Regeringen klar med plan for Afghanistan-evaluering

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

14. november 2014

Regeringen har sammen med partierne bag den danske indsats i Afghanistan indgået en aftale om at opsamle erfaringer om den samtænkte danske Afghanistanindsats fra 2001 til og med 2014. Den politiske proces bag beslutningen om at gå i krig vurderes ikke.

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enig om at foretage en såkaldt ”erfaringsopsamling” på den danske indsats i Afghanistan gennem 13 år, fra 2001 til 2014.

Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Formålet med erfaringsopsamlingen vil være at anvende erfaringerne fra Afghanistan bedst muligt i fremtidige indsatser, skriver ministeriet.

Afghanistan-engagementet 2001-14 er den hidtil største danske samtænkte indsats i en skrøbelig stat, hvor de politiske, militære og udviklingsmæssige instrumenter er tænkt sammen i planlægningen og gennemførelsen af indsatserne.

Evalueringen vil fokusere på samtænkningen af de danske indsatser, som har fundet sted under meget krævende sikkerhedsmæssige forhold.

Ambitionen er at få en realistisk og anvendelig erfaringsopsamling med henblik på en samlet fremstilling af, hvad vi fra dansk side kan lære af indsatsen og med sigte på fremtidige samtænkte indsatser i skrøbelige stater.

Erfaringsopsamlingen vil bestå af følgende dele:

  1. Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) anmodes om at udarbejde en opsamling af internationale erfaringer med samtænkning af de politiske, udviklingsmæssige og militære indsatser i Afghanistan fra 2001 til 2014, herunder hvordan den militære indsats har indvirket på bestræbelserne på at vinde civilbefolkningens ”hearts and minds”. Som led i arbejdet vil DIIS i første halvår af 2015 organisere et offentligt seminar om internationale erfaringer med samtænkning i Afghanistan med deltagelse af danske og internationale eksperter og praktikere. Opgaven vil ligge i forlængelse af den analyse af civil-militær samtænkning, som DIIS i 2008-9 gennemførte efter anmodning fra den daværende regering.
  2. Udenrigsministeriet vil anmode eksterne konsulenter om at udarbejde en opsamling af erfaringer fra Afghanistan med at gennemføre udviklingsbistand i en situation, hvor det samtidig er nødvendigt med en stabiliserende militær indsats. Erfaringsopsamlingen vil blandt andet hvile på de allerede gennemførte evalueringer og reviews af udviklingsbistanden.
  3. Forsvarsministeriet og udenrigsministeriet vil – i samarbejde med Forsvarsakademiet – udarbejde en opsamling af erfaringer fra Afghanistan med de projekter, som Forsvaret har gennemført til støtte for militære operationer (de såkaldte CIMIC-projekter), samt stabiliseringsprojekter udført i samarbejde mellem Forsvaret og Udenrigsministeriet.

Erfaringsopsamlingen igangsættes i 2015.

De forskellige elementer fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og DIIS samles i en rapport, der offentliggøres ved en større afsluttende konference, der arrangeres af DIIS i første halvår af 2016.

Alle, der har været engageret i forbindelse med den danske Afghanistanindsats (fra civilsamfundsorganisationer, fagforeninger, universiteter/tænketanke, interesseorganisationer, medier med flere), samt internationale eksperter vil kunne deltage.

Fortsat dansk bidrag efter nytår

Ved udgangen af 2014 afsluttes den NATO-ledede ISAF-mission i Afghanistan, og de danske kampenheder trækkes ud.

Fra 2015 vil det fulde ansvar for Afghanistans sikkerhed og politiske, økonomiske og sociale udvikling ligge hos afghanerne.

Men de danske soldater forsvinder formentlig ikke helt fra Afghanistan efter årsskiftet.

Regeringen fremsatte torsdag et beslutningsforslag i Folketinget om at bidrage med træning, rådgivning og støtte til de afghanske sikkerhedsstyrker og ministerier samt med transporthelikoptere.

Ifølge forslaget skal det danske militære bidrag ved indgangen til 2015 bestå af op til ca. 160 personer fordelt på trænings-, rådgivnings- og støtteopgaver i Kabul og den tyskledede regionale indsats i Mazar-e Sharif i det nordlige Afghanistan.

Politisk proces og vurderes ikke

Den 13 år lange danske militære indsats i Afghanistan har haft bred politisk opbakning i form af en række Folketingsbeslutninger, ligesom et meget bredt flertal af Folketingets partier inden for rammerne af forligskredsen har stået bag de overordnede politiske rammer for den samlede politiske, militære, udviklingsmæssige, humanitære og politimæssige indsats fra dansk side i form af koordinerede strategier og planer.

Det er ikke hensigten at placere ansvar eller vurdere den politiske proces bag beslutningen om, at Danmark skulle bidrage militært og civilt til den internationale indsats i Afghanistan, skriver Udenrigsministeriet i pressemeddelelsen.

Erfaringsopsamlingen skal endvidere ikke beskæftige sig med militære aktiviteter på det taktiske/operative niveau og skal ikke berøre spørgsmålet om håndteringen af tilbageholdte.

Disse spørgsmål belyses i forbindelse med den nedsatte Irak/Afghanistankommission.