Nik Bredholt
Nik Bredholt (f. 1966) er Sekretariatsleder i Religion & Samfund (Resam).
Han har arbejdet med udvikling og nødhjælp de sidste 23 år, hvoraf de 13 er blevet tilbragt i udlandet med bopæl i Rom som Nødhjælpskoordinator for Caritas Internationalis, i Nairobi som Regional Nødhjælpskoordinator for CAFOD, og i London, som leder af nødhjælpskontoret i CAFOD.
Han har været Programchef i Danmission og derefter udsendt som Regionsleder i Afrika også for Danmission, og er aktiv i debatten om dialogarbejdet og religions rolle i samfundet.
Ved at komme med lederen fra den anglikanske og skotske kirke viser paven på en meget konkret måde, at også kirkerne i deres forskellighed kan stå sammen, og særligt når det gælder fred.
Siden uafhængigheden fra Sudan i 2011 har landet kæmpet for at etablere et levedygtigt system og har stået over for en række udfordringer, herunder politiske konflikter, korruption og vold mellem etniske grupper.
I 2013 udbrød der konflikt mellem styrker, der var loyale over for præsident Salva Kiir, og styrker, der var loyale over for vicepræsident Riek Machar. Kampene spredte sig hurtigt over hele landet og udfoldede sig langs etniske linjer, dræbte titusindvis af mennesker og skabte en humanitær krise, med millioner fordrevne og havde behov for hjælp.
Fredsaftaler, men…
Der har været en række fredsaftaler, der resulterede i dannelsen af en koalitionsregering i 2020, men landet kæmper fortsat for at overvinde de forhindringer, der følger med at implementere den aftale, som ikke er blevet fuldt implementeret, fordi der fortsat er fjendskab mellem parterne involveret.
Pave Frans har gentagne gange opfordret til forsoning mellem stridende sydsudanske parter, og i april 2019 var han vært for sydsudanske ledere herunder Præsident Salva Kiir og hans hovedopponent, Riek Machar for et to-dages retræte i Vatikanet, hvor han opfordrede dem til at styrke landets vaklende fredsproces.
Ved slutningen af retræten knælede paven ned og kyssede fødderne af Sydsudans ledere og bad dem om at forblive i fred og om at ikke være bange på trods af de mange problemer.
Den dramatiske gestus chokerede Sydsudans præsident, Salva Kiir, og fik ham til at fortælle landets parlament en måned senere, at pavens planlagte besøg var en velsignelse og kunne være en forbandelse, hvis vi blot spiller et spil med vores folks liv.
Pavens anmodning om fred bragte et tiltrængt perspektiv til fredsprocessen og en erkendelse af, at det at finde en aftale ofte medfører kompromiser. Men selvom besøget i sig selv var en succes, så er freden stadig ikke forankret.
”En ny vej er mulig”
I et fælles budskab op til besøget i juli inviterer de tre rejsefæller Sydsudans ledere til at arbejde for forsoning og en fremtid med fred og broderskab. De skriver blandt andet, at ”en ny vej er mulig, en vej til tilgivelse og frihed, som gør os i stand til ydmygt at se Gud i hinanden, selv i vores fjender.” Denne vej fører til nyt liv, fortsætter budskabet “både for os som individer og for dem, vi leder.”
Den nyudnævnte biskop i Rumbek, Christian Carlassare, udtaler, at befolkningen i Sydsudan efter årtiers lidelser har brug for at vide og forstå, at kirken er tæt på dem, og sammenholdet mellem de forskellige kristne kirker og samfund i landet kan blive en magtfuld tegn på, at fred ikke er et urealistisk mål.
Biskop Carlassare har på sin egen krop oplevet volden i Sydsudan. I april 2021, blev han skudt i benene umiddelbart før han skulle udnævnes til biskop. Det udskød hans ordination et år, men forhindrede det ikke. Det viste sig senere, at de skyldige skulle findes blandt bispedømmets egne præster.
Episoden viser med al tydelighed, at udfordringerne for fred i Sydsudan er meget store, og selvom paven er gået ud af sine vante omgangsformer, og kysset fødderne på to personer, som nok må betegnes som både krigsforbrydere og dødsfjender, så har det ikke være nok.
Måske er der en chance, hvis lederne hver især ser på hinanden ligesom de kristne ledere kan ved at rejse sammen. De er ikke kun forskellige måske endda fjender – men de kan også hver især give et glimt af Gud.