Psykolog ud for MSF som kontoransvarlig i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Line Thatt Jensen er rejst til DR Congo (tidl. Zaire) for Læger uden Grænser (MSF), hvor hun i 6 måneder skal være ansvarlig for kontoret i byen Kisangani – det gamle Stanleyville.

Den 32-årige erhvervspsykolog skal bl.a. stå for driften af kontoret, kontakten med myndigheder og organisationer og for sikkerheden for Læger uden Grænsers udsendte i de 5 provinser i det nordøstlige DR Congo, som kontoret i Kisangani dækker.

Læger uden Grænser driver et hospital i den isolerede by Lubutu i Maniema-provinsen, hvor folk ikke har adgang til offentlig lægehjælp samt et projekt mod sovesyge i Isangi nordøst for Kisangani.

Herudover har MSF ”medicinske udrykningshold”, der siden 1995 er taget ud til ofre for epidemier, naturkatastrofer og krigshandlinger i det enorme og ufremkommelige land, som grænser op til 9 nabostater.

Line Thatt Jensen er født i Ringkjøbing og uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i 2002. Hun har desuden en HD i organisation og ledelse og bl.a. arbejdet som erhvervspsykolog i Københavns Kommune. Hun har været selvstændig konsulent i København siden januar 2008.

– Jeg har fået en rigtigt god uddannelse i et rigt land, og det må også godt komme andre til gode. Jeg vil gerne gøre noget meningsfuldt og tror, det kan udvikle mig selv. Og så kan det oven i købet kombineres med at rejse og være et sted, man ellers ikke lige kommer til, siger Line Thatt Jensen.

Befolkningen i store dele af DR Congo lever afsondret fra omverdenen og uden adgang til et fungerende sundhedssystem. Underernæring, epidemier og forskellige oprørsgruppers angreb på civilbefolkningen er fortsat en del af hverdagen i den nordøstlige del af landet.

Samlet set har krige og ulmende konflikter i nationen i Afrikas hjerte kostet millioner af ofre og er kaldt den blodigste væbnede konflikt siden Anden Verdenskrig.

Før uafhængigheden havde den belgiske kolonimagt udsuget kæmpelandet i det meste af et århundred. Efter congoleserne tog over for snart 50 år siden, fortsatte udsugningen under den korrupte diktator, nu afdøde Mobutu Sese Seko.

Læger uden Grænser har arbejdet i DR Congo siden 1981.