De fleste kender nok Bali for de klassiske klicheer om store palmer, kridhvide strande og blå laguner. Tilmed har Bali en befolkning, der meget aktivt deltager i store religiøse og mytologiske ritualer, der gennem historien har fascineret flere antropologer, fotografer og turister.
Turismeindustrien på Bali er kæmpestor. Ifølge The Jakarta Post Travel Guide står den for 80 procent af øens lokale økonomi, og indtil Covid-19-krisen i Indonesien, var der ikke indikationer på, at turisterne ville tage en pause fra gudernes ø – tværtimod.
Tal fra statistikbureauet Statista viser, at antallet af udenlandske turister steg fra næsten tre millioner besøgende i 2011 til over det dobbelte med mere end svimlende 6 millioner besøgende i 2019 på et areal, der er mindre end Sjælland.
Det er heller ikke gået de store finansfyrsters næser forbi. Igennem en længere periode har planer om massive investeringer i kæmpe resorter og etableringen af kunstige øer truet balinesernes hellige templer, natur og økosystem.
Her siger det lokale punkband Superman is Dead stop. Sammen med en stor græsrodsbevægelse på Bali kæmper de imod storkapitalismen for at bevare balancen mellem turisme og øens hellige status. For det ene skal ikke komme på bekostning af det andet.
”Som Balineser så jeg set truslen mod økologien. Jeg ville involvere mig i beskyttelsen af miljøet,” siger Superman is Dead trommeslageren, Gede Robi Supriyanto, kendt under kunstnernavnet Jerinx, om sit engagement i bevægelsen til Al Jazeera.
Græsrodsbevægelsen, som punkbandet har været med til at promovere, kalder sig “Balinese Forum Against Reclamation” eller bare ForBali.
Stop for landindvinding
Bevægelsen, som har været aktiv siden 2013, er en alliance af studenter, ngoer, musikere, artister, miljøbekymrede borgere, advokater og landsbyrepræsentanter.
Bevægelsens hovedformål er at få Indonesiens præsident til at ophæve dekret nummer 51/2014, som giver juridiske tilladelser til landindvinding. Derfor bruger bevægelsen ofte sloganet, ”Afvis landindvinding. Annuller præsidentdekretet nummer 51/2014,” skriver antropologen Birgit Bräucher fra australske Monash University i en videnskabelig artikel, hvor hun undersøger ForBalis proteststrategier.
Protestbevægelsen var i 2013 en direkte reaktion på et kæmpe turismeprojekt, der ville omdanne omkring 700 hektar af Benoa Bay i syd Bali. Hovedinvestoren PT Tirta Wahana Bali International planlagde dengang at bygge 12 kunstige øer med golfbaner, forlystelsesparker og en Formel-1 racerbane.
Benoa Bay havde ellers status som beskyttet område, indtil at et dekret pludselig ændrede stedets status til kultiveringsområde i 2013 uden at inkludere befolkningen i beslutningsprocessen eller drøftelserne herom.
Bevægelsens protester og aktiviteter gav pote i 2019. Her besluttede Indonesiens maritime ministerium at gøre Benoa Bay til beskyttet zone for religiøse og kulturelle aktiviteter, skrev Mongabay.
Men bare få måneder efter udtalte en nyudpeget fiskeriminister, at han ville drøfte områdets status igen. Noget der fik hundredvis af balinesere på gaden for at protestere endnu engang, skriver Al Jazeera.
Demo med et strejf af punk
De civile balinesere står som sagt ikke alene i kampen mod investeringerne. Et særdeles energisk band har stået dem bi siden starten på protesten.
Det var egentlig koordinatoren i ForBali Wayan, Gendo Suardana, der fik ideen om at inkludere artister og musikere i bevægelsen i håb om at bredde kampagnen ud.
”En aktivist behøver ikke altid at være en musiker. Men hvad hvis vi omdanner en musiker til en aktivist,” siger Gendo til Al Jazeera.
Matchet mellem ForBali og Superman is Dead har været spot on.
Kampagner fra Superman Is Dead har været med til at skabe stor opmærksomhed om situationen på Bali. Bandet er blandt de største bands i landet og har en loyal fanbase, som deler gruppens aktivistiske idealer med alt fra anti-regerings protester mod den tidligere diktator Soeharto i 1998 til ureguleret kommerciel turisme i dagens Indonesien.
Blandt andet fik punkbandet sine fans ud på cyklerne for at protestere mod turismeprojektet i Benoa Bay. På turen brugte bandet og deres fans lejligheden til at uddele pamfletter, som beskrev 13 grunde til at afvise landindvinding i Benoa Bay, skrev nyhedssiden Coconuts i 2014.
2014 var også året, hvor Superman is Dead opnåede endnu mere musikalsk succes, da deres album med titlen Sunset in Anarchy Land fik prisen for bedste album af Rolling Stone Indonesia Reader’s Choice Awards. Det gav mere opmærksomhed omkring bandets aktivisme.
”Efter det vidste hele Indonesien endelig, at vi var på Bali og arbejdede med en stor sag, der vil berøre os,” siger Jerinx til Al Jazeera.
Selvom kampen med ForBali umiddelbart nåede målet om at beskytte Benoa Bay, er der stadigvæk lang vej, før kysten på Bali for alvor er fredet.
”Den her bevægelse er den længste folkelige modstand i moderne indonesisk historie. Så længe der findes planer om landindvindingen, vil vi fortsætte med modstanden,” siger Jerinx.
Nye projekter i Benoa Bay på dagsordenen
Planer om landindvinding ved Benoa Bay virker fortsat aktive. Mongabay skrev i oktober 2020, at de balinesiske lovgivere, diskret under covid-19 pandemien, accepterede planer, der giver tilladelse til sandminedrift og udvidelser af havnen og lufthavnen i området.
Sandminedriften vil forstyrre delfiner og andre havpattedyr i området og kan potentielt føre til jordskred, som kan skade koralrevet, hvor de fleste fisk lever.
Endnu engang har de lokale ikke været involveret i beslutningsprocessen. Det er ”bekymrende”, lyder det fra Agung Wardana professor i miljølov til Mongabay.
”Balis lokalregering gjorde det i stilhed. Zonereguleringen er allerede stadfæstet, og det her sikrer muligheden for sandminedrift i syd Bali, hvilket er en indikation på landindvinding,” siger han.
Covid-19 har ramt den indonesiske økonomi hårdt. Det fik Indonesiens regering til at indføre en hastelov, der blandt andet ville gøre det nemmere for investorer at købe land. Hasteloven lemper også på reglerne om at mindske afskovning og stille virksomheder til ansvar for naturbevarelsen på de områder de opkøber. Håbet for regeringen er at accelerere Indonesiens økonomi og kompensere for tab i turistindustrien under covid-19.
”Stagnerede kontroversielle projekter bliver genetableret med argumentet om økonomisk udvikling. Når vi kigger på tendensen, andre steder end i Benoa Bay, ser vi, at nye love om minedrift er indført for at accelerere produktionen af kul og mineraler.”
“Sikkerhedsforanstaltninger er blevet lempet for at tiltrække investeringer i landet. Den kontroversielle hastelov er regeringens forsøg på at styrke alle sektorer, der kan understøtte økonomisk udvikling – koste hvad det vil,” siger Wardana.
Tal fra Statista viser, at under en million udenlandske turister besøgte Bali i de første fem måneder af 2020.
Det er det laveste antal besøgende målt på Bali i de seneste 10 år.