Af Janne Louise Andersen, journalist
Det Dansk-Egyptiske Dialog Institut (DEDI) i Kairo får ny direktør pr 1. januar 2015. Hans ambition er at støtte demokratiet og dialogen – også uden for bygrænsen til den egyptiske hovedstad; for det er her, han elsker at hænge ud.
Foto: Tobias Havmand
Hans Christian Korsholm Nielsen, eller HC som han kaldes til dagligt, har i mange år har haft sit antropologiske øre rettet mod den egyptiske gade og har en forkærlighed for provinsen og landet, lokalpolitik og traditionel lov og ret.
Han har også forsket i bysamfund både i Yemen og Egypten, og Damaskus i Syrien, hvor han har ledet Det Danske Institut (som er lukket midlertidigt, red.). På fotoet oven for ses han på instituttet i Damaskus i 2009 – mere om instituttet på http://www.damaskus.dk
Sin store erfaring fra de arabiske samfund har han videregivet som lektor på både Aarhus og København Universitet, senest som lektor i arabisk og islamstudier på Aarhus Universitet.
“Vi skal have en diskussion om, hvorfor vi er et dialoginstitut og hvad vi skal. Der har til tider været et vanskeligt forhold mellem Mellemøsten og Danmark, så at forsøge at lave projekter, hvor man kan samarbejde og meningsudveksle giver mening”, siger den 56-årige tiltrædende direktør for DEDI.
Han tager over fra Jakob Erle – mere om Erle i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/ny-chef-dansk-egyptisk-dialoginstitut
Fra landet til storbyen og tilbage igen
HC havde egentlig tænkt at med alle de år ude, kunne det være, at han skulle til at passe sin have i Aarhus.
Men da han så, at DEDI søgte ny direktør, meldte sig prompte hans savn efter en hverdag i Mellemøsten og en lyst til at prøve kræfter med mulighederne i instituttet, som her i 2014 kunne fejre 10-års jubilæum – mere på http://dedi.org.eg
Og da han sad med medarbejdere, som fortalte om deres arbejde på instituttets balkon i Kairo en solrig dag i august, var han overbevist.
”Det er et virkelig spændende sted med fantastisk dygtige medarbejdere, det fangede mig i høj grad”, siger han.
Så han har pakket sine ejendele for at fragte dem til landet, han kender så godt. Men nu ligger adressen i storbyen, ikke det sydlige Egypten, hvor han har tilbragt det meste af sin tid som antropolog.
Vil dit engagement i det sydlige Egypten komme til at præge dit arbejde i instituttet?
“Ja det vil det jo nok. Jeg har tilbragt meget tid i landområderne, og jeg har et ønske om, at vi skal inddrage periferien i Egypten mere i det arbejde, som DEDI laver”.
“Mere Aswan mindre Kairo”, siger han som ikke kun vil lave aktiviteter for “Tordenskjolds soldater”. Han indrømmer dog, at det er en stor udfordring.
“Men det er der, hvor jeg håber min megen ”hængen ud” i Sydegypten vil kunne spille ind”, siger HC, som har et bredt netværk i hele landet.
Ingen kan spå om fremtiden
Det er ikke første gang HC stifter bekendtskab med Det Dansk-Egyptiske Dialog Institut.
Efter tiden som direktør på Det Danske Institut i Damaskus fra 2007 til 2010, flyttede han til Egypten, hvor han arbejdede som konsulent på et forskningsprojekt for DEDI i et år.
Her samlede han sammen med en gruppe unge studerende fra Kairo Universitet samlede informationer om den politiske kultur, der var opstået i forbindelse med afvikling af parlamentsvalg under dav. præsident Hosni Mubarak.
Efter at have givet de studerende undervisning i feltarbejde og interviewteknik sendte HC de unge på feltarbejde i syv valgdistrikter, så de kunne indsamle materiale om den politiske tradition, der havde dannet sig.
Det blev til studier af omstændighederne for valg i områder styret af stammer, politiske familier og deres arv, landejer-familier og generationer af magthavere og deres indflydelse på parlamentet.
Anede Mubaraks fald
Men HC havde allerede haft øret mod gaden før, der i 2011 blev råbt, at folket ville vælte styret.
11. februar 2011 vurderede HC, at Mubarak var en færdig mand og forudså et blodigt opgør med præsidenten, som havde regeret landet i 30 år.
”Mubarak har ikke forstået, hvilken vej vinden blæser. Mit indtryk er, at oprøret er langt bredere end demonstranterne på Tahrir Pladsen, så Mubarak bliver nødt til at gå, før man kan komme videre”, sagde han dengang i et interview med Politiken.
HC fik ret, og der skulle flyde meget blod i tiden derefter.
I dag hvor træerne har skiftet blade mange gange siden, og regionen har set oprør og nye magthavere i alle afskygninger tage magten, er han først og fremmest af den holdning, at ingen kan spå om fremtiden i Mellemøsten.
”Hvis nogen påstår, at de kan sige, hvad der sker i morgen, så har de allerede mistet min opmærksomhed”, siger han. Han mener dog, at der er ét forhold, som man kan vurdere den politiske fremtid på: Nemlig brød på bordet-testen.
”Det kommer an på, om Sisi (Egyptens præsident) kan levere en bedre økonomi og sikkerhed. Hvis ikke – så begynder folk at blive urolige. Det er retningen; det folk kræver er vækst, sikkerhed og en tro på fremtiden.”
Masser af udfordringer
Læs videre på
http://detarabiskeinitiativ.dk/tema/dialog-mere-end-bare-snak/moed-hc-korsholm-nielsen-dedis-nye-direktoer
HC kort
Født 1958.
Hans Christian Korsholm Nielsen er antropolog, uddannet på Afdeling for Etnografi og Socialantropologi, Aarhus Universitet (cand. Phil 1992, ph.d. 2000) og er siden ansat på Afdeling for Etnografi og Socialantropologi, Aarhus Universitet og fra 2004 på Institut for Antropologi, Københavns Universitet.
Han var direktør for det Danske Institut i Damaskus fra 2007 til 2010. Institutet har været lukket siden april 2012 – mere i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-05-12/dansk-institutleder-u-nsket-i-syrien
Hans forskning har været koncentreret om Yemen på sydspidsen af Den arabiske Halvø, hvor han har arbejdet med bysamfund, først og fremmest den gamle del af hovedstaden Sanaa, og Egypten, hvor han i en årrække har arbejdet med lokalpolitik og traditionel ret, specielt i det sydlige Egypten.
Publikationer:
“Tribal Identity and Politics in Aswan Governorate” (2004). In Saad, Reem and Nicholas S. Hopkins (eds.): Identity and Change in Upper Egypt. Cairo: American University in Cairo Press.
“Authority, Arbitration Councils and Civic Society” (2005). In Dupret, Baudouin and F. Burgat (eds.) Le shaykh et le procureur. Systèmes coutumiers et practiques juridiques au Yémen et en Egypte. Egypte/Monde arabe No. 1 – 3e série. Bruxelles: CEDEJ.
“State and Customary Law in Upper Egypt” (2006). Islamic Law and Society Review. Vol 13, no.1, 2006. Leiden: Brill
Middle Eastern Cities 1900-1950. Public Places and Public Spheres in Transformation. (2001). Redigeret i samarbejde med Jakob Skovgaard-Petersen. Aarhus: Aarhus University Press.
Kilde: December-udgaven af nyhedsbrevet for Det Arabiske Initiativ.
Janne Louise Andersen er nyhedsbrevets redaktør.