• 1 år siden

  • 16:00

    Ny rapport: Hårde straffe til Hongkong-demonstranter

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    De anholdte demonstranter fra Hongkong-protesterne i 2019 er blevet idømt ekstraordinært hårde straffe, når man sammenligner med domme i lignende sager, både på lokalt og internationalt plan. Det viser en ny rapport udgivet af tre forskere fra det amerikanske Georgetown University, der har undersøgt mere end 1.500 retssager mod anholdte fra protestbevægelsen.

    ”Vores data viser en omfattende indsats fra regeringens side til at bruge retssystemet til at straffe 2019-demonstranterne og afskrække fremtidige protester,” skriver forskerne i rapporten. De sammenligner blandt andet demonstrationerne i 2019 med dem i 2014, der også blev kendt som Paraplyrevolutionen.

    Rapporten konkluderer, at anholdte demonstranter fra 2019-protesterne er blevet sigtet for flere forskellige forseelser, i højere grad er blevet dømt og har modtaget hårdere straffe end i 2014. I alt har 81 procent modtaget fængselsstraffe, sammenlignet med 32 procent i 2014. Desuden peger forskerne på, at det i høj grad er meget unge mennesker, der er blevet retsforfulgt: Gennemsnitsalderen for de dømte er 23 år.

    I både 2014 og 2019 udsprang protesterne af bekymring over stigende indflydelse fra Beijing i Hongkong, der ganske vist er en del af Kina, men har sin egen administration. Siden Hongkong-regeringen i 2020 vedtog en national sikkerhedslov for at sætte en stopper for protesterne, har der stort set ikke været en eneste demonstration i området, skriver The Guardian.

  • 11:27

    Sydamerikanske lande i diplomatiske protester over angreb på Gaza

    Skrevet af Søren Steensig

    Tirsdag afbrød Bolivia alle diplomatiske forbindelser til Israel. Og der blev ikke lagt fingre imellem med, hvad den kolde skulder fra præsident Luis Arces regering betyder:

    “En afvisning og fordømmelse af det israelske militærs aggressive og uforholdsmæssige angreb på Gazastriben og dets trussel mod international fred og sikkerhed,” lød forklaringen fra udenrigsminister Freddy Mamani Machaca ifølge The Guardian på et pressemøde i La Paz.

    Få timer efter bolivianernes udmelding, fulgte også Colombia og Chile trop – i hvert fald noget af vejen. De to lande har tilbagekaldt deres ambassadører fra Israel, også som en protest mod israelernes fortsatte angreb mod Gazastriben.

  • 10:31

    Kenya dropper visumpligt for afrikanere

    Fra den 1. januar 2024 skal borgere i afrikanske stater ikke længere have visum, for at komme ind i Kenya. Det fortalte landets præsident, William Ruto, i weekenden, da han deltog i en konference i Republikken Congos hovedstad, Brazzaville.

    Målet er at styrke samhandlen mellem de afrikanske stater. Han fortalte blandt andet, at landene i den østafrikanske samarbejdsorganisation EAC har oplevet en øget økonomisk aktivitet på tværs af medlemslandenes grænser, efter de afskaffede visum for hinandens borgere samt en række afgifter på varer.

    ”Det er på tide, at vi indser vigtigheden af at handle indbyrdes og tillader varer, services, mennesker og ideer at bevæge sig frit på kontinentet,” sagde han ifølge den kenyanske avis The Star.

  • 1 år siden

  • 14:09

    Canada har genbosat over 40.000 afghanske flygtninge

    Skrevet af Kirsten Larsen

    Regeringen i Canada har meddelt, at den nu har opfyldt sit løfte om at sikre over 40.000 afghanske flygtninge et nyt hjem – de har fået permanent ophold, som det vi herhjemme kalder kvoteflygtninge.

    Canada har i to år samarbejdet med IOM, Den Internationale Organisation for Migration, om at genbosætte de mange, især sårbare afghanere. Landet var et af de første til at lancere et humanitært program for særligt udsatte, for eksempel kvindeaktivister, menneskeretsaktivister, forfulgte etniske og religiøse mindretal, LGBTI+personer og journalister.

    “Rædslerne, som folk står over for i Afghanistan under Taliban-styret, fortsætter, og effekten på det afghanske folks rettigheder og friheder, især kvinder og børns, er tilsyneladende grænseløs,” siger minister for immigration, flygtninge og statsborgerskab, Marc Miller.

    IOM har blandt andet sørget for det praktiske med fly og ansøgninger, sundhedsundersøgelser og et lille kursusforløb som forberedelse til det nye liv i Canada.

  • 11:42

    Sudan: Røde Kors faciliterer løsladelse af soldater

    Skrevet af Buster Kirchner

    Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) meddelte mandag, at den har hjulpet med at få løsladt 64 sudanesiske regeringssoldater fra den paramilitære organisation Rapid Support Forces’ (RSF) varetægt. Det rapporterer The East African.

    I Sudan kæmper RSF – der tidligere var løseligt integreret i statsapparatet, men nu fungerer som en selvstændig gruppe – på syvende måned mod regeringshæren i en konflikt, der har har kostet 9.000 menneskeliv og sendt i omegnen af seks millioner sudanesere på flugt.

    Løsladelsen af de mange soldater er intet nyt fænomen. ICRC har siden april, hvor kampene startede, bidraget til regelmæssige fangeoverførsler på begge sider af konflikten.

    Repræsentanter fra de stridende parter befinder sig i disse dage i Saudi Arabien, hvor amerikanske og saudiske mæglere forsøger at overtale kombattanterne til at indgå våbenhvile og blive enige om omstændighederne for levering af hårdt tiltrængt nødhjælp.

  • 10:48

    70 mennesker er savnet efter kæntring i Nigeria

    Skrevet af Buster Kirchner

    En båd med mere end 100 mennesker kæntrede mandag i det østlige Nigeria, da den sejlede på Benue-floden på vej tilbage fra et fiskemarked i staten Tabara. Det skriver africanews.com. 70 mennesker er savnet og frygtes omkommet.

    Dødelige kæntringer er desværre ret hyppige i Nigeria. Mandagens ulykke i Tabara var således den tredje kæntring de seneste fire måneder i Nigeria, som har involveret mere end 100 mennesker.

    Mange af ulykkerne skyldes – i fraværet af et veludviklet vejnet – overfyldte både. Myndighederne har endnu ikke fundet ud af, om dette også er årsagen til mandagens kæntring i Tabara.

    Guvernøren i Tabara, Agbu Kefas, kalder i en pressemeddelelse ulykken for et monumentalt tab:

    ”Vores vandmasser, som hører til de største i regionen, burde være en sand kilde til rigdom og ikke død”.

  • 1 år siden

  • 15:24

    Kontroversiel præsidentkandidat i fejde med popfans

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Det argentinske præsidentvalg har taget en uventet drejning. Den kontroversielle kandidat Javier Milei, der er blevet kaldt Argentinas svar på Donald Trump, har fået nogle magtfulde fjender: fans af popstjernen Taylor Swift og det koreanske boyband BTS.

    Fejden foregår på X, tidligere kendt som Twitter, hvor Taylor Swift-fans under hashtagget #SwiftiesAgainstLLA advarer mod at stemme på Milei, blandt andet på grund af hans anti-feministiske holdninger.

    ”Som Taylor siger, bliver vi nødt til at være på den rigtige side af historien,” lyder det i et af de mest likede tweets. Taylor Swift er måske verdens største popstjerne lige nu. Hendes igangværende Eras Tour står til at slå alle rekorder for indtjening, og ugen inden den afgørende anden runde i Argentinas præsidentvalg den 19. november spiller hun tre udsolgte shows i Buenos Aires.

    Samtidig er Mileis vicepræsidentkandidat, Victoria Villarruel, kommet i vælten for tilbage i 2020 at have tweetet nedladende om K-pop-bandet BTS, hvis navn hun sammenlignede med en kønssygdom. Det har fået masser af indignerede fans, inklusive tidligere vicepræsident i det koreansk-argentinske handelskammer Alejandro Kim, til tasterne.

    ”Tillykke! Du har kombineret xenofobi, racisme og ignorance på 200 tegn!” tweetede Kim.

    Læs også: En apatisk argentinsk befolkning går til valg

  • 13:53

    Dansk Kulturinstitut åbner projektkontor i Georgien

    Skrevet af Buster Kirchner

    Den dansk-georgiske kulturudveksling styrkes, når et nyt projektkontor med tre ansatte i begyndelsen af 2024 ser dagens lys. Projektkontoret søger i skrivende stund en projektkoordinator, mens man også forventer at ansætte to lokale medarbejdere.

    Henriette Borg Reinholdt, regional chef ved Dansk Kulturinstitut, siger i en pressemeddelelse, at projektkontoret ”kan gøre en forskel, fordi det er i det kulturelle møde, at vi lærer hinanden rigtigt og fordomsfrit at kende.”

    Georgien står ved en skillevej. Landet sigter efter at blive EU-kandidatland, men er samtidig splittet af intern politisk uro, særligt efter den russiske annektering af områderne Sydossetien og Abkhasien i 2008 og krigen i Ukraine.

  • 11:13

    Ghana kæmper med strømafbrydelser i årtiers værste økonomiske krise

    Skrevet af Søren Steensig

    I store dele af Ghana er lyset gået, fordi et af landets store kraftværker mangler brændstof. Helt op til 550 megawatt er skåret ud af det vestafrikanske lands energiforsyning, fremgår det af en pressemeddelelse fra Ghana Grid Company (GRIDCo).

    Ghaneserne har oplevet strømafbrydelser i flere år, men nu har problemet vokset sig større igen, mens landet kæmper med den værste økonomiske krise i flere årtier.

    Ghana har blandt andet en høj inflation, stigende offentlig gæld og et statsbudget, der “er svækket af høje priser i energisektoren,” lyder Verdensbankens vurdering.

    Flere studier peger på, at landets energikrise ikke vil blive løst foreløbig, men tværtimod blive værre i løbet af de næste år.

    GRIDCo har ikke meldt noget ud om, hvornår strømmen vil blive genoprettet i de berørte områder.

  • 10:38

    Endnu en togulykke i Indien: 13 mennesker har mistet livet

    Skrevet af Buster Kirchner

    Mindst 50 er blevet såret og 13 mennesker har mistet livet, efter at en togulykke søndag aften har ramt staten Andhra Pradesh, som ligger i den østlige del af Indien. Det skriver BBC.

    Indien er notorisk kendt for sine drabelige togulykker. Så sent som i juni omkom 275 mennesker og næsten 1.000 pådrog sig skader, da et passagertog med 130 kilometer i timen kolliderede med et stillestående godstog.

    Den indiske premierminister Narendra Modi kritiseres for at være medskyldig i de mange togkatastrofer. For mange penge, mener kritikere, bruges på højhastighedstog, mens vedligeholdelse af gamle tog og skinner ikke prioriteres højt nok.

    De indiske myndigheder rapporterer, at søndagens ulykke skyldes en menneskelig fejl.

  • 1 år siden

  • 16:29

    Pro-russisk politiker skudt i Ukraine

    Skrevet af Buster Kirchner

    Ukrainske Oleg Tsaryov, som har været på flugt fra Ukraine, siden han i 2014 åbent støttede Ruslands invasionen af Krim-halvøen, er i morges blevet ramt af to skud. Han er stadig i live, men hårdt såret, rapporterer Reuters.

    Tsaryov er forhenværende medlem af det ukrainske parlament, hvor han indtil 2014 fungerede som talsperson for Novorossiya, et politisk parti for russisk-venlige separatister i det østlige Ukraine. Tsaryov har siden 2014 været pålagt EU-sanktioner, efter at han samme år udråbte Den Føderative stat Nyrusland som en selvstændig stat.

    Staten var på papiret en sammenslutning mellem Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Lugansk, men blev allerede i 2015, efter blot ét års eksistens, nedlagt, da de store byer i området ikke tilsluttede sig.

    Ifølge Den Amerikanske Efterretningstjeneste var Tsaryov en potentiel kandidat til at lede Ukraine, hvis det var lykkedes russerne at invadere Kyiv.

    Det er stadig uvist, hvem der står bag angrebet.

  • 14:08

    Afghansk aktivist løsladt: Kæmper videre for kvinders uddannelse

    Skrevet af Buster Kirchner

    Taliban har ifølge NPR løsladt en afghansk aktivist, der arbejdede for kvinders og pigers ret til uddannelse i Afghanistan. Aktivisten Matiullah Wesa har siddet syv måneder i fængsel, inden han blev løsladt torsdag den 26. oktober.

    Wesas fængselsdom har tilsyneladende ikke fået ham til at ændre holdning. Efter sin løsladelse udtalte han, at han vil fortsætte med at kæmpe for kvinders ret til uddannelse.

    Efter Taliban i 2021 tog magten over Afghanistan er det blevet ulovligt for piger og kvinder at gå i skole efter sjette klasse. Talibans havde ellers lovet en mere moderat og lighedsbaseret tilgang til uddannelse, men de gode intentioner er langsomt forsvundet.

  • 10:07

    Sudan: Paramilitær gruppe erobrer provinshovedstad

    Skrevet af Laurits Holdt

    Byen Nyala, som er hovestad i den sudanske provins Syd-Darfur, er angiveligt blevet erobret af den halv-militære gruppe RSF (Rapid Support Forces), skriver BBC.

    Før borgerkrigen mellem RSF og det regulære militær brød ud i april, var Nyala hjem for mellem en halv og en hel million indbyggere. Dertil kom titusindvis af internt fordrevne fra tidligere konflikter. Siden borgerkrigen blev indledt er 600.000 – 700.000 flygtet, anslås det.

    Store dele af byen ligger i ruiner, der ligger døde på gaderne, og ifølge rapporter plyndrer RSF-soldater private hjem. Alligevel er der angiveligt indbyggere, som fejrer RSF’s sejr – fordi de håber, at det vil få volden til at stoppe.

    RSF begyndte som en milits i Darfur-regionen, som er delt op i fem delstater. Hele regionen har været i humanitær krise siden 2003 på grund af kampe mellem forskellige væbnede grupper, som har sendt hundredetusinder på flugt og forårsaget enorme ødelæggelser.

    Erobringen bliver en del af bagtæppet for nye forhandlinger mellem krigens to parter, som skal foregå i den saudiarabiske by Jeddah i de kommende dage. Tidligere forhandlinger har ført til aftaler om våbenhviler, som dog er blevet brudt igen og igen.

  • 1 år siden

  • 17:27

    Meta lukker populær Palæstina-profil på Instagram

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Den populære Instagramprofil Eye on Palestine var pludselig forsvundet, da brugere onsdag den 25. oktober forsøgte at tilgå siden. I stedet blev de mødt med beskeden “Beklager, denne side er ikke tilgængelig”, skriver det amerikanske medie NBC.

    Eye on Palestine, der havde mere end seks millioner følgere, postede primært indhold om Gaza, herunder voldsomme billeder og videoer, der viste overgreb mod palæstinensere i den krigsramte zone. Backup-kontoen, @eye.on.palestine2, ser også ud til at være lukket ned onsdag.

    Meta, der både ejer ​​Instagram og Facebook, møder nu kritik for at lukke for pro-palæstinensiske konti og stå bag såkaldt shadowbanning. Begrebet dækker, når et socialt medie mindsker synligheden af et opslag uden at underrette brugeren.

    En talsperson fra Meta har sagt, at virksomhedens sikkerhedspersonale havde opdaget et potentielt forsøg på at hacke konti som Eye on Palestine, og at det var grunden til, profilerne blev lukket.

    Han understreger også, at det under ingen omstændigheder handler om at lukke for offentlighedens adgang til profilens indhold, men udelukkende skyldes problemer med sikkerheden.

  • 16:21

    Oprørsgruppe dræber 26 civile i DR Congo

    Skrevet af Buster Kirchner

    I det østlige DR Congo tager urolighederne til. I går blev 26 civile slået ihjel, da oprørsgruppen Allied Democratic Forces, som er affilieret med Islamisk Stat, indtog byen Oicha i DR Congos North Kivu-provins, skriver Africa News.

    Der er stadig usikkerhed om flere omstændigheder ved angrebet, men massakren fandt sted i et område, hvor forskellige oprørsgrupper og det congolesiske militær med hjælp fra mindre militser i årevis har ligget i kamp.

    Ifølge OCHA, FN’s Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender, har konflikten nær byerne Rutshuru og Masisi sendt 200.000 mennesker på flugt siden den 1. oktober. Oven på det seneste angreb satte demonstranter ild til adskillige køretøjer, der tilhører humanitære udviklingsorganisationer.

    ”Vi har ikke brug for humanitær hjælp, vi har brug for sikkerhed,” udtalte en af demonstranterne til Africa News.

  • 14:33

    Oplysningspulje oversvømmet af ansøgninger

    Skrevet af Laurits Holdt

    OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje – har to millioner kroner til uddeling i efteråret, men ved ansøgningsfristens udløb er der kommet ansøgninger for tilsammen 12,8 millioner kroner. Det skriver CISU og Fonden Roskilde, som i fællesskab administrerer puljen.

    Jeef Bech, der er sekretariatsleder i CISU, glæder sig over den store interesse for puljen. Han er dog bekymret over, det store antal ansøgere som sandsynligvis vil få afslag, selvom bevillingsudvalget vurderer, at ansøgningen er støtteværdig.

    Det store interesse betyder, at retningslinjerne for puljen bliver revideret, fortæller Jeef Bech.

    Hovedformålet forbliver det samme, så potentielle ansøgere kan godt arbejde videre med overordnede idéer til projekter, der skaber viden, holdning og handling om global udvikling til neutrale danskere. Men vi anbefaler, at de venter med at skrive ansøgninger til april-runden 2024, til de har set de opdaterede retningslinjer,” siger han.

    På grund af de mange ansøgninger kan ansøgerne først forvente svar midt i januar 2024.

  • 13:15

    Imran Khan tiltalt for at lække statshemmeligheder

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Pakistans tidligere premierminister Imran Khan blev mandag tiltalt i en sag om læk af fortrolige dokumenter. Det udtaler anklageren Shah Khawar fra landets nationale efterforskningsagentur ifølge nyhedsmediet Deutche Welle.

    Også den tidligere udenrigsminister Shah Mahmood Qureshi, der er næstformand i Khans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), er blevet tiltalt.

    Sagen drejer sig om læk af et fortroligt diplomatisk telegram, som ifølge Khan beviser, at USA med støtte fra Pakistans militær medvirkede til, at han sidste år blev væltet som premierminister.

    Læs også: Fra Londons dyre natklubber til en fængselscelle i Islamabad – hvordan kunne det gå så galt for Imran Khan?

    Ifølge Deutche Welle er sagen langt mere alvorlig end Khans korruptionssag fra august. Her fik Khan tre års fængsel for ulovligt at have videresolgt gaver, han havde modtaget som premierminister. Dommen blev nogle uger senere ophævet af Pakistans domstol.

    71-årige Khan har dog siddet fængslet siden, mens han efterforskes i den aktuelle sag, som potentielt kan koste ham 14 år bag tremmer eller i værste fald en dødsdom.

  • 11:59

    Koalaer får ny nationalpark i Australien

    Skrevet af Buster Kirchner

    Etableringen af nationalparken Great Koala National Park er godt nyt for koalaerne i Australien, som længe været under stort pres, skriver Verdensnaturfonden, WWF, i en pressemeddelelse.

    Under Australiens voldsomme skovbrande og efterfølgende oversvømmelser i 2019 og 2020 blev 61.000 af de omtrent 100.000 koalaer, der af eksperter vurderes at være tilbage i verden, påvirket. Koalaerne pådrog sig blandt andet brandsår, røgforgiftning og stresstraumer, og derfor anlægges nu en ny naturpark for at passe på det truede dyr.

    Great Koala National Park, som skal ligge på den australske østkyst mellem Brisbane og Sydney, forventes at slå dørene op for første gang i 2025.

  • 1 år siden

  • 16:13

    Højesteret fjerner krav om sterilisering ved juridisk kønsskifte

    Skrevet af Søren Steensig

    Onsdag har Japans højesteret dømt, at en lov, der påbyder transpersoner at få fjernet deres kønsorganer inden et juridisk kønsskifte, er i strid med forfatningen, skriver AP. Afgørelsen bliver mødt med jubel både i Japan og internationalt, hvor LGBTQ+-organisationer ad flere omgange har kritiseret kravet for at være transfobisk.

    Loven, der blev vedtaget i 2004, kræver, at personer, der ønsker at skifte køn juridisk, får fjernet kønsorganerne fra det køn, de ønsker at skifte væk fra. Så hvis en person, der blev født som kvinde, ønskede at skifte køn, ville vedkommende først skulle få taget sine æggestokke ud.

    Søgsmålet, der nu er blevet afgjort ved højesteret, blev anlagt i 2020 af en anonym person. Vedkommende har angivet, at loven “pålægger store fysiske og økonomiske byrder samt overskrider forfatningens beskyttelse af lige rettigheder”.

    Tidligere på måneden vandt Japans LGBTQ+-bevægelse en anden sejr, da en familieretsdomstol accepterede en anmodning om at skifte køn uden at kræve de ellers lovpligtige operationer.

  • 14:36

    EU tager de første skridt mod sanktioner i Niger

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Næsten tre måneder efter militærkuppet i Niger har EU’s Ministerråd vedtaget en rammeaftale, der gør det muligt for unionen at indføre sanktioner mod de ansvarlige bag kuppet.

    Aftalen, der blev annonceret i mandags, betyder, at EU kan sanktionere individer, der ”er ansvarlige for handlinger, der truer freden, stabiliteten og sikkerheden i Niger, underminerer forfatningen, demokratiet, retsstaten, eller begår seriøse brud på menneskerettighederne eller folkeretten i Niger,” lyder det i en pressemeddelelse fra EU. EU vil blandt andet kunne indefryse økonomiske ressourcer og indføre rejseforbud mod for eksempel medlemmer af Nigers militærjunta.

    Læs også: Forstå opgøret med den franske indflydelse i Vestafrika

    ”EU har fra begyndelsen fordømt kuppet i Niger på det stærkeste. Med dagens beslutning styrker EU sin støtte til ECOWAS’ indsats og sender en klar besked: Militærkup kommer med en pris,” siger EU’s udenrigspolitiske chef, Josep Borrell.

    Den vedtagne rammeaftale tager højde for, at der fortsat skal kunne ydes humanitær bistand til Nigers borgere. EU har selv fortsat sit humanitære engagement i Niger, selvom det økonomiske og militære samarbejde med Nigers regering er suspenderet efter kuppet.

  • 12:03

    Kina fyrer forsvarsminister

    Skrevet af Buster Kirchner

    Li Shangfu er ikke længere Kinas forsvarsminister. Det skriver Reuters, efter at Shangfu ikke er blevet set i offentligheden de seneste to måneder.

    Fyringen af forsvarsministeren er den seneste i en længere række afskedigelser i toppen af det kinesiske militær og sikkerhedsvæsen. I august blev to militærgeneraler fra landets militære eliteenhed afskediget i en fyringsrunde, som BBC kaldte den største uplanlagte rystelse i Beijings militære ledelse i næsten et årti.

    De kinesiske myndigheder har ikke begrundet Shangfus fyring, og hans afløser er i skrivende stund endnu ikke fundet.

    Kina er derfor uden forsvarsminister, når landet senere på ugen afvikler Beijing Xiangshan Forum, som er et multilateralt dialogforum for asiatiske sikkerheds- og forsvarsanliggender, hvor en lang række internationale forsvarsministre forventes at deltage.

  • 11:51

    Oppositionsparti brugte Zambias uafhængighedsdag på magtkamp

    Skrevet af Buster Kirchner

    I går fejrede Zambia fødselsdag. Den 24. oktober markerede nemlig, at det var nøjagtigt 59 år siden, landet i det sydlige Afrika erklærede sig som en selvstændig nation og brød med den britiske kolonimagt.

    Men for Zambias største oppositionsparti, Patriotic Front (PF), der dannede regering fra 2011-2021, gik dagen ikke med fejringer. I stedet blev partiets ekstraordinære generalforsamling brugt på interne magtkampe, skriver Zambian Observer.

    Her udnævnte PF-medlemmet Miles Sampa nemlig sig selv til partiets nye formand, men bare få timer senere udsendte PF’s vicepræsident en pressemeddelelse, der bortviste Sampa fra partiet. Der er således i skrivende stund uvished om, hvem Zambias oppositionsleder egentligt er.

    Læs også: Zambias paranoide præsident gambler – igen – med landets ry

    Efter tidligere præsident Edgar Lungu trådte tilbage fra posten som partiformand i 2021, er oppositionspartiet splittet i to fraktioner, der bekæmper hinanden.

  • 1 år siden

  • 16:28

    Grønland åbner repræsentation i Kina

    Skrevet af Frederikke Lindum Trolle-Christensen

    Kina og Grønland har officielt indgået diplomatiske forbindelser, da en Grønlandsk repræsentation åbnede i Beijing den 23. oktober, skriver avisen Sermitsiaq. Landsstyremedlem for Selvstændighed og Udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, stod for åbningen på vegne af den grønlandske regering, hvor også repræsentanter fra den kinesiske regering og ledere fra den grønlandske fiskerisektor deltog.

    Grønlands fiskerisektor står for over 90 procent af landets samlede eksport, og repræsentationen i Kina skal især sikre og skabe nye handelsforbindelser mellem det vigtige erhverv og det kinesiske marked.

    ”Fiskerisektoren er en uvurderlig del af Grønlands økonomi, men også sårbar over for klimaforandringer,” udtaler Vivian Motzfeldt.

    Allerede i 2021 begyndte arbejdet med at etablere en grønlandsk repræsentation i Kina, men på grund af COVID-19-pandemien blev åbningen udskudt.

  • 15:41

    Argentinsk præsidentvalg sluttede uden vinder: Skal afgøres i november

    Skrevet af Buster Kirchner

    Ingen af de argentinske præsidentkandidater fik mere end 45 procent af stemmerne, som det krævede at vinde valget i første runde, da argentinerne i søndags gik til stemmeurnerne.

    Derfor skal præsidentvalget ud i anden og afgørende runde, der finder sted 16. november. Her vil blot to kandidater være at finde på stemmesedlen: Den siddende økonomiminister Sergio Massa, som modtog 36 procent af stemmerne ved søndagens valg, og højrefløjspolitikeren Javier Milei, som fik omtrent 30 procent.

    Læs også: En apatisk argentinsk befolkning går til valg

    Det har overrasket iagttagere af argentinsk politik, at Sergio Massa nu lader til at være befolkningens favorit. Økonomiministeren Massa har nemlig været udsat for massiv kritik den seneste tid, blandt andet på grund af landets tårnhøje inflation.

  • 15:39

    Brasilianske bander sætter ild til busser og tog i Rio de Janeiro

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Paramilitære bander gik mandag til angreb på Rio de Janeiros offentlige transportsystem, skriver The Guardian. Ifølge avisen satte de banderne ild til mindst 35 busser, fire lastbiler og et tog. På sociale medier florerer optagelser af passagerer, der kaster sig ud af en bus, mens formodede bandemedlemmer gør sig klar til at sætte ild til den.

    Afbrændingerne satte en stopper for den offentlige transport og forhindrede indbyggere i området i at komme rundt, ligesom undervisningen på flere skoler i området blev aflyst.

    Ifølge lokale medier er angrebet et af de største i storbyens historie, og Rio de Janeiros guvernør, Cláudio Castro, kalder afbrændingerne for terrorhandlinger. Angrebet kommer i kølvandet på, at brasiliansk politi dræbte militsbossen ‘Zinhos’ nevø og højre hånd.

    Angrebene fandt primært sted i den vestlige del af byen, hvor rivaliserende bander kæmper for at få kontrol over bestemte territorier. Militsgrupperne, der oftest består af nuværende og tidligere politibetjente, blev oprindeligt til for at beskytte bestemte nabolag mod narkobander, men er siden gået over til at kontrollere mere end halvdelen af ​​byens territorium og udgøre en af ​​regionens største sikkerhedstrusler.

  • 1 år siden

  • 16:27

    Amerikanerne advarer igen: Vil forsvare Filippinerne mod Kina

    Skrevet af Søren Steensig

    Søndag kolliderede to filippinske skibe med kinesiske fartøjer, efter kineserne angiveligt blokerede deres vej. Det har mandag fået USA til at gentage et løfte til Filippinerne om at yde hjælp under en traktat fra 1951, hvis Kina griber til våben mod den østasiatiske østat, skriver AP.

    “USA står sammen med vores filippinske allierede mod de farlige og ulovlige handlinger fra Folkerepublikken Kinas kystvagt og flåde, som obstruerede en forsyningsmission til Second Thomas Shoal,” lyder det i en udtalelse fra det amerikanske udenrigsministerium.

    Mandag var også startskuddet til tre dages møder mellem Kina og Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (ASEAN), der netop har til formål at fastlægge fælles retningslinjer for sejlads i det Sydkinesiske Hav, så det ikke kommer til konflikter.

    Fra Kina lyder det, at det var de filippinske fartøjer, der forbrød sig mod kinesisk suverænitet og sejlede ind i deres territorium.

  • 11:46

    Israel-Gaza: Tre gange så mange palæstinensere som israelere er døde

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Dødstallene fortsætter med at stige i Israel-Gaza-konflikten. Ifølge de palæstinensiske myndigheder er mindst 4.651 mennesker døde i Gaza, mens mere end 14.000 er blevet såret. Desuden er 95 palæstinensere blevet dræbt på Vestbredden i forbindelse med uroligheder og israelske razziaer efter Hamas’ angreb den 7. oktober.

    I Israel er mere end 1.400 mennesker døde, hvoraf størstedelen blev dræbt i angrebet. I en pressebriefing mandag morgen fortæller Israels militær, at 222 gidsler stadig bliver holdt fanget af Hamas. To amerikanske gidsler, en mor og datter, blev frigivet i fredags efter forhandlinger, hvor blandt andre Qatar har fungeret som mediator.

    Al-Jazeera rapporterer, at Israel har intensiveret bombardementet af palæstinensiske mål. Samtidig er Gaza ved at løbe tør for livsnødvendigt brændstof, der blandt andet bruges til at holde områdets hospitaler kørende.

    Israel vil dog ikke lade lastbiler med brændstof-rationer få adgang til Gaza, selvom 37 lastbiler med anden nødhjælp – blandt andet medicin, mad og vand – fik lov til at køre ind i det belejrede område i løbet af weekenden. Det er dog kun ”en dråbe i havet” i forhold til, hvad der er behov for, siger nødhjælpsansvarlig for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Michael Ryan ifølge The Guardian.

  • 11:02

    Canada trækker diplomater ud af Indien efter skænderi

    Skrevet af Laurits Holdt

    Den diplomatiske krise mellem Canada og Indien betyder, at Canada nu har skåret ned på antallet af diplomater i Indien. Indtil videre vil der derfor ikke vil være personlig betjening på konsulaterne i de tre indiske byer Bengaluru, Chandigarh og Mumbai, og det kan give længere ventetid på visum fra Indien til Canada, rapporterer nyhedsbureauet AP.

    Det er den indiske regering, der har bedt canadierne om at skære ned på antallet af diplomater. Det kom som en reaktion på Canadas beskyldning om, at indiske agenter havde andel i drabet på en indisk aktivist, Hardeep Singh Nijjar, i Canada.

    Læs også: Indisk likvidering i Canada? Udenrigspolitisk krise kan være indenrigspolitisk sejr for Modi

    Hardeep Singh Nijjar arbejdede for en selvstændig stat for sihker og blev kategoriseret som ’terrorist’ af de indiske myndigheder.

  • 1 år siden

  • 18:00

    Den iranske “Metro-pige” er erklæret hjernedød

    Skrevet af Kirsten Larsen

    En iransk teenagepige, der har ligget i koma efter et påstået sammenstød med moral-politiet, er nu blevet erklæret hjernedød, skriver BBC.

    16-årige Armita Geravand kollapsede efter at være steget på metroen I Teheran den 1. oktober. Aktivister beskylder moral-politiet for at have angrebet hende, fordi hun ikke bar hijab. Myndighederne har meddelt, at hun besvimede. 

    Det iranske politi har frigivet en overvågningsvideo, der viser Armita Geravand – uden noget på hovedet – stige om bord på metroen sammen med to andre piger. Kort tid efter bliver hun båret bevidstløs ud af metroen. Politiet har ikke frigivet optagelser inde fra toget.

    Sagen bliver allerede sammenlignet med det, der skete sidste år, da Mahsa Amini døde i politiets varetægt, efter at hun også var blevet anholdt af moralpolitiet.

    Den sag er to kvindelige iranske journalister netop blevet dømt fem og seks års fængsel for at dække. 

  • 1 år siden

  • 17:23

    Mistænkt fængslet to år efter mordet på Haitis præsident

    Skrevet af Kirsten Larsen

    En af de hovedmistænkte for mordet på Haitis præsident Jovenel Moïse i 2021 blev torsdag anholdt i hovedstaden Port-au-Prince, skriver AP. Den mistænkte er en tidligere medarbejder i justitsministeriet og har ifølge politiet været på flugt i to år.

    Han arbejdede for ministeriets anti-korruptionsenhed, indtil han blev fyret for angiveligt at have overtrådt de etiske retningsregler. Det skal være sket få uger før mordet på præsidenten.

    Jovenel Moïse blev skudt 12 gange i sit hjem den 7 juli 2021, og mordet sendte Haiti ud i en alvorlig politisk krise, som er blevet værre og værre lige siden.

    Adskillige mennesker er sat fast i forbindelse med præsidentmordet, blandt dem 11, der er i USA’s varetægt, som er mistænkt for at have været med i en større sammensværgelse mellem personer i Florida og i Haiti om at hyre lejemordere og siden tjene på kontrakter med den efterfølgende regering. 

    En af dem, en tidligere senator i Haiti, har netop erklæret sig skyldig i anklager, der relaterer sig til mordet. Tidligere er der to andre, en forretningsmand og en colombiansk soldat, der også har erklæret sig skyldige. I Haiti er 18 tidligere colombianske soldater fængslet i sagen.

    Kenya har fået mandat fra FN’s Sikkerhedsråd til at sende politi til Haiti for at lede en fredsoperation, der først og fremmest skal stække banderne. Det vides ikke, hvornår de bliver sendt af sted.