Salomonisk løsning i grænsestrid mellem Costa Rica og Nicaragua

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Eva Rasmussen

”San Juan floden er vores”. Man skal ikke bevæge sig mange meter i Nicaraguas hovedstad Managua, før man bliver overhalet af en bil med det klistermærke på bagruden.

Floden er ud over alle grænser smuk. Den løber gennem et regnskovsområde og byder på naturoplevelser, der tiltrækker turister og dermed valuta.

Det har de seneste fire år ført til en strid mellem Costa Rica og Nicaragua. Costa Rica indgav striden til den internationale domstol i Haag, og den fandt mandag frem til en salomonisk løsning.

Rio San Juan er nicaraguansk, og Nicaragua har fortsat retten til at inspicere og regulere trafikken på floden. På den anden side kan Costa Rica fremover bruge floden kommercielt. Det inkluderer, at Nicaragua ikke længere må opkræve turistskat af sejladser, der udgår fra Costa Rica.

Costa Rica, der er et langt stærkere turistland end Nicaragua, var godt tilfreds med afgørelsen. Nicaraguas ambassadør i Holland Carlos Argüello kommenterede ifgl det spanske dagblad El País: ”Det vigtigste er, at vi har bevaret vores suveræne rettigheder, som retten til at fastsætte sikkerhedsregler. Men, vi udelukker ikke, at vi i fremtiden vil komme med nye sagsanlæg.”

Rio San Juan udspringer i Nicaragua Søen, der er en enorm vulkansø, og udmunder i det Caribiske Hav. Den markerer 141 kilometer af den 300 kilometer lange grænse mellem Nicaragua og Costa Rica. I 1858 underskrev de to lande en aftale om, at floden er nicaraguansk.