Tænketank: Nej, afsaltning er ikke holdbar løsning på vandmangel

water-1555170_960_720
Thomas Jazrawi

71% af kloden er dækket af vand. Desværre kan en stor del af det ikke bruges til at slukke tørsten, da det er alt for saltholdigt.

Derfor kan det være fristende at have tillid til teknologier, som kan afsalte vandet. 

Det er imidlertid ikke en holdbar løsning, lyder det fra organisationen Stockholm International Water Institute (SIWI).

Svenske SIWI er en af verdens førende tænketanke med fokus på vand og global udvikling. Her skriver Jens Berggren. rådgiver i SIWI, at der desværre endnu ikke eksisterer en holdbar løsning på vandmangel.

“Det ville have været fantastisk at have et teknologisk fix, som kunne give os lov til at anvende vand på den måde og i den mængde, vi ønsker”, lyder det i en kommentar på SIWIs hjemmeside

“Desværre eksisterer der ikke en sådan teknologi, og indtil der gør, er den bedste vej fremad at håndtere måden vi bruger og genbruger vores vandressourcer” fortsætter den.  

Brine

En nylig rapport viste, at afsaltningsanlæg producerer en masse saltlage, kaldet brine, som mange gange ryger tilbage i oceanerne. 

Her skader den saltholdige substans naturlivet. Den samme advarsel kommer fra SIWI. 

Hvis brinen udsættes i alt for roligt vand uden blanding eller spredning, falder det ned på havbunden, hvor den skader naturlivet med potentielt store konsekvenser for fødekæder. 

Derudover peger SIWI på, at processen med afsaltning er meget bekostelig.

Vand og energi

En tredje udfordring med teknologien er, at den kræver meget energi. Og produktion af energi kræver meget vand. 

“Energi er vores tørstigste sektor efter kunstvandet landbrug”, skriver Berggren.

Energi og vand hænger også sammen på den måde, at udbud og efterspørgsel for de to ressourcer i det meste af verden følges ad. 

Det vil sige, at når der er mangel på den ene ressource, er der oftest også mangel på den anden. Og vice versa. 

SIWIs dom er derfor, at afsaltningsteknologi ikke kan redde de mange knastørre lande og områder i verden. 

“Afsaltning kan bidrage til håndtering af midlertidig vandmangel ved kystområder, hvor der er sikkert udbud af billig energi, som ikke er afhængig af vand eller fossil energi, og hvor destruktion eller anvendelsen af brine håndteres forsvarligt”, skriver Jens Berggren. 

“Desværre ekskluderer det næsten hele planeten”, tilføjer han. 

Imidlertid kan afsaltningsanlæg ifølge eksperten redde liv i desperate situaioner. Den egentlige udfordringer er at sørge for aldrig at ende der ved at håndtere og bruge vand hensigtsmæssigt, konkluderer han. 

SIWI er årligt vært ved en af de største internationale arrangementer om de globale udfordringer med vand, World Water Week, som foregår i den svenske hovedstad hvert år i slutningen af august.