Særudstilling om dansk kolonieventyr

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Til april kan man komme tæt på et blakket kapitel i Danmarkshistorien. Det sker, når Nationalmuseet i København slår dørene op til særudstillingen “Dansk vestindien – en koloni bliver til”.

Udstillingen fortæller om grundlæggelsen af kolonien, om danske koloniherrer og afrikanske slaver, men også om slavernes efterkommere og De Vestindiske Øer i dag.

“Oplev skønheden gennem arkitekturtegninger, landkort og historiske billeder. Og oplev gruen gennem slavernes skæbnefortællinger. Se hvor adelen boede i København med deres sorte page (tjener)”, skriver Nationalmuseet i sin foromtale.

En række videointerviews med markante personer fra St. Thomas og St. Croix i dag runder udstillingen af. Arkitekturens og landskabernes vemodige skønhed sætter den grumme historie om koloniens første 150 år i perspektiv, hedder det.

Det er næsten hundrede år siden, at Danmark solgte de Vestindiske Øer til USA, men arven fra den danske kolonitid kan stadig opleves, både i Vestindien og nu også på særudstillingen, der åbner lørdag den 2. april og løber frem til oktober.

Fra 1670 til 1820 skød 4 forter, 2 slavestationer, 3 byer og adskillige kirker op i Dansk Vestindien, og ikke mindst hundredvis af plantager.

De afrikanske slavers uendeligt hårde arbejde i sukkermarkerne indtjente formuer til danskerne. Formuer, som igen blev investeret i smukke palæer og luksus herhjemme, bl.a. kendte bygninger som Odd Fellow Palæet og den franske ambassade på Kongens Nytorv i København.

Efter flere slaveoprør mod den danske kolonimagt, blev slaveriet officielt afskaffet i 1848, hvorefter Dansk Vestindien gik ind i en økonomisk nedgangsperiode, og i 1852 blev et salg af øerne første gang debatteret i Rigsdagen.

De blev til sidst afhændet for 25 millioner dollars til USA, som overtog administrationen 31. marts 1917 og gav dem navnet De amerikanske Jomfruøer (engelsk: United States Virgin Islands).

Udstillingen vises efterfølgende i Flensborg – som i slavetiden var Danmarks næststørste by – og på Herregårdsmuseet Gl. Estrup på Djursland.

Man kan se mere på www.natmus.dk