Pandemier har samme kilde som klima- og naturkrisen

gettyimages-1229338279
Mundbind på bunden af Det Røde Hav ved Sharm El Sheikh
Foto: Andrey Nekrasov/Barcroft Media via Getty Images
Thomas Jazrawi

1. november 2020

Vi har formentlig ikke set det værste endnu inden for pandemier med Covid-19, som har lukket samfund ned over hele kloden. Det er advarslen i en ny rapport af IPBES, den videnskabelige platform for FN’s Konvention om biodiversitet.

Hvis vi ikke passer på, vil pandemier i fremtiden opstå hyppigere, være mere dødelige og skade økonomierne endnu mere, lyder de dystre meldinger. Det skyldes ifølge undersøgelsen vores omgang med naturen.

”Årsagen til Covid-19-pandemien er ikke et stort mysterium – det samme gælder andre nutidige pandemier. De samme menneskelige aktiviteter, der ligger bag klimaforandringer og tab af biodiversitet, øger gennem deres konsekvenser for vores miljø også risikoen for nye pandemier,” siger Peter Daszak, formand for rapportens arbejdsgruppe samt præsident for NGO’en Ecohealth Alliance.

”Ændringer i den måde, vi anvender land på, udvidelsen og intensiveringen af landbrug samt handel, produktion og forbrug, som ikke er bæredygtigt, forstyrrer naturen og øger kontakten mellem dyrelivet, kvægflokke, patogener og mennesker. Dette er vejen til pandemier,” fortsætter han.

Millioner af vira venter derude
Covid-19 er mindst den sjette pandemi siden den spanske syge i 1918. Den har rødder i mikrober fra dyr, men den er som alle pandemier skabt af menneskelige aktiviteter, lyder det i rapporten.

1,7 millioner vira, som vi endnu ikke har kendskab til, gemmer sig i pattedyr og fugle, vurderer forskerne. 850.000 af disse kan have evnen til at smitte mennesker.

Ifølge rapporten bliver mennesket smittet årligt med fem nye vira, som potentielt kan udvikle sig til pandemier. Vi er i en ”æra af pandemier”, lyder det.

Smitsomme sygdomme som AIDS, fugleinfluenza, SARS og flere andre sygdomme er overført fra dyr til mennesker. Derfor anbefaler eksperterne, at vi foretager væsentlige ændringer i den måde, som vi interagerer med naturen på.

Vi bør eksempelvis ændre forbrugsvaner og reducere det intensive landbrug. Samtidigt bør der ikke handles med arter, der har en høj risiko for at bære vira, som flagermus, gnavere, primater og vandfugle, lyder det fra eksperterne, som også anbefaler en sundhedsmæssig tilgang kendt som One Health.

Læs mere om One Health her: Corona øger fokus på One Health-tilgang

”Vi forsøger os stadig med en tilgang, der skal begrænse og kontrollere sygdomme gennem vacciner og behandling efter de er opstået. Vi kan undvige æraen af pandemier, men det kræver et større fokus på forebyggelse samtidigt med reaktionen,” forklarer Peter Daszak.

Fokus på sammenhæng mellem sygdomme og naturødelæggelser
Siden den nye coronavirus begyndte at sprede sig hastigt i hele verden har der været et fokus på sygdommenes sammenhæng med vores naturødelæggelser.

Den danske leder af FN’s Miljøprogram, Inger Andersen, udtalte blandt andet, ”at naturen sender os et budskab” med coronakrisen. Ifølge FN-agenturet er biodiversitet – mangfoldighed i naturen – et værn mod spredning af vira. Det er eksempelvis nemmere for de skadelige mikrober at sprede sig hurtigt i ensartede husdyrhold, hvor der er stor genetisk lighed.

I april efterspurgte den tyske miljøminister en undersøgelse af IPBES om sammenhængen mellem naturdegradering og spredning af sygdomme, og den er altså kommet nu.

Læs også: Tysk minister: Naturbevarelse kan mindske risiko for nye epidemier

Næste år skal verdens nationer nå til enighed om nye mål for naturbeskyttelse frem til 2030. Verdens nationer er meget langt fra at indfri de hidtidige mål, som udløber i år. 

22 eksperter har udarbejdet den nye rapport fra IPBES. Der er henvisning til over 600 studier, hvoraf en tredjedel er publiceret siden 2019.