Quinua-korn fra fattige bønder i Bolivia til danske middagsborde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Bageriet Aurion i Hjørring har indgået et samarbejde med bondeorganisationen Cedeinku i San Agustin i det sydvestlige Bolivia og en industriel partner “Andean Valley”, som forarbejder økologisk dyrket quinua i hovedstaden La Paz.

Samarbejdet er kommet i stand via hjælpeorganisationen Caritas Danmark, som gennemfører et Danida-støttet landbrugsprojekt i dette oversete og fattige hjørne af Bolivia. De fattige bønder i området får med aftalen en fair pris for deres frø, og danskerne til gengæld et velsmagende og optimalt næringsmiddel.

Quinua er et frø i gåsefodsfamilien. Navnet betyder “Moder korn” på de lokale indianeres sprog. Dyrkningen foregår i op til 4.000 meters højde i tørre områder i Andesbjergene.

Quinuaen, som dyrkes i området ved den store saltsø, Salar de Uyuni, går under betegnelsen “Quinua Real” og har den højest mulige kvalitet på grund af optimale dyrkningsforhold.

Forarbejdningen, dvs. vaskning, (idet skallen indeholder saponin, et naturligt forekommende sæbestof), foregår hos Andean Valley; denne rensning er af en meget høj standard. Den sidste rensning sker ved en håndsortering, hvor 10 indianske kvinder håndsorterer ca. 1.000 kg om dagen.

Quinua er velegnet til madlavning samt som ingrediens i grød og brød. Quinua er gluten-fri, men giver alligevel et rigtig godt brød med en god struktur, når man følger de rigtige opskrifter.

Se mere om projektet og quinua på www.caritas.dk

Om Quinua:
Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 1435 kJ, Protein: 13,8 g, Kulhydrat: 59,7 g, Fedt: 5,0 g.
Anvendelse: Hel kogt quinua kan erstatte eller bruges sammen med ris, pasta eller grøntsager. Den er meget velegnet i salater og supper.

Til bagning kan quinua-mel med fordel erstatte op til 50 procent af andet mel i brøddejen, det giver et saftigere brød med en mild smag, men det er vigtigt at dejen er rimelig blød.

Op til 25 pct. kogt quinua i brød giver et rigtig saftigt brød, men det er vigtigt at der bruges langtidshævning med fordeje med enten surdej, bageferment eller gær tilsat yoghurt eller Molkosan.

Se også www.aurion.dk og www.caritas.dk