Ved at placere den internationale lancering af en ny rapport om investeringer i klyngebomber i København vil arrangørerne sætte fokus på at Danmark ikke har gjort det ulovligt at investere i produktion af klyngebomber. Torsdag den 12. december lanceres rapporten ”Worldwide Investments in Cluster Munitions: a Shared Responsibility” af den hollandske ngo IKV Pax Christi i København. Folkekirkens Nødhjælp er værter for lanceringen, der finder sted på Nationalmuseet. Et voksende antal stater betragter investeringer i klyngebomber som ulovlige i henhold til den internationale konvention mod klyngebomber. Danmark er et af de 113 lande, der har underskrevet denne konvention, men i modsætning til flere andre lande, har Danmark ikke gennemført lovgivning, der forbyder investeringer i de ulovlige våben, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse i torsdag. Den danske regering har tidligere annonceret, at den vil arbejde for at ulovliggøre disse investeringer, men der er stadig intet forbud. For at sætte fokus på dette foregår den internationale lancering af ovennævnte rapport i netop Danmark den 12. december. Ligesom landminer er klyngebomber ulovlige ifølge international lov, fordi ofrene i høj grad er uskyldige civile. Det viser sig nu, at der på verdensplan fortsat er 139 private og offentlige finansielle institutioner, der investerer i alt 24 millioner dollars (134 mia. kr.) om året i producenter af klyngevåben. Rapporten indeholder en “Hall of Shame” med detaljeret information om, hvilke finansielle institutioner der investerer i producenter af klyngebomber, hvor meget de investerer og hvor. Den indeholder også en “Hall of Fame” med eksempler på stater og finansielle institutioner, som går særlige langt for at undgå investeringer i klyngebomber.
Relaterede artikler
Opråb til COP29: Klimakrisen rammer mennesker med handicap hårdt
Thorkild Olesen er formand for Danske Handicaporganisationer og Betina Gollander-Jensen er generalsekretær for Mission East. Når hele verdens klima forandrer…
Hvordan? 20 års krig og omkring 176.000 døde senere tog Taliban igen magten i Afghanistan
Under Vestens tyve år lange krig mod Taliban, gik Afghanistans gammeldags, ultrakonservative bevægelse fra at være en besejret paria, som…
Verden har haft vild succes med at bekæmpe ekstrem fattigdom, men betyder det, at vi når verdensmålet?
Jens Lehrmann Rasmussen er cand. polit og Ph.D. i økonomi. Han har arbejdet som konsulent og ekstern lektor, senest ved Copenhagen…
Mediernes dækning af hollandske hooliganoptøjer er en skandale
Ahmad Walid Rashidi er kandidatstuderende og freelancejournalist. De nylige hooliganoptøjer i Amsterdam blev til breaking news, og hollandske politikere konkluderede:…
Danmark har en unik mulighed for at fremme den globale sundhed
Maria Lindhardt er politisk chef i Sex & Samfund Når Danmark i andet halvår af 2025 overtager EU-formandskabet, står vi…
I en verden med Trump som USA’s præsident bliver der brug for handling i Europa
Da det blev dag i Bruxelles, havde en tæt, grå tåge lagt sig over byen, hvor jeg bor, hvilket afspejlede…
Præsident efter valgnederlag: ”Jeg er stolt af vores demokratiske processer, og jeg respekterer folkets vilje”
Valghandlinger i Afrika har ofte været præget af forudsigelige valgsejre til de regerende partier, som det eksempelvis var tilfældet i…
Har motorsavspræsidenten fået skåret økonomien til?
Måske var det hele ikke så vanvittigt, som det i første omgang så ud til, da præsidentkandidaten svingede med en…
Ungt oprør blæser gamle ledere af banen: “Det er tid til forandring, og nu er forandringen kommet”
”Taxaer er gratis overalt. Taxaer er gratis for dig, for mig, for alle i Botswana.” Sådan synger et par hundrede…
Med Trump kan ét stort udviklingsområde se frem til at få hugget armen af
Det er næppe dét, de amerikanske vælgere har sat deres kryds efter. Ikke desto mindre har onsdagens valg af Donald…