Regeringen vil forbyde danskere at investere i produktionen af klyngebomber og landminer. derfor har erhvervs-og vækstministeren bedt Rådet for Samfundsansvar om at undersøge, hvordan sådan et forbud skal gribes an. Klyngebomber og antipersonel-miner er forbudte ifølge Oslo- og Ottawa-konventionerne, som Danmark har tilsluttet sig. Men det er ikke forbudt for danskere, at investere i virksomheder der producerer dem. Men det skal det være, hvis det står til erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen. Flere lande heriblandt Holland, Belgien og Luxembourg har indført investeringsforbud mod virksomheder, der producerer de klyngebomber og antipersonel-miner. I Folkekirkens Nødhjælp, der arbejder med mine- og ammunitionsrydning flere steder i verden er der glæde: ”Vi er glade for, at Danmark nu endelig vil lovgive på området, på samme måde som en række andre lande. For helt at forhindre brugen af klyngevåben må vi først og fremmest sørge for, at de ikke bliver produceret. Våbenproducenterne skal opleve, at investorerne flygter fra dem, hvis de fortsætter med at producere disse ulovlige våben,” siger Richard MacCormac, der er minerydningschef i Folkekirkens Nødhjælp. Han fortsætter: ”Ministeren tager et vigtigt skridt, men vi ser frem til at se teksten til lovgivningen. Det er afgørende, at loven kommer til at rumme et forbud både mod direkte investeringer og indirekte investeringer.”
Relaterede artikler
Dansk projektleder i Ukraine: “Den grønne bølge er dybt nede i maskinrummene”
Pernille Hagedorn-Rasmussen er projektleder for energieffektivisering i Energistyrelsens samarbejde med Ukraine. Danmarks samarbejde med Ukraine omfatter også energisystemer og fjernvarme.…
Verdens sundhed trues af den ’den perfekte storm.’ Globalnyt var med, da løsningerne blev diskuteret
I sommers sammensatte Alliancen for Global Sundhed en ekspertgruppe til at udpege målrettede anbefalinger, som blev udgivet tidligere på måneden.…
Efter et roligt valg venter store udfordringer for Østafrikansk udbryderrepublik
For nylig indtog Somalilands nye præsident, Abdirahman Mohamed Abdullahi ”Irro”, sin post i den selv-erklærede nations hovedstad, Hargeisa. Det er…
Topdiplomat i FN: Man skal være ærlig og have forbindelserne i orden
Det er tyve år siden, Danmark har siddet som et af de ti valgte medlemmer i FN’s Sikkerhedsråd – til…
Kultur til din jul: “Alene titlen er et argument for min anbefalingskampagne”
Medmindre du har tyvstartet, så er juleferien lige om hjørnet for de fleste. Og vil du undgå at kaste dig…
Ny forperson i Globalt Fokus
Globalt Fokus’ styregruppe har netop valgt Kristine Mærkedahl Jensen til at stå i spidsen for organisationen. Kristine Mærkedahl Jensen er…
Fem ting du bør vide om dansk støtte til Syrien
På trods af, eller måske netop på grund af, Assad-regimet, er Syrien over de seneste 10 år et af de…
I Malawi oplevede jeg bagsiden af danskernes levevis
Thea Marie Brask-Nielsen var i Malawi på højskole. For nylig var jeg på et tre måneders ophold på Mayoka Højskole…
Styret er skrøbeligt i Sydøstasiens Syrien
Det har ikke været et godt år for nogen i Myanmar. Militærregimet, som kuppede sig til magten i februar 2021,…