Rejsebranchen vil have Sydafrika til at forbyde trofæjagt

Det skal være forbudt at gå på trofæjagt i Sydafrika, hvis det står til 35 internationale rejsebureauer.


Foto: World Animal Protection
Thomas Jazrawi

1. september 2022

Et udstoppet elefanthoved over pejsen. Eller et gevir fra en sjælden bjergged på væggen i spisestuen. Dyretrofæer er populære i nogle hjem, men ikke blandt dyreorganisationer. World Animal Protection har i et samarbejde med 35 danske og internationale rejsebureauer netop sendt en opfordring til Sydafrikas regering om at stoppe tilladelse af trofæjagt.

”Som førende virksomheder i den globale turismeindustri betragter vi, underskriverne, trofæjagt som en ondskabsfuld og uacceptabel tilgang til bevarelse af natur og bæredygtig udvikling. Vi mener, at en vækst i ansvarlig dyrevenlig turisme i Sydafrika har potentialet til at hjælpe med at finansiere bevarelse af naturen, at vise at dyr er mere værd levende end døde, og at trofæjagt ikke har en plads i Sydafrikas fremtidige bæredygtige turisme,” lyder det i et åbent brev til den sydafrikanske regering.

Blandt afsenderne er rejsebureauer som Apollo Rejser, Bravo Tours, Tripadvisor og Booking.com.

Kvoter for trofæjagt

Opfordringen til Sydafrika kommer efter, at den sydafrikanske regering har øget fokus på trofæjagt. Det er en strategi, som regeringen anser som en bæredygtig strategi for at bevare dyrearter.

Hvert år fastsætter myndighederne kvoter for jagt på forskellige dyrearter. I 2022 er det således muligt at jagte ti næsehorn (af arten det sorte næsehorn), 150 elefanter og ti leoparder, ifølge en meddelelse fra miljøminister Barbara Creecy tidligere i år. I meddelelsen understreger myndighederne, at antallet af elefanter, det er muligt at jagte er under 0,3 procent af den samlede population i landet.

“Dette er i overensstemmelse med den bedste tilgængelig viden om dyrenes bevaringsstatus og sikrer, at jagten på dyrene ikke har en negativ effekt på den vilde bestand af disse arter. Reguleret og bæredygtig jagt er et vigtigt værktøj til bevaring i Sydafrika, da det giver incitamenter til den private sektor og lokalsamfund om at bevare værdifulde arter i naturen og til at deltage i en naturbaseret anvendelse af land, hvilket i sidste ende bidrager til bevarelse af landets biodiversitet,” lyder det fra myndighederne.

Et flertal siger nej tak

De største bestande af elefanter og næsehorn findes i landene i det sydlige Afrika. Flere af dem mener, at de har for mange af de store landdyr, som kan komme i konflikt med mennesker, når de eksempelvis tramper lokale bønders marker ned. Det gælder eksempelvis Namibia, der også tillader trofæjagt.

Pohamba Shifeta, miljøminister i Namibia, har tidligere forklaret til Globalnyt, at indtægterne fra trofæjagt bliver anvendt til at bevare natur og støtte lokalsamfund, der lever tæt på dyrene.

Læs også: Namibia bevarer elefanter ved at lade turister jage dem

World Animal Protection har i forbindelse med kampagnen foretaget en spørgeskemaundersøgelse, der viser, at 84 procent af de over 10.000 adspurgte internationale turister mener, at den sydafrikanske regering bør prioritere dyrevenlig turisme frem for trofæjagt. 74 procent af sydafrikanerne i undersøgelsen pegede på, at trofæjagt giver landet et dårligt ry som turistdestination.

”Vi er rigtig glade for, at både danske og internationale rejsebureauer følger turisternes opfordring og siger fra overfor den groteske og blodige form for underholdning, som trofæjagt er. Sydafrika har en smuk natur og et rigt dyreliv, som bør opleves med dyrevenlige alternativer, der både kan skabe indtægter fra turistindustrien og sikre bedre levevilkår for dyrene,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig for World Animal Protection Danmark, i en pressemeddelelse.