Parole for Gaza-konflikten: Stop bomberne og ophæv blokaden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“De seneste ugers voldelige opblussen af konflikten mellem Israel og palæstinenserne har gjort tragedien omkring Gazastriben endnu større. Angrebene fortsætter trods international kritik fra FN og flere verdensledere”. 

Sådan hedder det i en presseudtalelse fredag fra Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og Dansk Palæstinensisk Venskabsforening.

Derfor holder de to foreninger demonstration på Rådhuspladsen i København mandag d. 28. juli fra kl. 17 til 18.

De inviterede talere er Peter Hummelgaard (S), folketingsmedlemmerne Camilla Hersom (R) og Pernille Skipper (EL) og den unge forfatter-komét, Yahya Hassan.

”Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer den danske regering til at fordømme Israels massive angreb på civilbefolkningen i Gaza, som man allerede fordømmer militante palæstinenseres raketangreb”, siger chefen for det nationale arbejde i MS, Vibeke Vinther, og fortsætter:

“Angrebene skal stoppe. Blokaden skal hæves, så Gaza-stribens civilbefolkning kan overleve og få et liv uden at være indespærret i konflikten”.

”Danmark og Europa har et ansvar. I hele Europa lyder protesterne, og det samme er sket i Danmark på baggrund af mange stærke initiativer”. 

“Vi skal fortsætte med at gå på gaden, så verdens politikere og befolkningen i Gaza ved, at vi siger stop uhyrlighederne og ønsker en våbenhvile, der respekterer Folkeretten og menneskerettighederne”, anfører Vibeke Vinther.

Hele familier slået ihjel 

De israelske angreb fra luften, jorden og havet har ramt tætbefolkede områder med store civile tab til følge.

Hele familier er blevet slået ihjel af bomber i deres private boliger og drenge i leg på stranden er blevet dræbt.

Bombardementerne har forvoldt omfattende skade på infrastrukturen i Gazastriben – et område på størrelse med Langeland.

Hospitaler, tilflugtssteder og skoler er ikke blevet skånet. Den humanitære situation i Gaza var i forvejen katastrofal og livstruende for de flere end 1,7 millioner indbyggere som følge af blokaden.

Situationen er nu blevet endnu mere kritisk, som følge af bombningen.

Hospitaler kører på et minimum af knappe forsyninger og brændstoffer, 80 procent af indbyggerne er afhængige af nødhjælp og 90 pct. af Gazas vand er blevet udrikkeligt.

Yderligere oplysninger hos:

Kommunikationsmedarb. Camilla Boyhus Madsen tlf. 60 43 43 21