Radiodag stiller ind på retten til information

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

På trods af at den cambodjanske grundlov garanterer retten til offentlig information, så er det en ret, som løbende krænkes. Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med lokale partnere om at øge udbud og efterspørgsel på oplysning fra myndighederne.

Den 13 februar var det Verdens Radiodag – dagen hvor UNESCO hvert år hylder radioens betydning for ytringsfrihed og adgang til oplysning.

I Cambodja er retten til offentlig information, som aktindsigt og offentlighed i forvaltningen, en grundlovssikret ret, og premierminister Hun Sen tilkendegav for nylig, at han prioriterer cambodjanernes ret til at få oplysning fra myndighederne.

Alligevel møder såvel professionelle mediefolk som borgere og civilsamfundsorganisationer fortsat mange udfordringer, når de søger indsigt, skriver Folkekirkens Nødhjælp.

Manglen på gennemsigtighed bidrager til et samfund, hvor korruption trives, og hvor almindelige borgere står uden den information, som de har brug for til at kunne træffe beslutninger om deres eget liv på et oplyst grundlag.

”Mangel på information om helt almindelige procedurer, som at søge om nyt pas, ID kort eller skøder, skaber forvirring både blandt borgere og myndigheder og har efterladt mange cambodjanere i en sårbar situation. Vi ser også, at mangel på information om priser på offentlige sundhedsydelser medfører, at lægerne indkræver overbetaling, også fra de fattigste patienter. Dertil kommer, at regeringen rutinemæssigt nægter borgerne adgang til følsomme oplysninger på nationalt niveau. Normalt ser borgerne f.eks. kun lovudkast, hvis en kopi bliver lækket,” uddyber kommunikationschef fra Cambodjansk Center for Uafhængige Medier, Amanda King.

Læs hele artiklen hos Folkekirkens Nødhjælp