Flere end 200 børnesoldater er blevet sendt hjem fra to af oprørsstyrkerne i Sydsudans borgerkrig, fortæller UNICEF i en pressemeddelelse.
Under en ceremoni onsdag afleverede børnene formelt deres våben og fik udleveret civilt tøj. De vil nu modtage lægeundersøgelser, krisehjælp og psykosocial støtte som en del af det reintegrationsprogram, som UNICEF og partnere har implementeret i landet.
”Vi arbejder stadig hårdt på at få alle de omkring 19.000 børn, som stadig er tilknyttet væbnede grupper i Sydsudan, hjem til deres familier, så de igen kan være børn. Det kræver fortsat en stor indsats fra vores side, og frigivelsen i dag er endnu et skridt på vejen. Børn skal beskyttes mod krig, ikke bruges i den,” siger Line Grove Hermansen, kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark.
Familierne får mad til tre måneder
Når børnene vender hjem til deres familier, vil familierne modtage, hvad der svarer til tre måneders fødevareassistance til at støtte børnenes hjemkomst og genindslusning i familien. Børnene vil også modtage træning i erhvervsfærdigheder, som kan gøre dem i stand til at tjene penge, understøtte familiens husholdning og øge deres fødevaresikkerhed.
De frigivne børn får adgang til skolegang i skoler og i særligt intensive læringscentre.
Børnene blev frigivet af de væbnede grupper SSNLM (South Sudan National Liberation Movement), som i 2016 underskrev en fredsaftale med regeringen og nu vil integrere sine styrker med den nationale hær, og gruppen SPLA-IO (Sudan People’s Liberation Army-In Opposition). Frigivelsen af børnesoldaterne sker som led i en aftale, der er kommet på plads efter længere tids forhandlinger med UNICEF, FN-missionen i Sydsudan og regeringspartnere.
Frigivelsen i Bakiwiri i Western Equatoria State er den anden i en stor serie af frigivelser gjort mulig efter UNICEF og partneres forhandling med konfliktens parter. I den første frigivelse den 7. februar 2018 blev der frigivet i alt 348 børn – af disse kom 242 børn fra SSNLM og 106 børn fra SPLA-IO. Det forventes, at serien af frigivelser over de kommende måneder vil runde 1.000 børnesoldater.
Støtte fra Det Obelske Familiefond
Dagens frigivelse sker også med hjælp fra Danmark, idet Det Obelske Familiefond siden januar 2016 har støttet UNICEFs program for beskyttelse af børn i Sydsudan med ca. 10 millioner kroner. Det meste er gået til UNICEFs indsats for at få frigivet flere tusinde børnesoldater i Sydsudan, til at få dem tilbage til livet og ind i samfundet igen.
På trods af dagens frigivelse vurderer UNICEF, at der efter mere end fire års borgerkrig fortsat er omkring 19.000 børn, som er indrulleret i væbnede styrker og grupperinger i Sydsudan. Derfor arbejder organisationen fortsat med sine partnere for at sikre fremtidige frigivelser og reintegration af børn fra væbnede grupper.
I alt er over 500 børn blevet frigivet fra væbnede grupper siden starten af 2018.