Torsdag den 28. december udbrød protester i den andenstørste by i Iran, Masshad, hvor hundredvis protesterede over høje priser på dagligvarer. Protesterne har spredt sig til over 50 byer i Iran, inklusiv hovedstaden Teheran, og er taget til i kritik imod regeringen og præstestyret.
Under protesterne blev der ifølge New York Times råbt ”Death over the dictator” og ”Clerics should get lost”.
Den amerikanske NGO Center for Human Rights i Iran har lagt flere videoer på Twitter, der viser sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og protesterende:
#IranProtests: People chanting “We don’t want an oppressive government! We don’t want mercenary police!” earlier today at Tehran University on December 30. pic.twitter.com/dt6b33ZPSV
— IranHumanRights.org (@ICHRI) 30. december 2017
Siden søndag har sociale medier såsom Instagram og Telegram været blokeret af regeringen, som kalder det en sikkerhedsforanstaltning. Protesterne er de største siden 2009, hvor iranerne gik i gaderne efter et omstridt præsidentvalg.
Hvad protesteres der over?
Uroen startede som protester mod den nyligt genvalgte præsident Rouhanis økonomiske politik som ikke har formået at genoplive landets økonomi, ændre ved den tiltagende arbejdsløshed, eller bremse den stigende inflation.
Protesterne har dog hurtigt udviklet sig udover økonomisk politik bl.a. imod det religiøse præstestyre med Ayatollah Khamenei i spidsen og krav om tilbagetrækning af iranske styrker i Libanon og Syrien.
Regeringens svar
Irans religiøse leder, Ayatollah Khamenei, anklagede tirsdag d. 2. januar, via Twitter ”fjender af Iran” for at stå bag protesterne.
In recent events, enemies of #Iran have allied & used the various means they possess, including money, weapons, politics &intelligence services, to trouble the Islamic Republic. The enemy is always looking for an opportunity & any crevice to infiltrate &strike the Iranian nation. pic.twitter.com/HIXtudRAue
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) 2. januar 2018
Khamenei kommenterede dog ikke yderligere på hvilke stater eller individer, der blev refereret til, men skrev efterfølgende på Twitter: ”I have something to say on these events, and I will speak to the dear people when the time is right.”
Præsident Rouhani udtalte søndag, i sine første kommentarer siden udbruddet af protester, at folket har ret til at protestere og at personer er frie til at udtrykke deres kritik. Han lagde dog i samme tale vægt på at dette skulle gøres på en måde, der ledte til en forbedring af staten og folket.
Irans revolutionsgarde har taget end hårdere linje og har advaret de der protesterer mod regeringen om at de vil blive imødegået af nationens ”Iron fist” hvis den politiske uro fortsætter.
Internationale reaktioner
Donald Trump udsendte tirsdag tidlig morgen et tweet, hvori han beskrev den Iranske regering som brutal og korrupt, og tilføjede at den iranske befolkning har meget lidt mad og ingen menneskerettigheder.
EU har udtalt at situationen overvåges og at EU forventer at retten til ytrings- og forsamlingsfrihed overholdes.