Nicaragua: Protest mod løsladelse af voldtægtsforbryder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nicaraguas højesteret besluttede forleden at løslade en voldtægtsforbryder. Begrundelse: Han var fuld, da han gennemførte voldtægten og derfor ude af stand til at kontrollere sig selv.

Det er et af de eksempler på kvindeundertrykkelse, som nævnes i en rapport fra Amnesty International, der netop har besøgt det mellemamerikanske land.

Delegationen mødtes med alle kandidater til præsidentvalget i november – lige bortset fra den kandidat, der ifgl. meningsmålingerne vinder, den regerende sandinistiske præsident Daniel Ortega. Han ønskede ikke at modtage AIs repræsentanter.

Et af Amnestys mange budskaber til præsidentkandidaterne er, at de bør arbejde for nul-tolerance over for vold mod kvinder og piger. Et andet, at de bør genindføre retten til medicinsk begrundet abort. Den blev som noget af det første i Daniel Ortegas regeringstid afskaffet.

I 2010 blev der ifgl. den nicaraguanske Kvinde- og Børnekommision anmeldt 3.778 sexuelle overgreb, og 39 kvinder og piger blev myrdet.

AI-delegationens leder Guadalupe Marengo kritiserede, ifgl. dagbladet La Prensa, regeringen for manglende vilje til at garantere retfærdighed for de mange kvinder og piger, der har været udsat for sexuel vold.

Og hun tilføjede, at når hun mødtes med ofrene var det ”umuligt at forstå, at staten kunne være ligeglad med dem”.

Den uafhængige nicaraguanske kvindeorganisation MAM har bebudet, at den vil forsøge, at få FNs Torturkomité til at tage løsladelsen af voldtægtsforbryderen op.

I marts sende Den Interamerikanske Menneskerettigheds Kommision den nicaraguanske regering en række anbefalingen for at dæmme op mod volden, men regeringen har aldrig svaret på henvendelsen, skriver La Prensa fredag.

Avisen oplyser, at der ifgl. officielle tal hver dag er 14 kvinder og piger, der krænkes sexuelt. 10 procent af dem er under 13 år.