På blot 8 dage har danske nødhjælpsorgani-sationer indsamlet over 32 millioner kr. til indsatsen for de nødstedte efter jordskælvs-katastrofen i Haiti, skriver DR online onsdag.
Det er flot, mener Stig Fog, som er fundraising-konsulent og de seneste 15 år har koordineret store indsamlinger. Han er især imponeret over, at det er gået så stærkt med at få indsamlet pengene.
Det gik også hurtigt da tzunamien ramte Sydøstasien i december 2004, men Stig Fog mener ikke, at man helt kan sammenligne de 2 ting, bl.a. fordi der var så mange, der blev direkte ramt at flodbølgekatastrofen.
Han siger til Radioavisen, at der er en generel stigende tendens til at give i katastrofesituationer og det gælder både private og virksomheder.
Så meget har de samlet ind:
Red Barnet: 2,9 mio. kr.
Folkekirkens Nødhjælp: 3,034 mio. kr.
UNICEF: 10,16 mio. kr..
Dansk Røde Kors: 9,3 mio. kr.
Læger uden Grænser: 7,09 mio. kr.
Også flere penge fra Danida
På baggrund af en appel fra FN har Danida onsdag afsat yderligere 20 mio. kr. til beskyttelse af kvinder og børn i Haiti. Kvinder og børn er særligt udsatte for vold og overgreb efter jordskælvet, hvor de sociale sikkerhedsnet og institutioner er stærkt svækkede.
Bidraget går til FN’s særlige beskyttelsesindsats. UNICEF og FN’s Befolkningsfond leder arbejdet på vegne af FN i Haiti.
Danmark var den første donor, som gav støtte til FN’s humanitære fond i Haiti og vi bliver nu første donor, som yder støtte til beskyttelse af civile. Det danske bidrag vil betyde, at en fjerdedel af appellen til beskyttelse er dækket.
Desuden fremrykkes Danmarks 2010 bidrag til FNs katastrofefond og FNs Fødevareprogram (WFP) på i alt 150 mio. kr., som vil kunne finde umiddelbar anvendelse i forbindelse med katastrofen i Haiti.
Danmark har hermed ydet i alt ca. 80 mio. kr. til ofrene for jordskælvet i Haiti.
Udover et direkte bidrag til FN’s humanitære fond i Haiti er der kanaliseret støtte gennem Beredskabsstyrelsen, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet. Hertil kommer det danske årlige uøremærkede bidrag til FN’s katastrofefond, CERF’en, på 50 mio. kr., hvoraf en del nu går til appellen i Haiti.
Dette gælder også for de betydelige danske kernebidrag til relevante organisationer som WFP, UNICEF, og EUs nødhjælpsfond ECHO m.fl., hedder det i en pressemelding fra udenrigsministeriet.