Ny dansk app redder mødres liv

pressebilleder_safe_delivery_tegnefilm_mor
The Safe Delivery App indeholder bl.a. animerede instruktionsvideoer, som skal hjælpe sundhedspersonalet under fødsler.
Foto: Maternity Foundation
Laurits Holdt

Onsdag den 22. april lanceres The Safe Delivery App – et banebrydende mobilt læringsværktøj, som kan redde mødres og nyfødtes liv i forbindelse med graviditet og fødsel i Afrika – ved et arrangement i København med deltagelse af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary. Det skriver organisationen Maternity Foundation i en pressemeddelelse.

App’en er udviklet af den danske organisation Maternity Foundation i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet. Nye forskningsresultater viser, at The Safe Delivery App markant kan øge en fødselshjælpers evne til at redde liv.

Millioner af liv kan reddes

289.000 kvinder og over fem millioner spædbørn dør hvert år i forbindelse med graviditet eller fødsel. 99 procent af dødsfaldene kommer fra udviklingslande.

Mødredødelighed udgør dermed det sundhedsområde i verden, hvor den globale ulighed er størst. Langt størstedelen af dødsfaldene kunne være undgået, hvis kvinden havde haft kvalificeret fødselshjælp ved sin side.

The Safe Delivery App bygger på den eksplosive udbredelse af mobiltelefoni i Afrika, hvor der allerede er flere end 600 mio. mobilbrugere. Mobilteknologien baner vejen for nyskabende løsninger på globale sundhedsproblemer, som kan være vanskelige at adressere på grund af geografiske afstande og manglende uddannelse.

Skal hjælpe ved komplikationer

The Safe Delivery App indeholder animerede instruktionsvideoer, som underviser sundhedspersonale i udviklingslande i håndteringen af fødselskomplikationer, fx hvis kvinden begynder at bløde efter fødslen eller den nyfødte ikke trækker vejret.

Filmene fås både på engelsk og lokale sprog og kan anvendes på trods af lave læsekundskaber og sprogbarrierer.

The Safe Delivery App har derfor et stort og skalérbart potentiale til at nå ud til sundhedspersonale i de landdistrikter, hvor det normalt er dyrt og svært at nå ud med konventionelle træningsprogrammer.

Gode resultater ved test i Etiopien

The Safe Delivery App er for nylig blevet testet i et klinisk forsøg i Etiopien. De endelige resultater vil blive publiceret i slutningen af 2015, men data viser allerede, at app’en markant kan øge en sundhedsarbejders evne til at forhindre livstruende fødselskomplikationer.

Sundhedsarbejdernes evne til at håndtere en blødning efter fødslen samt evnen til at genoplive en nyfødt blev mere end fordoblet efter 12 måneders brug af app’en.

Den største stigning i færdigheder skete blandt sundhedsarbejdere længst ud i periferien af sundhedssystemet, dvs. på de fjerntliggende sundhedsposter, hvor udgangspunktet er lavest og behovet for træning dermed størst.

Det er også bemærkelsesværdigt, at færdighederne fortsatte med at stige i løbet af de 12 måneder, hvilket indikerer, at app’en formår løbende at fastholde og forbedre færdighedsniveauet.

Gratis app

Den færdige udgave af The Safe Delivery App vil blive stillet gratis til rådighed for sundhedssektoren og NGO’er i udviklingslande. I partnerskab med disse større aktører vil app’en blive grundigt testet og evalueret, når den udrulles på tværs af Afrika, således at der løbende indsamles data og best practice om app’ens resultater og brugbarhed.

Indtil videre er der indgået aftale med Røde Kors i Danmark og Marie Stopes International, som vil bruge app’en i deres sundhedsprogrammer i hhv. Guinea og Tanzania.

I begge lande vil The Safe Delivery App blive implementeret i én region i første fase med efterfølgende landsdækkende udrulning i de kommende år.

The Safe Delivery App vil blive lanceret d. 22. april i København forbindelse med fejringen af Maternity Foundations 10 års jubilæum. Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, som er protektor for Maternity Foundation og en passioneret forkæmper for kvinders sundhedsrettigheder, deltager i arrangementet.

Udviklingen og test af app’en er finansieret af MSD for Mothers, Det Obelske Familiefond og via en international crowdfundingkampagne på Indiegogo. Virksomheden Visikon har produceret The Safe Delivery App.