I 2015 i Argentina blev den 14-årige Chiara Páez brutalt myrdet af sin kæreste og begravet under hans hus med hjælp fra fire familiemedlemmer. Det skete, efter Chiara havde fortalt ham, at hun var gravid.
Episoden fik journalisten Marcela Ojeda til at tweete ”de dræber os”, efterfulgt af kommentarer under hashtagget #NiUnaMenos – ikke en (kvinde) færre. En organisation opstod under samme navn og organiserede i juni 2015 en demonstration, hvor omkring 200.000 mennesker deltog ifølge New York Times. NiUnaMenos-bevægelsen definerer sig ”som et kollektivt opråb med macho-vold.”
Drabet på 14-årige Páez er et blandt mange såkaldte femicides – drab på kvinder, fordi de er kvinder. Femicides begås i langt de flest tilfælde af en mand med personlig og ofte seksuel tilknytning til offeret. Eksempler kunne være en ægtefælle, kæreste eller en ekskæreste.
Bare i Argentina estimeres det, at omkring en kvinde bliver dræbt på grund af sit køn hver 36. time, og i Mexico er tallet så højt som syv i døgnet. Flere organisationer skønner tilmed, at statistikker over femicides ofte er forsigtige bud, da mange af sagerne aldrig opklares.
Særligt Latinamerika synes at have et udtalt problem med femicides. Ifølge den FN-støttede undersøgelse ‘A Gendered Analysis of Violent Deaths’ er 14 af de 25 lande, der rangerer højest over antallet af femicides i verden, latinamerikanske. Ni Una Menos-bevægelsen har også flyttet sig på tværs af grænser og har nu organisationer under samme navn i blandt andet Peru, Uruguay og Chile.
”Macho-kulturen er indlejret i os alle”
Også før Ni Una Menos har den høje forekomst af drab på kvinder været i internationalt søgelys. I 2014 begyndte UN Women og FN’s menneskerettighedsråd UNHCR en undersøgelse af kvindedrab i Latinamerika under titlen the ’Latin America Model Protocol’, der skulle klargøre baggrunden for regionens foruroligende høje antal af femicides.
Adriana Quiñones, landerepræsentant for UN Women i Guatemala udtaler i et interview, at
”Kønsrelaterede drab er det sidste led i – en kulmination på – en række voldelige handlinger. Folk overser ofte den kæde af begivenheder, der leder op til et femicide. Et voldeligt forhold begynder ikke med et drab, men overgrebene eskalerer, og uden rettidig indgriben eller hjælp kan kvinder ende op med at blive dræbt. ”
Samme forklaring, nemlig at femicides er en del af en af kædereaktion, uddyber Helena Suarez, kommunikationskoordinator i den feministiske NGO i Uruguay, Cotidiano Mujer, i et interview med Al Jazeera:
”Macho-kulturen er indlejret i os alle sammen (red.: i samtale om Latinamerika). Vi er alle opdraget og opvokset i denne form for kultur, hvor kvinder kun er præmier og romantiske elskere. Flere og flere bliver dræbt, fordi er de kvinder – uden anden grund.”
Suarez understreger dog, at det vigtigt at huske på, at:
”Femicides er toppen af isbjerget – det er en af de mest tydelige – og forfærdelige – former for vold mod kvinder. Det er kulminationen på en sammenhæng mellem diskrimination og en betragtning af kvinden som andenrangsstatsborger.”
Der er brug for fokus på de strukturelle årsager bag femicides
For at komme fænomenet til livs, ser Adriana Quiñ ser indsamling af data om kønsrelaterede drab på kvinder og fokus på emnet som helt essentielt. Derfor indeholder Latin America Model Protocol information om efterforskning rettet mod politivæsenet og forslag til love, der skal reducere drabene.
I 2015 havde 16 lande i Latinamerika love rettet mod femicides – flere inspireret af UN Womens initiativ. I 2010 var tallet ifølge UN Women kun fire.
Selvom der er kommet opmærksomhed på femicides, er der dog ifølge Adriana Quiñones en lang vej endnu:
”Der er brug for langt større fokus på forebyggelse – hvis ikke vi ændrer de strukturelle årsager, vil de holdninger og opfattelser, der driver volden mod kvinder aldrig ende.”
Oxfam IBIS sætter spot på den latinamerikanske kvindebevægelse
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts arrangerer Oxfam IBIS arrangementet ’#NiUnaMenos – forstå den latinamerikanske kvindebevægelse’ I København. Programmet lyder:
- 18.05 – Velkomst og introduktion til Oxfams arbejde med kvinders rettigheder, Misha Wolsgaard-Iversen, Latinamerikakoordinator i Oxfam IBIS:
- 18.20 – Filmvisning af ’Horisont: Det argentinske kvindeoprør’.
- 18.45 – Visning af Skype-interview med Ileana Lingua, ligestillingsforkæmper i Argentina (tekstet på dansk).
- 19.05 – #NiUnaMenos-bevægelsen – Hvordan startede den, hvorfor blev den så populær, og hvilke effekter har den haft? Tine Mosegaard Jensen, kandidatstuderende ved Aarhus Universitet.
- 19.20 – Perspektiver fra ligestillingskampen i Mexico, landet med verdens tredje højeste antal kvindedrab, Ninna Nyberg Sørensen, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.
- 19.40 – Debat.
Arrangementet kræver tilmelding på Oxfam IBIS’ hjemmeside.