I et brev til udenrigsminister Per Stig Møller opfordrer FN-forbundet den danske regering til at arbejde aktivt for, at der lægges pres på Sikkerhedsrådets medlemmer for at følge Goldstone-rapportens anbefalinger, skriver forbundets på sit website.
Goldstone-rapporten, der blev offentliggjort i september sidste år og godkendt af FNs Menneskerettighedsråd i oktober, underbygger anklagerne om alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne og den humanitære folkeret under krigen i Gaza i december 2008 – januar 2009.
Den 5. februar er Goldstone-rapporten på dagsordenen for FN’s sikkerhedsråd, hvor Israels og Hamas egne undersøgelser af krænkelser af den humanitære folkeret skal fremlægges.
DOKUMENT
Her brevet i dets helhed:
København, den 26. januar 2010.
Kære Per Stig Møller,
Under temadebat-ten i FN’s sikker-hedsråd i juni 2006, understre-gede du, at “vi ikke må tolerere straffriheden. De, der er ansvarlige for begåede grusomheder, må og skal retsforfølges.”
I forbindelse med Palæstina-konflikten har det internationale samfund et ansvar overfor både palæstinensere og israelere for hvem terror, undertrykkelse og usikkerhed er hverdag.
Og Danmark har et ansvar, et ansvar for, at de, der gør sig skyldige i forbrydelser mod menneskeheden og overtrædelse af folkeretten, ikke går fri, men stilles til regnskab for deres handlinger.
Goldstone-rapporten, der blev offentliggjort i september sidste år og godkendt af FN’s Menneskerettighedsråd i oktober, underbygger anklagerne om alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne og den humanitære folkeret under krigen i Gaza i december 2008 –januar 2009.
Overtrædelser af en grad, der lægger sig op ad krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden – med den civile befolkning som den største taber.
Efter behandlingen af rapporten i FN’s generalforsamling i november blev den efterfølgende resolution vedtaget med 114 stemmer for, 18 imod, mens 44 lande undlod at stemme, heriblandt Danmark.
Den 5. februar er Goldstone-rapporten på dagsordenen for FN’s sikkerhedsråd, hvor Israels og Hamas’ egne undersøgelser af krænkelser af den humanitære folkeret skal fremlægges.
Rapporten anbefaler at indbringe konfliktens parter for den Internationale Krigsforbryderdomstol (ICC) i Haag.
Reaktionen fra den danske regering, de politiske ordførere og store dele af opinionen har hidtil været afventende, og ikke givet anledning til den politiske debat, man kunne have ønsket.
FN-forbundet opfordrer på det kraftigste den danske regering til – sammen med de øvrige nordiske lande og EU – at arbejde aktivt for, at der lægges pres på Sikkerhedsrådets medlemmer for at følge rapportens anbefalinger.
Hvis overgrebene forbliver ustraffede og til en vis grad udgør en bevidst del af den officielle politik på begge sider af konflikten, betyder det, at krænkelser kan fortsætte uhindret. Det kaster skygger, ikke bare over nutiden, men over det spinkle håb for en fremtidig fred og forsoning for det plagede folk i Gaza.
Menneskerettighederne og den humanitære folkeret er essentielle for det fundament, et retssamfund hviler på – og dermed for en proces hen mod en varig fred. Danmark bør vise, at vi ønsker aktivt at bruge dem.
Med venlig hilsen
Jørgen Estrup
landsformand, FN-forbundet
cc: Udenrigspolitisk udvalg og Udenrigspolitisk nævn