Protester mod Barack Obamas besøg i El Salvador

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Eva Rasmussen

Tirsdag mødtes El Salvadors centrum-venstreorienterede præsident Mauricio Funes med USAs Barack Obama. Det skete i hovedstaden San Salvador, og det satte mange følelser i gang.

Funes er valgt for den gamle revolutionære front FMLN. Obama repræsenterer det land, der i 80ernes borgerkrig satsede på at udrydde de revolutionære.

Dengang vidste vi, hvad vi mente, når vi sagde Ambassaden. Selv var jeg med i en international kvindekæde, der lavede kødrand om de folkelige organisationer, når situationerne spidsede til.

Vi opsøgte de udsatte, når der havde været sammenstød. Vi gjorde os umage for at være synlige, og det slog aldrig fejl:

Der kom en firhjulstrækker med dunkle vinduer fra Ambassaden og tog billeder af os.

Mange husker stadig USAs overgreb på El Salvador under borgerkrigen, og demonstranter fra Honduras, Nicaragua og El Salvador bød den nordamerikanske præsident velkommen til det lille mellemamerikanske land.

Emnet for de 2 præsidenters konversationer var sådan lidt déjè-vu: Sikkerhed. Ikke på samme måde som i 80´erne, hvor USA forsøgte at tromle de revolutionære ned. Nej i dag handler det om banderne, las maras.

De er opstået blandt mellemameikanske indvandrere i USA og derefter eksporteret til Mellemamerika.

Nu lover Obama at støtte de mellemamerikanske bestræbelser på at bekæmpe kriminaliteten med 200 millioner us dollar. Og den gamle revolutionære præsident kaldte det en historisk anerkendelse af El Salvadors demokratiske udvikling.

Tjaaa.