¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika
Podcasten sætter fokus på stort og småt i Mellem- og Sydamerika og dækker både aktuelle begivenheder, tendenser og kulturelle fænomener fra hele regionen.
Bag podcasten står Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard, journalister med speciale i Latinamerika.
Alle afsnit af podcasten på Globalnyt
Lyt til ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika på Buzzsprout
Til folkeafstemningen den 25. oktober stemte chilenerne om, hvorvidt Chile skal have en ny forfatning, og hvem der i så fald skal skrive den. 78 procent stemte “ja”. Chilenerne vil nemlig have fokus på borgerinddragelse og gøre op med den enorme ulighed i landet, der ellers bliver opfattet som et af de mere velfungerende i Latinamerika.
Folkeafstemningen er kulminationen på de voldsomme protester, der sidste efterår begyndte i hovedstaden Santiago, da regeringen besluttede at sætte prisen op på metrobilletter. Stigningen var ikke høj, men det var dråben, der fik bægeret til at flyde over.
Under de voldsomme demonstrationer sidste år lød slagordene: “Chile despertó” – Chile er vågnet – og “Hemos pedido el miedo” – Vi er ikke bange mere.
Demokrati, ikke diktatur
Den nuværende forfatning blev vedtaget i 1980 og stammer dermed fra tiden med militærdiktaturet under Augusto Pinochet. Derfor mener mange chilenere, at det er på tide med en forfatning, der bedre afspejler Chile i dag som et demokrati og ikke et diktatur.
Hovedkravene til en ny forfatning er blandt andet fri uddannelse, bedre pension og bedre sundhedssystem, en plurinational stat, som tilgodeser Chiles oprindelige befolkninger, og så skal der også indskrives rettigheder til naturen samt til LGBT+-samfundet.
Men hvad kommer der reelt til at ske nu i Chile? Og hvem skal bestemme det? Det diskuterer Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard i anden episode af ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika, hvor også Jens Godtfredsen, dansk ambassadør i Chile, medvirker.