Om H&M i Bangladesh
Svenske Hennes & Mauritz er den største tøjindkøber i Bangladesh og den første virksomhed til at underskrive Accorden. Over 200 fabrikker syer tøj til tøjgiganten i Bangladesh.
At H&M har underskrevet Accorden gør også virksomheden sårbar over for kritik fra organisationer som Clean Clothes Campaign. Amerikanske koncerner som GAP og Walmart har valgt en anden strategi: De står helt uden for Accorden.
Sidste år skrev Fagbladet 3F, at en gruppe unge kvinder protesterede mod chikane og vold på tøjfabrikken Well-tex, der har producet tøj til Hennes & Mauritz i Bangladesh. Svaret var trusler og fyringer.
Kilder: CCC, IndustriAll etc.
Tusindvis af bangalske tekstilarbejdere er i livsfare, fordi Hennes & Mauritz ikke har sikret brandudgange til dem, så de kan nå at komme ud af de bygninger, de arbejder i.
Sådan lyder kritikken fra organisationen Clean Clothes Campaign (CCC), skriver Fagbladet, der udgives af fagforbundet 3F.
NGOen har set nærmere på, hvor god den svenske koncern er til at opfylde en aftale, som flere globale tøjforhandlere indgik i kølvandet på Rana Plaza-tragedien for to år siden
Ved den lejlighed styrtede en vakkelvorn fabriksbygning sammen i en forstad til hovedstaden Dhaka og det kostede ca. 1.200 arbejdere livet, langt de fleste syersker, i den største industrikatastrofe nogensinde i den sydasiatiske nation.
Aftalen hedder Accord on Fire and Bulding Safety, i daglig tale: Accorden.
Og det står rigtig skidt til, konkluderer CCC:
“Ligesom mange andre brands forsikrede H&M i kølvandet på Rana Plaza, at virksomheden ville tage de nødvendige skridt til at sikre sikkerheden for de arbejdere i Bangladesh, som syer deres tøj. H&M har ikke opfyldt disse forpligtelser”, lyder det fra CCC.
I den nye rapport fra CCC kan man bl.a. læse, at H&M er “dramatisk bag tidsplanen” og “bringer titusinder af arbejderes liv i fare”. Og at der mangler brandudgange i 61 procent af fabrikkerne.
Ulandsfagligt Selskab under Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) holder tirsdag møde om Bangladesh og tekstilindustrien – læs mere her.
Tager længere tid
H&M afviser kritikken:
“Vi kan ikke genkende det billede, der tegnes. Som en af verdens største modevirksomheder har vi et stort ansvar, og vi er vores ansvar bevidst”, skriver Mia Møgelgaard, Sustainability Coordinator hos H&M i en mail til Fagbladet 3F.
“H&M var det første brand til at underskrive Accorden. Vi går forrest i arbejdet med at skabe sikre arbejdsforhold for alle tekstilarbejdere”, lægger hun til.
Hun anerkender dog, at nogle af Accordens initiativer er forsinkede:
“Det er et omfattende og langvarigt arbejde. Tekniske og strukturelle udfordringer i Bangladesh har vist sig mere tidskrævende end først antaget. Vi sikrer os, at arbejdet bliver gjort ordentligt. Også selv om det tager længere tid”, lyder det fra Mia Møgelgaard.
Et venligt spark
Læs resten af artiklen hos Fagbladet 3F