Hvorfor etablerer hæderkronede A.P. Møller en Afrika Infrastrukturfond sammen med en række danske pensionskasser med et mål om at nå en kapital på 1 milliard dollar? Hvad er det for projekter, og hvad er det for lande, den nye fond vil investere i?
Investeringsfonden blev lanceret i 2017, men har levet en forholdsvis stille tilværelse. Hidtil har offentligheden ikke hørt meget andet, end at fonden har afgivet købstilbud på et energiselskab i Zambia. Men på mødet den 12. juni arrangeret af IDA Global Udvikling vil Joe Nicklaus Nielsen, partner i A.P. Møller Capital, der forvalter fonden, fortælle om formålet med fonden og om de projekter, fonden har i kikkerten.
Pensionskasser har fået øje på Afrika
Det er ikke mindst kapital fra danske pensionskasser, der skal få Afrika Infrastrukturfonden til at nå målet om at rejse 1,5 milliarder dollar. Flere danske pensionskasser har da også skudt penge i fonden, herunder PensionDanmark, der var med fra starten.
Det er langt fra første gang, PensionDanmark, PKA, PFA og andre danske pensionskasser har lagt penge i fonde med dét formål at investere i udviklingslande, især Afrika. Pensionskasserne var med både i den Klimainvesteringsfond, den danske regering etablerede i 2014 med en kapital på 1,3 milliarder kroner, der snart er brugt op. De er også med i Landbrugsinvesteringsfonden fra 2016 med en kapital på 900 millioner kroner, der i løbet af i år også vil være fuldt investeret.
Og pensionskasserne ventes også at være blandt de store bidragydere i den Verdensmålfond, regeringen annoncerede i 2016 med en forventet kapital på 4-5 milliarder kroner og en lancering i løbet af denne sommer.
Men hvorfor er Afrika og udviklingslande blevet interessante investeringsobjekter for danske pensionskasser? Det vil Kent Brovn Arp, Investment Director i PensionDanmark fortælle om.
Det startede med ’Kaffefonden’
Mens Afrika Infrastruktur Fonden og de andre fonde er nye, så har IFU, Investeringsfonden for Udviklingslandene, mere end 50 år på bagen. Den blev stiftet i 1967 og var oprindeligt finansieret af den danske stats indtægter på den told, der dengang var på kaffe. Derfor blev den de første år kaldt ’Kaffefonden’. IFU har stået som forvalter af både Klima- og Landbrugsinvesteringsfondene og skal også forvalte den nye Verdensmålfond.
Årtiers erfaringer med at forene udviklingsmål med økonomisk afkast vil Morten Elkjær, Vicepræsident i IFU, fortælle om, mens Lis Rosenholm, chefkonsulent i Udenrigsministeriet kontor for vækst, beskæftigelse og erhvervsudvikling, vil berette om, hvad Udenrigsministeriet gør for at sikre, at fondene nu også skaber udvikling.
Kom med i maskinrummet – og stil spørgsmål
Men der bliver også rig mulighed for at stille spørgsmål. Den del af arrangementet indledes af Ole Winckler Andersen, senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), der bl.a. vil spørge ind til, hvordan fondene sikrer sig mod ’hvide elefanter’ og mod, at de fattige lande med de mange projekter havner i en ny gældskrise.
Se mere om – og tilmeld dig – mødet via dette link
Det fulde program:
Møde i IDA Global Udvikling, tirsdag den 12. juni, 2016 kl. 17.00-19.30
Afrikas infrastruktur – en sag for danske fonde?
Afrika skriger på bedre infrastruktur for at opnå vækst og udvikling og bekæmpe fattigdom. I august 2017 lancerede A.P. Møller Holding sammen med flere danske pensionskasser en ny Afrika Infrastruktur Fond med en kapital på hele 550 mio. dollar og et mål om at investere i 10-15 afrikanske infrastrukturprojekter over 10 år. Og i 2016 annoncerede regeringen en ny Verdensmålfond, der ventes lanceret i juni, og som skal supplere Klimainvesterings- og Landbrugsinvesteringsfondene. Hvad er det, de nye fonde kan – og vil?
Program:
17.00:
Velkomst ved Jesper Heldgaard, IDA Global Udvikling.
17.05:
Dét vil vi med Afrika Infrastruktur Fonden. Sådan – og her – arbejder vi
17.30:
Danske pensionsmidler på arbejde i Afrika – investeringer i udviklingslande
Kent Brovn Arp, Investment Director, Direct Equity, PensionDanmark
17.45:
Fonde til alle udviklingsmål: Verdensmål, klima, landbrug?