Rabies under kontrol på Bali

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sundhedsmyndighederne på Bali har sænket rabiesrisikovurderingen for øen. Det sker efter at et vellykket vaccinationsprojekt har sat en stopper for et omfattende udbrud af sygdommen.

Det skriver WSPA i en pressemeddelelse fredag.

26 rabiestilfælde blev registreret på den indonesiske ø Bali i 2011, og det er det laveste antal, siden et rabiesudbrud ramte øen i 2008.

Det markante fald har fået sundhedsmyndighederne til at nedjustere det officielle advarselsniveau på øen. Et omfattende vaccinationsprojekt, som myndighederne på Bali har gennemført i samarbejde med WSPA (World Society for the Protection of Animals), menes at have været afgørende for den positive udvikling. Rabies, som også kaldes hundegalskab, er en virussygdom, som kan smitte mennesker via bid fra for eksempel hunde, der har sygdommen.

Aflivninger uden resultat

Da rabies begyndte at sprede sig på Bali i 2008, forsøgte myndighederne at stoppe sygdommen ved at forgifte øens hunde med stryknin.

Selvom masseaflivningen resulterede i, at tusindvis af hunde led en smertefuld død, fik det ikke begrænset rabiesudbruddet. I 2010 indledte Bali i stedet et massevaccinationsprogram i samarbejde med WSPA, og et halvt år senere var antallet af rabiestilfælde blandt både mennesker og hunde halveret.

I 2011 udførte myndighederne den anden vaccinationsrunde, mens tredje og sidste runde forventes gennemført i første halvdel af 2012. Ved hver vaccinationsrunde vaccineres mindst 70 procent af øens hundebestand. Efter tredje vaccinationsrunde forventes sygdommen helt at være udryddet fra øen.

Kun vacciner virker

Bali er langt fra det eneste sted, hvor myndighederne forsøger at bekæmpe udbrud af sygdomme som rabies ved at masseaflive hunde, men ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der ingen beviser for, at masseaflivning kan stoppe rabies eller lignende sygdomme fra at sprede sig.

– Kun veludførte vaccinationsprogrammer som det på Bali kan bekæmpe rabies. Det er ikke kun en mere effektiv metode til at beskytte hunde og mennesker mod rabies. Det er også langt mere humant, siger Gitte Buchhave, direktør i WSPA Danmark.

FAKTA:

WSPA arbejder for at få stoppet masseaflivninger verden over og samarbejder med regeringer og myndigheder om i stedet at udvikle og gennemføre vaccinationsprogrammer. Blandt andet Bangladesh, Sri Lanka og Nepal er ved at gå over til vaccinationer i stedet for aflivninger.