Ny rapport: Syrerne har brug for hjælp til at starte et nyt liv

syrien_oxfam_dania_kareh
Forfatter billede

En lang række regeringer er i denne uge samlet til donorkonference i Bruxelles, hvor de sammen med andre store donorer skal finde penge til at hjælpe Syriens hårdt prøvede befolkning.

I den anledning offentliggør Oxfam IBIS og Dansk Flygtningehjælp tirsdag en ny rapport, der dokumenterer, at behovet i Syrien er enormt: Selvom kampene i dele af Syrien er stilnet af i forhold til tidligere, er 11,7 millioner mennesker stadig afhængige af nødhjælp. Familiernes huse er ødelagt, og de mangler rent vand og penge til mad og andre livsvigtige fornødenheder.

Over 80 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, mere end hver tredje skole er beskadiget eller ødelagt, og over to millioner børn går ikke i skole.

Alligevel er donorerne tilbageholdende med at hjælpe, da det kan opfattes som et bidrag til genopbygningen af Syrien. Men det efterlader millioner af mennesker afhængige af nødhjælp.

”Verdens regeringer er nødt til at finde pengene til at hjælpe de millioner af syrere, der betaler prisen for otte års brutal konflikt. Det er bydende nødvendigt, for at forældre kan brødføde deres familier, sørge for tag over hovedet og sende deres børn i skole. Syriens befolkning har ikke brug for flere fine ord fra verdens ledere – de har brug for en hjælpende hånd til at få deres liv på fode igen og sikre, at de kan leve et værdigt liv,” siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS, i en pressemeddelelse fra de to organisationer.

Stadig lang vej til fred og sikkerhed

Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, var selv i Syrien i december 2018, hvor han på førstehånd oplevede situationens alvor.

”I det østlige Ghouta mødte jeg mennesker, der havde gemt sig i kældre i årevis. De civile syrere lider og betaler prisen, mens donorer diskuterer på de bonede gulve. Vi skal sikre, at de mennesker får mulighed for at genopbygge deres liv og tilværelse. Det skylder vi de civile syrere, der nu i otte år har levet under og med denne konflikt. Også i Danmark diskuterer vi muligheden for at sende syriske flygtninge hjem. Men der er stadig lang vej til fred og sikkerhed i Syrien. Lad os nu prioritere at hjælpe dem, der er i Syrien og lider under den årelange konflikt og ødelæggelse, så de igen kan få et værdigt liv,” siger Christian Friis Bach.

Men det er ikke kun manglen på donorer, der gør de humanitære organisationers arbejde svært. Den syriske regering har indført strenge begrænsninger på adgangen til mange områder. Og et uigennemsigtigt godkendelsessystem gør det vanskeligt for organisationer som Oxfam og Dansk Flygtningehjælp at nå frem til de mennesker, der lider nød.

”Fordi kontrollen med et område ændrer sig, betyder det ikke, at folks behov for hjælp ændrer sig. For at støtte det syriske folk med at komme sig over denne ødelæggende konflikt, er der behov for flere penge til vand, uddannelse og sundhedspleje. Og vi skal have adgang til at levere disse ting overalt i Syrien. Uden den støtte vil syrerne fortsat lide i mange år fremover,” siger Moutaz Adham, der er Oxfams landechef i Syrien.

Hans kollega, landechef Mark Ohanian fra Dansk Flygtningehjælp i Syrien, er enig:

”De civile syreres behov skal være det afgørende for alt det arbejde, vi udfører, og den hjælp, vi giver. Derfor opfordrer vi i dag donorerne til at finansiere et omfattende humanitært program, der går på tværs af hele Syrien. Kun sådan kan vi sætte syrernes behov i centrum, sikre dem langsigtede løsninger og hjælpe dem i stand til at genopbygge et værdigt liv,” fastslår han.

her (rapporten downloades som PDF-fil)