To helt dugfriske evalueringer viser, at danske klimatiltag har haft en positiv indflydelse. Men det er imidlertid to initiativer, som regeringen lægger op til at beskære i udspillet til finansloven for 2016.
Det drejer sig om klimapuljen og flere energiforskningsprogrammer.
”Danmark har ydet et betydeligt og positivt bidrag til det internationale samfunds arbejde med at begrænse klimaforandringer og konsekvenserne heraf”, lyder det i evalueringen af klimapuljen, der går til udviklingslandes omstilling og tilpasning til klimaforandringer.
En vurdering af energiforskningsprogrammerne konkluderer, at tiltaget har banet vej for mere energieffektivitet og anvendelse af vedvarende energi. Derudover har resultatet være en øget eksport og beskæftigelse.
Hans Peter Dejgaard skriver i en kommentar her på Globalnyt, at regeringen i udspillet til en finanslov for 2016 foreslår at skære klimapuljen ned fra 475 til 300 millioner kroner.
Fagbladet Ingeniøren beretter, at Venstre har til hensigt at barbere det største af energiforskningsprogrammerne ned fra 375 til 52,6 millioner.
Det er altså betydelige beløb, der skal spares på tiltagene, som ifølge evalueringerne gør en positiv forskel.
Klimapulje til udviklingslandes omstillingen
Klimapuljen blev oprettet i 2008. Den har til formål at bistå med udviklingslandenes tilpasning til klimaforandringer og reduktion af klimaskadelige udledninger.
Det er således en del af Danmarks bidrag til de 100 milliarder årlige dollars fra 2020, som den rige del af verden har lovet udviklingslandene i støtte. En ny rapport fra OECD viser, at den samlede klimastøtte er øget, men at der stadig er et stykke vej endnu til målet.
Se mere her: http://globalnyt.dk/content/oecd-rapport-klimafinansiering-er-oeget-men-stadig-mangelfuld
Klimafinansiering, som er den officielle betegnelse, bliver et af de store stridspunkter ved klimatopmødet i Paris i december.
Imidlertid har den danske klimastøtte gjort en positiv forskel i udviklingslandene, lyder det i evaluering, der er foretaget for Udenrigsministeriet af det britiske konsulentforehavende LTS.
Det danske bidrag har både hjulpet modtagerlandene med at reducere deres klimabelastning og tilpasse sig klimaændringerne, lyder dommen.
”Danmark har også været en aktiv bilateral partner og har bidraget både til at begrænse udledningen af drivhusgasser og sikre tilpasning til klimaforandringer”, hedder det i evalueringen.
Evalueringen gennemgår i alt 43 aktiviteter med samlede udbetalinger på omkring 1,2 milliarder kroner i perioden fra 2008 til 2012. Den indeholder en vurdering af to partnerorganisationer (CARE Danmark og Verdensbanken) og to landestudier (Vietnam og Kenya).
Her et lille udpluk fra rapporten:
”Danmark har i særdeleshed udnyttet sin særlige ekspertise inden for energieffektivitet og vedvarende energi for derved at bidrage til reduktionsindsatser i udviklingslandene og en global omstilling til lavemission. Danmark har også støttet fattige landes tilpasning til klimaforandringer gennem støtte til udvikling af politikker på området og øget bevidstgørelse i befolkningen, ligesom Danmark har promoveret bæredygtige dyrkningsmetoder samt bedre klimatilpasning af infrastrukturen. Endvidere har involvering af og støtte til marginaliserede grupper, for at sikre at deres behov ikke blev overset, været højt på dagsordenen.”
Energiforskning har øget eksport og beskæftigelse
Danmarks energiforskningsprogrammer er ligeledes netop blevet rost i en ny vurdering. Evalueringen er foretaget af COWI. Programmerne har ifølge analysen ikke blot været fremmende for indsatsen mod klimaforandringer, men også for eksport og jobs i Danmark.
”Evalueringen viser, at programmerne ved at støtte udvikling af ny energiteknologi har banet vejen for en øget energieffektivisering samt en øget udbredelse af anvendelsen af vedvarende energi”, lyder en kort opsummering på Energistyrelsens hjemmeside.
”Hermed har programmerne medvirket til at styrke den grønne omstilling og skabe en reduktion i det samlede CO₂-udslip. Endelig har programmerne skabt omsætning, eksport og beskæftigelse i danske virksomheder”, hedder det tilføjende.
Venstre-regeringen har i finanslovsudspillet for det kommende år lagt op til at skære kraftigt i budgettet til Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrations program (EUDP), som er det største initiativ i programmerne.
Planen er at gå fra 375 millioner i 2015 til blot 52,6 millioner kroner i 2016, skriver Ingeniøren. Fagbladet påpeger dog, at puljen til EUDP kan ende på 164,5 millioner kroner, når man inkluderer en såkaldt reservationsbevilling, der skal forhandles mellem Folketingets partier.
Derudover vil yderligere to af programmerne blive skåret, hvis det står til regeringen.
Pressemeddelelser ikke på ministeriernes hjemmeside
Hverken Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet eller Udenrigsministeriet har valgt at bringe nyheder om de flotte evalueringer på deres respektive hjemmesider. De har heller ikke sendt pressemeddelelser ud.
Evalueringen af energiforskningsprogrammerne er dog nævnt på Energistyrelsens hjemmeside.
Venstre-regeringen skal nu i gang med at forhandle med Folketingets partier for at kunne præsentere en finanslov for 2016.
Man kan finde evalueringen af klimapuljen her: http://um.dk/da/danida-en/results/eval/eval_reports/evaluations/?sc_lang=en
Her kan man downloade evaluering af energiforskningsprogrammer:
http://www.ens.dk/info/nyheder/nyhedsarkiv/positiv-evaluering-energiforskningsprogrammerne
Her kan man læse Hans Peter Dejgaards gennemgang af Danida-besparelser på miljø og klima i finansloven 2016: