Mange gik rundt og svedte i sommermånederne sidste år. Nu bekræfter data fra EU’s rumprogram Copernicus, at det ikke blot var en individuel fornemmelse.
Sommeren 2018 blev den varmeste nogensinde, lyder det i opgørelsen “European State of the Climate 2018”.
Temperaturen i de tre sommermåneder var således 1,3 grader over normalen. Samlet var det foregående år blandt de tre varmeste, selvom målingen også viser, at det var en kølig start på året.
Februar og marts var de eneste måneder, hvor temperaturen var under normalen. Alle årstidernes var imidlertid varmere end vanligt.
Tørke
Som de fleste sikkert husker blev den usædvanlige varme fulgt af afbrændingsforbud på grund af tørken. Copernicus’ rapport viser da også, at det var meget sparsomt med nedbøren sidste år.
“Mængden af nedbør i både forår-, sommer- og efterårsmånederne var 80 procent lavere end sædvanligt, hvilket resulterede i store tab af afgrøder for landbruget, lave vandstande i diverse floder og generel vandmangel i store områder af Europa”, lyder det i en pressemeddelelse fra agenturet.
Der var imidlertid nogle områder i det sydlige Europa, som oplevede de vådeste forårs- og sommermåneder nogensinde, men mængden af ekstreme regnskyl var under gennemsnittet på kontinentet.
Til gengæld var der i det forgangne år tale om det største antal skovbrande siden 2003, hvor særligt vores svenske naboer blev hårdt ramt, pointerer agenturet.
Konsekvenser for elpriser
Tørken i Europa havde konsekvenser for både priser og efterspørgsel på energi, lød det sidste sommer.
Der skulle bl.a. bruges mere el til aircondition og vandingsanlæg til landbrug herhjemme. Men det sommerlige vejr fik vindmøllernes rotorer til at stå forholdsvist stille, så energi skulle hentes udefra.
Her var der også problemer med at levere fossilfri energi, da vandkraftværker i Norge ikke leverede som vanligt. I Frankrig var der problemer med at køle atomreaktorer ned, da vandet ved kyster samt i søer og floder var for varmt.
Copernicus vurderer, at temperaturen i de europæiske søer var på sit varmeste siden målingerne startede i 1995.
Vandknaphed kan generelt være et problem for elforsyningen, da produktion af energi kræver meget vand.
Afsmeltning
Rumagenturet har også kigget på afsmeltning af is og gletsjere i 2018.
Alperne havde et stort masse-tab, mens Grønlands indlandsis ligeledes skrumpede.
“I sommermånederne var havisen mere end 30 procent under gennemsnittet”, lyder det i pressemeddelelsen.
Copernicus er EU’s agentur for observation af Jorden, og det håndteres af EU-Kommissionen i samarbejde med ESA, EU’s rumagentur.