Ved at placere den internationale lancering af en ny rapport om investeringer i klyngebomber i København vil arrangørerne sætte fokus på at Danmark ikke har gjort det ulovligt at investere i produktion af klyngebomber. Torsdag den 12. december lanceres rapporten ”Worldwide Investments in Cluster Munitions: a Shared Responsibility” af den hollandske ngo IKV Pax Christi i København. Folkekirkens Nødhjælp er værter for lanceringen, der finder sted på Nationalmuseet. Et voksende antal stater betragter investeringer i klyngebomber som ulovlige i henhold til den internationale konvention mod klyngebomber. Danmark er et af de 113 lande, der har underskrevet denne konvention, men i modsætning til flere andre lande, har Danmark ikke gennemført lovgivning, der forbyder investeringer i de ulovlige våben, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse i torsdag. Den danske regering har tidligere annonceret, at den vil arbejde for at ulovliggøre disse investeringer, men der er stadig intet forbud. For at sætte fokus på dette foregår den internationale lancering af ovennævnte rapport i netop Danmark den 12. december. Ligesom landminer er klyngebomber ulovlige ifølge international lov, fordi ofrene i høj grad er uskyldige civile. Det viser sig nu, at der på verdensplan fortsat er 139 private og offentlige finansielle institutioner, der investerer i alt 24 millioner dollars (134 mia. kr.) om året i producenter af klyngevåben. Rapporten indeholder en “Hall of Shame” med detaljeret information om, hvilke finansielle institutioner der investerer i producenter af klyngebomber, hvor meget de investerer og hvor. Den indeholder også en “Hall of Fame” med eksempler på stater og finansielle institutioner, som går særlige langt for at undgå investeringer i klyngebomber.
Relaterede artikler
Zandile vil af med Sydafrikas immigranter: “Vi bryder os bare ikke om, hvordan de opfører sig”
“Vi elsker vores land, vi er patriotiske, og vi kan ikke bare lade stå til. Kriminaliteten fortsætter, så vi er…
Det er ikke i Danmarks interesse at lukke ambassaderne i Sahel
Frode Kirk er vice-regionschef for Dansk Røde Kors i Afrika med base i Addis Ababa med fokus på Sahel. Han…
Vaccinen fra Holocaust
Preben Wilhjelm har skrevet en lille klog og personlig bog om det, han kalder ”Smertensbarnet Israel”. Det er en 90-årig…
I 1980erne lagde regeringen i Malaysia en plan – fire årtier senere er den ved at lykkes
Henrik Søborg er lektor emeritus Roskilde Universitet, og har i mange år arbejdet inden for udviklingsstudie-fagområdet med fokus på Sydøstasiens…
Udviklingsforsker har fire nytårsønsker til et endnu skarpere civilsamfund i 2025
Adam Moe Fejerskov er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Stuider, DIIS, og medlem af Udviklingspolitisk Råd, som rådgiver udenrigsministeren…
Mozambique fortsætter kursen mod kaos
Mogens Pedersen var fra 2011 til 2015 ambassadør i Mozambique. I sidste uge vendte lederen af oppositionen i Mozambique tilbage…
Forsker om Løkkes Mellemøst-besøg: “Israel har aldrig accepteret en suveræn palæstinensisk stat”
Lars Erslev Andersen er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier I disse dage rejser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M)…
Ministersvar og visum-afslag underkendt: “Nu kan vi fortsætte med at arrangere besøg, som vi har gjort i 20 år”
Efter ni måneders tovtrækning med visum-myndighederne kunne Torben Vosbein for første gang fejre en beskeden sejr i slutningen af november.…
Konflikt- og fredsforsker: “Jeg er drevet af et ønske om at forstå vold og uretfærdighed”
Helene Maria Kyed er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og har i to årtier forsøgt at forstå,…
Rige skal betale skat – ikke give almisser
Nej, det er ikke misundelse, der driver ønsket om at plukke verdens rigeste for en ekstraskat på en procent til…
Det skal vi holde øje med i dansk udviklingspolitik i første halvdel af 2025
Det danske udenrigsministerium får et travlt år med pladsen i Sikkerhedsrådet, EU-formandskabet og Grønlands formandskab i Arktisk Råd. Udenrigsministeriets departementschef,…
I Panama vækker Trumps udtalelser mindelser om 70’ernes militærdiktaturer
Det skabte rystelser i særligt to små befolkninger, da USA’s kommende præsident, Donald Trump, tirsdag på et pressemøde ikke ville…