Over en halv million er på flugt i Idlib
Inden for de seneste to uger er to hospitaler blevet bombet i Idlib i det nordvestlige Syrien og over 300 mennesker meldes dræbt, samtidig med at den syriske regeringshær nærmer sig Idlib by. Grænserne er lukket for de mennesker, der forsøger at flygte, og sundhedssystemet i provinsen er brudt helt sammen, skriver The New Humanitarian. Alene i de seneste to uger er mindst 150.000 mennesker sendt på flugt fra deres hjem på grund af regeringshærens offensiv på landjorden og russiske luftangreb. Dermed er det samlede antal fordrevne i Idlib-provinsen oppe over en halv million.
Otte hjælpeorganisationer taler om en humanitær katastrofe i Idlib-provinsen. De opfordrer til, at der omgående indføres våbenhvile.
”Alene i 2019 var der 85 angreb mod sundhedsfaciliteter i det nordlige Syrien. I den første måned af 2020 har vi set denne forfærdelige tendens fortsætte,” siger Michelle Nunn, der er direktør for CARE USA.
En af de fordrevne fortæller, at alle dagligvarer i området er meget dyre. ”Vi har ikke råd til at spise, vi kæmper for at skaffe penge til at købe mad hver dag. At være på flugt har ruineret os. Jeg taler ikke om at købe kød eller tomater. Jeg ønsker bare at forhindre, at mine børn sulter. Vi drømmer ikke engang længere om at købe tomater og kød.”
Lesothos førstedame sigtet for drab
I Lesotho tog tingene en dramatisk udvikling i denne uge. Premierminister Thomas Thabanes kone – det vil sige landets førstedame, Maesaiah Thabane – blev sigtet for at stå bag drab på premierministerens ekskone. Det skriver en lang række internationale medier, herunder det sydafrikanske Eye Witness News.
Ifølge anklagemyndigheden skal hun have hyret otte lejemordere til at dræbe ekskonen, Lipolelo Thabane, i 2017, kun to dage inden at premierministeren blev indsat på posten. Thomas Thabane og Lipolelo var på det tidspunkt separeret og lå i en bitter skilsmissestrid.
To måneder efter drabet på ekskonen blev Maesaiah og Thomas Thabane gift.
Maesaiah Thabane har afvist at sige noget om, hvordan hun forholder sig til drabsanklagerne. Hun vil ikke udtale sig, før sagen kommer for retten. Sagen indledes efter planen den 18. februar.
Nu er hun løsladt mod kaution, indtil sagen skal for retten. Det på trods af, at hun tidligere ”forsvandt”, da politiet i første omgang efterlyste hende i sagen.
Malawis præsident protesterer mod annullering af valg
Oppositionen i Malawi vandt en sejr tidligere på ugen, da landets forfatningsdomstol gav den medhold i, at præsidentvalget i maj sidste år var præget af alvorlige uregelmæssigheder. Resultatet er annulleret og valget skal gå om inden for 150 dage, lød det fra domstolen tidligere på ugen.
Men det vil præsident Peter Mutharika ikke acceptere, skriver blandt andet VOA News. Han anker derfor afgørelsen fra forfatningsdomstolen, som han ifølge en talsmand kalder ”et meget alvorligt justitsmord og et forsøg på at omgøre folkets demokratiske vilje”.
Der skal dog en hel del til for at omgøre en beslutning fra forfatningsdomstolen, påpeger politiske analytikere.
Præsident Mutharika fik 38 procent af stemmerne ved valget i maj, viser de officielle resultater. Hans nærmeste rival, Lazarus Chakwera, fik 35 procent, mens vicepræsident Saulos Chilima blev nummer tre med 20 procent ifølge de nu annullerede resultater.
Chilima er allerede gået i gang med sin valgkamp op til det valg, der ventes at komme inden for de næste fem måneder. Og han erklærer sig klar til arbejde sammen med alle, der vil hjælpe med at befri landet fra det, han betegner som ”akut fattigdoms dehumaniserende greb”, skriver VOA News.
IFU kan nu investere i Afrika med EU-penge
Investeringsfonden for udviklingslande (IFU) kan nu bruge EU-midler til investeringer i udviklingslande. Det er muligt, efter at fonden er blevet godkendt i EU’s såkaldte Pillar Assesment.
Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
EU bidrager årligt med et meget stort milliardbeløb til økonomisk, social og klimavenlig udvikling i udviklingslandene. En del af midlerne går gennem organisationer og finansielle institutioner, som forvalter midlerne på vegne af EU.
Den statsejede danske institution (IFU) har netop gennemgået og er blevet godkendt af EU’s Pillar Assesment, der består af en omfattende analyse af forretningsgange, indkøbs- og kontrolprocedurer og finansielle instrumenter.
Dermed kan IFU nu komme i betragtning til at forvalte EU’s udviklingsmidler. Det gælder f.eks. midler fra EU’s Bæredygtighedsfond, som Danmark i 2019 bidrog med 75 millioner kroner til.
”Det er meget positivt, at IFU nu er godkendt til at kunne forvalte EU-midler. Jeg er glad for, at IFU nu kan indgå i et tættere samarbejde med EU. Det giver IFU nye muligheder for et endnu større engagement i Afrika,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i pressemeddelelsen fra ministeriet.