Ofre for menneskehandel risikerer udvisning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Når myndighederne identificerer ofre for menneskehandel sker det normalt inden for tre døgn. Denne behandlingstid er for kort, mener Nanna Margrethe Krusaa, der er jurist i Institut for Menneskerettigheders. Hun siger, at der er risiko for, at ofre ikke når at blive opdaget og dermed bliver vist ud af landet.

Den korte behandlingstid fremgår af den netop offentliggjorte rapport ’Evaluering af den nationale indsats til bekæmpelse af menneskehandel 2007-2010’, som er udarbejdet af rådgivningsvirksomheden COWI.

“Hvis myndighederne ikke identificerer en person, der er udsat for menneskehandel, inden de 3×24 timer, risikerer vedkommende at skulle forlade landet straks og mister dermed statens beskyttelse,” siger Nanna Margrethe Krusaa. “En sådan praksis kan risikere at udgøre en menneskerettighedskrænkelse, fordi ofre for menneskehandel ifølge menneskerettighederne har krav på hjælp og støtte”.

Det kræver tid at identificere ofre

Ifølge Europarådets Konvention om Indsatsen mod Menneskehandel, som Danmark ratificerede i 2007, skal de deltagende stater sikre sig at formodede ofre for menneskehandel ikke forlader landet, før han eller hun gennemfører en identifikationsproces. Og denne identifikation er svær og tidskrævende, fremgår det af konventionens forklarende rapport.

“Af Konventionens følgerapport fremgår det, at identifikation af ofre er ”tricky” og kræver detaljerede afhøringer, som tager tid at udføre. Sommetider kræver en afhøring, at man udveksler informationer med andre lande eller organisationer, der arbejder med at yde støtte til ofre, hvilket kan forlænge identifikationsprocessen yderligere,” Nanna Margrethe Krusaa. Hun formoder ikke, at en sådan proces kan gennemføres på under tre døgn,

Institut for Menneskerettigheder foreslår, at der i den nye handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker, der træder i kraft ved udgangen af 2010 skal være mere fokus på identifikationsprocessen og de rammer, den er underlagt.

Arrangement sætter fokus på den danske indsats

I anledning af EU’s officielle Anti-Trafficking Dag den 18. oktober, inviterer Institut for Menneskerrettigheder, Reden International, Kvinderådet og 3F til et fælles arrangement for at sætte fokus på netop den danske indsats mod menneskehandel.

Arrangementet afholdes på Københavns Rådhus kl. 14-19. Det er gratis at deltage og er åbent for alle. Konferencesproget er på engelsk.

Læs mere om arrangementet
http://menneskeret.dk/files/DoekerPDF/Indbydelse%20til%20anti-trafficking%20dag%2018%20%20okt%20%202010.JPG.pdf