Nicaragua: Om et par måneder udskrives der valg – igen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Eva Rasmussen skriver fra Managua, Nicaragua

Om et par måneder udskrives der valg i Nicaragua. Igen. I november skal der vælges byrådsmedlemmer og borgmestre, og det bliver sandsynligvis efter den gældende og kritiserede valglov.

”Jeg håber, jeg tager fejl, men jeg tror ikke, at mindre end et år er nok til at rette op på 10 års korruption af det nicaraguanske valgsystem og da slet ikke i et valgår”, kommenterer María López Virgil, redaktionschef for det politiske månedsmagasin Envío, der på 30. år udgives af det katolske universitet UCA.

En ny valglov og ikke mindst en udskiftning af Det øverste Valgråds medlemmer har højeste prioritet blandt regeringskritikere. Siden den engang så mægtige liberale leder Adolfo Alemán og sandinisternes Daniel Ortega for 10 år siden lavede en politisk aftale (pagten) har de fordelt magten mellem sig. Også i Det øverste Valgråd, CSE.

Den aftale holdt imidlertid ikke op til præsident- og parlamentsvalget 6. november, hvor en svækket, og nu næsten politisk udraderet Alemán, nægtede at lægge liberale stemmer til udnævnelsen af nye medlemmer af CSE.

Ifgl. grundloven er det udelukkende den lovgivende forsamling, der kan udpege medlemmer af CSE, men i den pressede situation udnævnte Daniel Ortega per dekret sandinistvenlige medlemmer, hvilket Højesteret, der også er regeringsvenlig, godkendte.

To gange valgsvindel

Det nuværende valgråd er ansvarligt for de seneste to valg, kommunalvalget i 2008 og præsident- og parlamentsvalget i 2011. I begge tilfælde var den lokale valgobservation udelukket, og i begge tilfælde var der dokumenterede tilfælde af valgsvindel.

Det vil være helt utilstrækkeligt, at skifte de nuværende medlemmer af CSE ud, mener María López Virgil. Problemerne omkring valgrådet stikker væsentligt dybere.

”Inden kommunalvalget i november er der højest tid til at give valgloven og valgrådet en gang sminke. Sker det, bør den nye liberale opposition holde sig fra at være med.”

Den udbredte valgsvindel til trods ved kommunalvalget i 2008 vil 7 ud af 10 nicaraguanere (67,3 procent) stemme på de samme kommunale politikere ved valget i år. Vel at mærke, hvis de har gjort deres arbejde godt.

Det fremgår af en undersøgelse som Centret for Politisk Analyse, CEAP, offentliggjorde i november 2010. 26,2 procent ville ikke stemme på de samme, hvad enten de havde lavet et godt stykke arbejde eller ej.

Undersøgelsen skal selvfølgelig tages med det forbehold, at den er lavet mere end et år før valget i november sidste år.