¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika
Podcasten sætter fokus på stort og småt i Mellem- og Sydamerika og dækker både aktuelle begivenheder, tendenser og kulturelle fænomener fra hele regionen.
Bag podcasten står Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard, journalister med speciale i Latinamerika.
Alle afsnit af podcasten på Globalnyt
Lyt til ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika på Buzzsprout
Siden den 28. april har der været demonstrationer i Colombia. Og de ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt. De, der går på gaden, kræver en fuldstændig forandring, som gør op med den ulighed, der hersker i Colombia – såvel som i resten af Latinamerika, der er verdens mest ulige region.
Det var en udskældt skattereform, der fik bægeret til at flyde over. Skattereformen, der hurtigt blev trukket tilbage af den højreorienterede præsident, Iván Duque, ville blandt andet lægge ekstra moms på basisvarer som fødevarer, men også på ydelser i sundhedssektoren. Og den ville dermed gå ud over de mest fattige colombianere.
Men selvom skattereformen blev trukket tilbage, fortsætter demonstrationerne. Hvorfor? Vi har spurgt Melissa Paláu, en 25-årig designstuderende fra byen Manizales i det nordvestlige Colombia, hvorfor hun er gået på gaden. Det er der “mange, mange, mange” grunde til, svarer hun.
Hun er frustreret som så mange andre colombianere. Især over uligheden inden for sundhed og uddannelse, men også over den politivold, der finder sted, og som er gået hårdt ud over demonstranterne.
Skattereformen var bare “toppen af isbjerget”. Dråben, der fik bægeret til at flyde over.
Men hvilken rolle spiller uligheden i de demonstrationer, der er de længstvarende i Colombias historie? Og har vi set noget lignende i andre latinamerikanske lande? Mette Mølgaard og Josefine Aude Raas taler i denne episode af ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika med Julie Wetterslev, der er ph.d.-studerende i International Ret ved Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze og gennem flere år har været involveret i at støtte op om fredsprocessen i Colombia.