Onsdag er World AIDS-dag. Taler over hele landet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Første december er dagen, hvor der verden over sættes lidt ekstra fokus på kampen mod AIDS-epidemien. I Danmark sætter AIDS-Fondet fokus på, at der lige nu er 10 millioner mennesker der venter på den HIV-medicin, der kan redde deres liv. For sjette år i træk har fondet produceret en tale, som det opfodrer folk til at holde hvor de end måtte være. Find et link til talen under artiklen.

World AIDS Day bruges hvert år til at fejre de resultater, der er opnået det seneste år og fokusere på de opgaver, der stadig venter.

2010 har vist, at investeringerne i hiv og aids giver bonus. Ny forskning og nye måder at forebygge hiv på har skabt opsigtsvækkende resultater. I de værst ramte lande er antallet af mennesker, der bliver smittet med hiv, faldet med 25 %. Og på verdensplan får mere end 5 millioner mennesker behandling.

Men på trods af de store fremskridt, er der stadig kampe, der skal kæmpes. Lige nu står 10 millioner mennesker i kø til den hiv-medicin, der kan redde deres liv. Medicinen er ikke særlig dyr, og har enorm effekt. Alligevel er medicinen kun tilgængelig for hver tredje.

Som et led i sin indsamling holder AIDS-Fondet en netauktion på auktionssitet Lauritz.com. Se et link til auktionen under artiklen. Autionen lukker den 7. december og både hammerslagspriser og salærer går til AIDS-Fondet.

Som noget nyt har Fondet lanceret et skrabelod, der sælges af i alle landets Tiger butikker, CHA CHA CHA saloner, Nordisk Films Biografer og af AIDS-Fondets frivillige.

Nyeste HIV/AIDS tal

  • 2.6 millioner mennesker blev smittet med hiv i 2009
  • 1.8 millioner mennesker døde af aids i 2009
  • 33.3 millioner mennesker verden over lever med hiv
  • Antallet af børn, der er forældreløse pga. hiv/aids, er nu steget til 16.6 millioner
  • Siden epidemiens start er 60 millioner mennesker blevet smittet med hiv. 30 millioner er døde af sygdommen
  • 53 procent af hiv-smittede gravide kvinder har nu adgang til behandling, der kan forebygge overførsel af smitte til barnet. I 2007 var det 35 procent
  • Antallet af mennesker, der bliver smittet med hiv, er faldet med 19 procent de seneste 10 år
  • 5.2 millioner hiv-smittede i lav- og mellemindkomstlande får nu hiv-medicin. I 2004 var det blot 700.000
  • 10 millioner mennesker har brug for hiv-medicin – uden af have adgang til den