Ny kritik af Thailand for slavelignende forhold i fiskeindustri

Forfatter billede

Trods talrige løfter om at gøre en indsats mod trafficking i sin betydelige fiskeindustri, har Thailand ikke gjort noget ved problemer med slavelignende forhold og korruption, lyder kritikken fra menneskeretsgrupper.

Ofre for menneskehandel har ikke fået den hjælp fra Thailand, som landets regering ellers har lovet, siger flere menneskerettighedsorganisationer ifølge den britiske avis The Guardian.

Thailand har heller ikke slået ned på den industri af mellemmænd, der står bag omfattende trafficking og misbrug af arbejdskraft i den thailandske fiskeindustri, som omsætter for mange milliarder dollars årligt. Det fastslår organisationen Environmental Justice Foundation (EJF) i rapporten ”Broken Promises”.

Ofre for menneskehandel bliver stadig udsat for mishandling og angreb på statslige herberger i Thailand.

De statslige inspektører, der skal undersøge, om trafficking-ofre arbejder i fiskeindustrien, undlader igen og igen at få øje på problemerne, påpeger EFJ.

Gruppen kritiserer endvidere, at den thailandske regering ikke håndhæver de love og regler, som allerede eksisterer, og som har til formål at beskytte arbejderne i fiskeindustrien.

Det betyder blandt andet, at der heller ikke er taget et opgør med den omfattende korruption i industrien, ligesom de statslige embedsmænd, der er involveret i trafficking, ikke bliver straffet, lyder det fra EFJ.

Forholdene for arbejdere i Thailand er så ringe, at landet nu rangerer side om side med lande som Iran, Nordkorea og Saudi-Arabien på listen over hvilke lande, der har de værste forhold for arbejdere.

Solgt af politiet

Rapporten fra EFJ indeholder flere alarmerende eksempler på slaveri fra det seneste års tid.

Blandt andet måtte de indonesiske myndigheder i oktober gribe ind og redde 35 thailændere fra thailandske fiskerbåde.

I sidste måned blev en far og en søn solgt af thailandske politibetjente til arbejde på en trawler.

Den manglende håndhævelse af lovene, manglende evne til at beskytte mennesker der arbejder under slavelignende forhold samt det faktum, at ingen bliver retsforfulgt for at medvirke i salg og udnyttelse af arbejdskraft betyder, at Thailand bør beholde sin bundplacering på listen over lande, hvor forholdene for arbejdere er værst, siger EFJ’s direktør til The Guardian.

”Intet som vi har set eller hørt i det seneste år tyder på, at Thailand tager meningsfyldte skridt i retning af at adressere de grundlæggende årsager til trafficking og mishandling,” siger direktøren, Steve Trent, til avisen.

Andre grupper, heriblandt Human Rights Watch, har ligeledes krævet et grundigt opgør med Thailands fiskeindustri for at få ryddet ud i den ”systematiske og vedvarende brug af handlede mænd” på de thailandske fiskerbåde.

Læs hele artiklen hos The Guardian