Penge fra kongehuset til at sikre dansk kulturarv i Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dronning Margrethe og Prins Henriks fond har bevilget 50.000 kr. til Trankebar Maritime Museum, der åbnede i februar 2010 på initiativ af Foreningen Trankebar i Danmark, skriver foreningen på sit website onsdag (26.05.10).

Pengene skal bl.a. bruges til at indrette museet, der er et fiskeri-og søfartsmuseum med tilknyttet Center for Marinarkæologisk Forskning i den gamle danske besiddelse på Indiens sydøstkyst.

Det lille maritime museum blev startet i et par lokaler i den tidligere dan-ske lægebolig van Theilingens hus i Kongensgade i Trankebar. Bygningen er købt af Bestsellerfonden, der velvilligt har stillet lokalerne til rådighed for museet. Den første udstilling handler om fiskerne i Trankebar.

Pengene fra den royale fond betyder samtidig, at museets forsknings-center får mulighed for at indkøbe udstyr, så man kan komme ud og undersøge havet foran Fort Dansborg for vrag.

Her har skibene gennem de 225 år, Danmark havde kolonien (1620-1845), ankret op ud for den åbne kyst. Gennem tiden er flere skibe blevet slået til vrag og meget gods gik tabt under indsejling til land på mindre både.

– Bevillingen glæder os utroligt meget, siger Poul Petersen, der er næstformand i Foreningen Trankebar.

– Det er rart at danske fonde har sat fokus på bevarelse af dansk kulturarv i udlandet. Især betyder det meget for os, at netop Dronningen og Prinsen giver os et beløb. Det har en stor symbolsk betydning at få en bevilling fra Kongehuset.

– Dronning Margrethe har siden vi renoverede Fort Dansborg i 2002 fulgt vores arbejde tæt. Dronningen har jo fra sin ungdom været interesseret i arkæologi, fortæller den engagerede fynbo.

Der er allerede mange besøgende på det lille museum, der indtil videre kun har 2 små lokaler. De sidste 3 måneder har der været næsten 5.000 gæster. – Så fremtiden ser lys ud for det lille maritime museum på Coromandelkysten i Sydindien, siger Poul Petersen.

Foreningen Trankebar, der har rod på Fyn, har tidligere i år også modtaget en bevilling fra Rederiet Lauritzens Fond på 40.000 kr. til museet. – Et beløb der rækker langt i Indien, siger Poul Petersen.

Snedkermester Axel Wichmann og fru Else Wichmanns fond har desuden skænket et beløb til indretning af museet.

Yderligere oplysninger og billeder fra museet tlf. 64 76 16 09 eller
22 83 65 15 eller 40 92 26 37

Se også Foreningen Trankebars midlert. website http://www.testsite.runemester.dk