92-gruppen har interviewet ordførere fra de forskellige politiske partier op til folketingsvalget. Vi bringer interviewene på Globalnyt. Vi starter med Det Konservative Folkeparti.
I hvor høj grad skal Danmark være globalt foregangsland på klimaområdet – herunder: Skal Danmark have egne klimamål for 2020 og perioden mellem 2020 til 2050 og hvad skal de i så fald bestå af?
Af hensyn til vores kommende generationer skal Danmark fortsat gå foran på klimaområdet, hvor vi foreløbig har et mål om at reducere CO2 med 40 procent i 2020. Vi har både et ansvar for at vise vejen globalt og samt i dag foran med et mål om at re. Det er for tidligt at sætte et nøjagtigt procenttal på i forhold til 2050. Vores udgangspunkt er klimaloven fra 2014, hvor vi, som det eneste borgerlige parti, indgik en forpligtende aftale om Danmarks klimapolitik med henblik på at overgå til et såkaldt lavemissionssamfund i 2050.
Skal vi fortsat efterforske olie i Nordsøen og lede efter skifergas i undergrunden i Danmark – selvom videnskaben fortæller os, at min. 2/3 af de allerede kendte fossile brændsler skal blive i jorden, hvis vi skal nå 2-gradersmålet?
På sigt skal vi være helt uafhængige af fossile brændsler. Indtil omstillingen er gennemført er det fortsat nødvendigt at supplere med olie og gas, hvor udnyttelsen er blevet langt mere effektiv en tidligere set. Samtidig skal vi huske på, at den grønne omstilling kræver massive investeringer, som vi er nødt til at finansiere. Derfor skal vi fortsat sikre en fornuftig indtjening i Nordsøen, så der både er råd til velfærd og ambitiøse investeringer i vedvarende energi.
Hvor stor skal Danmarks udviklingsbistand være, hvad skal den fokusere på og skal den danske klimabistand være ny og additionel – i den forstand, at midlerne ikke tages fra eksisterende udviklingsbistandsbudgetter?
Vi ønsker, at Danmark skal give 0,8 procent af BNI til udviklingsbistand og i endnu højere grad målrette støtten til lande som lever op til demokratiske standarter. Således giver vi fortsat mere, end hvad FN anbefaler.
Skal Danmark være foregangsland i forbindelse med implementeringen af de nye globale bæredygtighedsmål, der vedtages i FN til september – og herunder have en national handlingsplan for dette, og for omstillingen i Danmark?
Danmark skal gå forrest med sin know-how og ambitiøse mål, så andre lande kan se, at det kan lade sig gøre kombinere denne grønne omstilling med fortsat vækst og velstand. Vi har allerede en handlingsplan via den klimalov, som vi indgik i 2014.
Skal vi have en ny national bæredygtighedsstrategi, der bl.a. giver en ambitiøs plan for, hvordan vi skal bringe vores ressourceforbrug i Danmark ned på et niveau, så det svarer til klodens bæreevne?
Med klimaloven har vi allerede etableret af et uafhængigt, fagligt baseret Klimaråd, der giver en årlig klimapolitisk redegørelse til Folketinget og sikrer en proces for fastsættelse af nationale klimamålsætninger.
Kilde: 92-gruppens Nyhedsbrev juni 2015