Jens Christian Wandel deltog ikke selv i FN-forbundets landsmøde i lørdags, hvor han blev valgt som forbundets nye formand. Wandel var i Grønland i forbindelse med noget frivilligt arbejde og sendte en videobesked. FN-forbundets nye formand pendler mellem New York og København, på samme måde som andre pendler mellem Silkeborg og Århus. Altså når tiderne tillader det.
Jens Wandel er senest blevet udpeget til at lede FN generalsekretærens Covid-19-fond. Han skal med egne ord forvalte og sikre finansieringen af fonden og skabe sammenhæng i FN’s svar på de voldsomme socioøkonomiske tilbageskridt, som pandemien har udløst. Han er også undergeneralsekretær og særlig rådgiver for Antonio Guterres på den igangværende reform af FN-systemet.
Herudover er Jens Wandel stifter af og formand for ngo’en Sustainable Now i København. Han er rådgiver inden for bæredygtig udvikling med fokus på innovation og finansiering samt udvikling af digitale platforme.
Alt dette efter en lang karriere i især FN’s Udviklingsprogram, UNDP.
Størst æder først
Der blev da også klappet meget på FN-forbundets landsmøde – allermest af den afgående formand. Under sloganet “Fordi vi tror på globalt ansvar” arbejder det tværpolitiske forbund med at fremme kendskabet og interessen for FN og for globalt samarbejde. Forbundet har i sine 50 år været udsat for voldsomme bølgeskvulp, men holder nu en støt kurs, og det får Jørgen Estrup størstedelen af æren for.
Økonomen, det radikale hovedbestyrelsesmedlem, tidligere folketingsmedlem, cheføkonom i FN’s organisation for industriel udvikling, UNIDO, prorektor på Københavns Universitet m.m. har valgt det store jubilæumsår til at træde tilbage som formand for FN-forbundet. FN bliver 75, og det danske FN-forbund runder 50 i år.
Jørgen Estrup afsluttede sin tid som formand med et par spørgsmål til den danske regering.
“Vi har i FN forpligtet os til at implementere Verdensmålene inden 2030. Det er om mindre end 10 år. Har regeringen tænkt sig at holde løftet?”
Han henviste til store nedskæringer i det danske udenrigsministerium og spurgte, om regeringen er klar til at investere det, det koster at få valgt Danmark ind i FN’s Sikkerhedsråd. Og han opfordrede regeringen og specielt udlændinge- og integrationsministeren til at tage kritik fra FN alvorligt og engagere sig i en dialog med FN-systemet om udlændingepolitikken.
Set med Estrups øjne er det 75 år gamle FN-system stadigt afgørende vigtigt for et land, som Danmark. Uden verdensorganisationen hersker jungleloven. Størst æder først. Danmark er ikke blandt de største, hed det i hans sidste beretning.