Ny uro ryster Haiti

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mindst syv mennesker har mistet livet i uroligheder i Haiti i den seneste uge, samtidig med, at landet er kastet ud i en ny politisk krise.

Videooptagelser fra hovedstaden Port-au-Prince i denne uge viser tusinder af vrede demonstranter i gaderne, brændende biler og folk, der udnytter kaosset til at plyndre butikker for fladskærms-tv og andre goder.

Demonstranterne er vrede over en tårnhøj inflation, der gør indkøb af dagligvarer så godt som umuligt for mange i det fattige land. Og de er rasende over meldinger om, at venezuelansk oliehjælp for to milliarder dollars angiveligt er stjålet. De mange penge skulle være gået til sociale projekter, der skulle hjælpe de fattigste.

”Ikke alene opfordrer haitianerne præsidenten til at gå af, fordi de har nul tillid til regeringen, de spørger samtidig om, hvad der er blevet af pengene,” forklarer tv-stationen al-Jazeeras korrespondent i Haiti.

Torsdag aften gik præsidenten på landsdækkende tv for at fordømme urolighederne og forsikre om, at han ikke har tænkt sig at forlade posten.

Han afviser at ”overlade landet til bevæbnede bander og narkosmuglere”, siger han i talen.

Urolighederne fik torsdag Canada til at advare sine statsborgere mod at tage til Haiti.

USA har skærpet sin rejsevejledning og anbefaler ligeledes, at man undgår landet på grund af den seneste uges uroligheder og øgede kriminalitet. Det amerikanske udenrigsministerium har desuden bedt alle ansatte ved dets ambassade i Haiti, som ikke er stærkt nødvendige at have i landet, om at rejse ud sammen med deres familiemedlemmer, skriver Miami Herald.