Nødhjælpen til regeringen: Glem ikke verdens fattige småbønder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Folkekirkens Nødhjælp efterlyser stærkere fokus på landbrug og fødevaresikkerhed i u-landsafsnittet i finanslovforslaget for 2013, ikke blot som grøn vækst, men også i forhold til at prioritere indsatser for verdens hundreder af millioner småbønder.

Det fremgår af en presseudtalelse fra den store humanitære organisation efter at SRSF-regeringen fremlagde sit finanslovforslag mandag.

“Landbrug er nævnt flere gange, men vi efterlyser endnu skarpere fokus på Retten til Mad og fødevarekrisen. Krisen har cementeret sig som en permanent underminering af de fremskridt, som er nødvendige, for at vi kan skabe fremgang for næsten en milliard mennesker, der sulter”, siger Nødhjælpens generalsekretær, Henrik Stubkjær.

“Det afgørende her er forskning og udvikling, som foretages i tæt samarbejde med de små landbrugere, ikke mindst kvinderne – og som kommer dem til gode direkte. Vi er klar over, at der også i forslaget til finanslov ligger initiativer, som peger i denne retning, men altså ikke tilstrækkeligt i forhold til behovet”, lægger han til.

På væsentlige områder styrker og fastholder finanslovsforslaget den nuværende udviklingsbistand – med fokus på men-neskerettigheder og på “grøn vækst” – herunder også klimabistand.

Klimaindsats bør ikke tælles med under udviklings-bistand

Folkekirkens nødhjælp understreger imidlertid “endnu en gang”, at klimapenge bør ses som en kompensation til udviklingslandene for de rige landes overforbrug af vores fælles ressourcer, og derfor burde store dele af klimaindsatsen ikke figurere som udviklingsbistand.

I den sammenhæng er det en fordel, at udviklingsbistanden nu opdeles klarere i to rammer – en fattigdomsramme og en global ramme.

Henrik Stubkjær er overordnet glad for, at “regeringen ikke har glemt sine løfter til verdens fattigste, men desværre går det lidt langsomt med at nå frem til målet om at give 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Vi har noteret os, at målet stadig udtrykkelig er nævnt i Forslaget til Finanslov”.

Også Ladekarl er glad

Dansk Røde Kors har ikke udsendt en egentlig presseudtalelse om finanslovforslaget, men generalsekretær Anders Ladekarl skriver mandag på “Twitter”:

“Bliver glad over forslaget til finansloven for 2013 – 400 mio. mere til humanitære indsatser – fantastisk flot og nødvendigt”.

——–
Man kan se mere om finanslovforslagets u-landsdel på
http://www.oes-cs.dk/bevillingslove/doctopic?book=BEVPUBL.FFL13A&topic=6.3&searchtype=3