Ny forkvinde for Ghana Venskabsgrupperne

Katrine Skamris


Foto: Ghana Venskabsgrupperne
Laurits Holdt

Hun tager over efter Erik Fyhn, som har været fungerende formand for NGOen i Århus siden 2014. 

Fyhn forsætter bestyrelsesarbejdet som næstformand. Formandsskiftet blev enstemmigt vedtaget på Ghana Venskabsgruppernes årlige generalforsamling for nylig i Odense.

30-årige Katrine Skamris skal varetage den parlamentariske ledelse og sikre fortsat udvikling af organisationen, der opnåede status som rammeorganisation fra 1. januar 2015 med flerårige bevillinger fra Danida.

Dermed er der nu i alt 17 rammeorganisationer, dvs særligt udvalgte og betroede NGOer, som er helt inde i varmen hos Danida.

Økonomi – og Ghana

Det er en kvinde med stor økonomifaglig viden og erfaring med dansk udviklingssamarbejde, som sætter sig i formandsstolen for GV.  

Katrine Skamris er uddannet cand.merc. i virksomhedsadministration og erhvervsøkonomi fra Handelshøjskolen i Aarhus og har siden 2013 været ansat i Dansk Flygtningehjælp.

Hun er for nærværende udstationeret i Sydsudan, Afrikas nyeste nation og et af verdens fattigste, mest kaotiske og konfliktramte lande.

Før da var hun økonomisk rådgiver i den private sektor i Ghana.  

Den nye forkvinde har godt kendskab til Venskabsgrupperne fra en treårig ansættelse som studentermedhjælp på foreningens sekretariat, og en særlig interesse for Ghana, hvor hun har opholdt sig en årrække.

Gennem opvæksten har Ghana også været fast samtaleemne i familien med en farfar, som siden 1980erne har arbejdet med universitetshospitalet i den store by, Kumasi, i landets sydlige del – hvis største søn er FNs generalsekretær fra 1997 til 2006, Kofi Annan.

De mange nye opgaver

Denne erfaring og interesse vil Katirne Skamris trække på, når GV hen over de næste år skal konsolidere sig som rammeorganisation med fast plads på finansloven: 

”Det bliver min første og vigtigste prioritering som bestyrelsesformand. Mit bidrag vil både være af teknisk karakter, men også i forhold til at evaluere vore processer med fokus på optimering. I mit arbejde vil jeg sikre inddragelse af medlemmerne, sekretariatet i Danmark og partnere i Ghana”, siger hun og lægger til:

”Jeg vil desuden aktivt arbejde for at promovere GV. Med mere end 30 års udviklingserfaring har organisationen en enestående viden om forholdene i Ghana – viden som gennem årene er blevet omsat til konkrete initiativer, der har haft en positiv indvirkning på udviklingen i regionen. Det fortjener danskerne at få meget mere at vide om”. 

Katrine Skamris er valgt for ét år. Normal valgperiode er to år, men da GV ikke lykkedes at finde en formand på forrige generalforsamling trådte næstformanden til som formand. 

Formanden /forkvinden er på valg i lige år. Derfor skal Katrine genopstille som forkvinde i 2016, men GV “håber og regner med at beholde Katrine i mange år”, som det udtrykkes.

Privat bor Katrine Skamris på Vesterbro i København (dog p.t. med adresse i Sydsudan). Hun lever sammen med Michael Corlin, der også er beskæftiget i u-landsmiljøet som seniorrådgiver i Red Barnet.

Begge har de boet og arbejdet i Ghana, hvor parret mødte hinanden. 

GV om GV 

Ghana Venskabsgrupperne (GV) har geografisk fokus på Ghana i Vestafrika og arbejder indenfor tre tematiske områder; uddannelse, fødevaresikkerhed og styrkelse af unge og unges rettigheder.

GV blev stiftet i 1979 og har i 35 år bekæmpet sult og fattigdom i Nordghana, sikret tusindvis af børn en kvalitetsuddannelse og styrket det lokale demokrati og unges rettigheder.  

Organisationen skabes og drives af aktive medlemmer fordelt på faglige udvalg (der er p.t. 340 medlemmer) og et professionelt sekretariat med adresse i Klosterport i Århus midtby.

Organisationen har en årlig omsætning på godt 11 millioner kr. Midlerne stammer fra rammeaftalen med Danida. Hertil kommer bidrag fra privatpersoner, virksomheder og fonde i Danmark.

Fra græsrodsinitiativ til rammeorganisation

På baggrund af et initiativ fra dr. med. Johannes Holm gik nogle mennesker fra Silkeborg, Glamsbjerg, Ølgod og Maribo sammen i 1979 og besluttede sig for at indgå i et anderledes udviklingsarbejde i Ghana. I årenes løb kom Århus og Farsø til.

Bistand baseret på venskabsforbindelser mellem danske kommuner og ghanesiske landsbyområder, samt på lokale ønsker og behov, skulle udgøre et folkeligt alternativ til den ekspertbistand, der efter Holms mening dominerede det danske u-landsskab. 

GV har siden bevæget sig fra at være en sammenslutning af lokalgrupper, hvis primære formål var at indsamle midler til venskabsområdet samt lave oplysnings- og udvekslingsaktiviteter, til at være en landsorganisation, der har udviklingsprojekter i det nordlige Ghana som omdrejningspunkt.

I dag er har Venskabsgrupperne enkeltmedlemmer landet over og to lokalgrupper i henholdsvis Silkeborg og Glamsbjerg på Fyn.

Man kan læse mere i “Ghana Håndslag”, et særnummer fra foreningens 25 års jubilæum i 2004, på

http://www.ghanavenskabsgrupperne.dk/index.php?eID=tx_nawsecuredl&u=0&g=…

Ministeren og bistanden

Da Mogens Jensen (S) besøgte Ghana sidste forår som nyudnævnt handels- og udviklingsmnister varslede han en begyndende omlægning af samarbejdet fra egentlig klassisk udviklingsbistand til erhvervsrettede og kommercielle forbindelser.

Men mens Danida trækker sig gradvist ud, vil danske NGOer tage over og passe dele af det dansk-finansierede udviklingsarbejde for nationens fattige og udsatte, som fortsat er nødvendigt. En af dem er Ghana Venskabsgrupperne. 

Ghana Venskabsgruppernes bestyrelse består 2015-16 af følgende:

Katrine Skamris, forkvinde
Erik Fyhn, næstformand
Ole Brøkner, kasserer
Pia Sonnenborg 
Poul Kattler

Leif Rasmussen

Gert Ove Dalvad Berthelsen

Thomas Grotkjær Nielsen

Michael Mærsk-Møller Hansson

Generalsekretær er Lene Marie Andreasen – se om hende på 

http://u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/ny-general-hos-ghana-venskabsgrupp…

Med den nye forkvinde går GVs ledelse fra 100 procent mandlig til 100 procent kvindelig. Bestyrelsen er dog fortsat mandsdomineret.