• 1 år siden

  • 13:19

    Regnskovsnationer går sammen om at bekæmpe skovrydning på topmøde i Brasilien

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Brasilianske præsident Lula Da Silva har indkaldt otte regnskovsnationer til et to dage langt topmøde i byen Belém. På mødet skal delegerede fra Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam, Venezuela og selvfølgelig Brasilien diskutere en fælles plan for at passe på Amazonas.

    De otte lande blev på mødets første dag i går enige om at danne en alliance for at bekæmpe skovrydning. I den fælles Belém-erklæring skriver landene under på, at de vil “forhindre, at Amazonas når til et ‘point of no return’”, skriver Al-Jazeera.

    De blev dog ikke enige om en fælles plan for, hvordan bekæmpelsen skal finde sted. Det er derfor op til de otte lande hver især at finde frem til, hvilke metoder de vil tage i brug for at sikre sig, at regnskoven bliver bevaret.

    Det var ikke helt, hvad Lula havde håbet, skriver BBC. Den brasilianske præsident åbnede mødet i går med en tale om vigtigheden af regnskoven, særligt når det kommer til bekæmpelsen af klimaforandringer. På samme dag, som Den Europæiske Unions klimaobservatorium kunne bekræfte, at juli var den varmeste måned, der nogensinde er registreret på Jorden.

    Læs også: Skovrydningen falder med 60 procent i Amazonas: Lula rækker hånden ud til verdenssamfundet

    Topmødet for de otte regnskovsnationer er det første i 14 år og bliver også betragtet som en generalprøve for FN’s klimaforhandlinger i 2025, som Belém vil være vært for.

  • 12:41

    Verdensbanken stopper alle nye lån til Uganda

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Tirsdag annoncerede Verdensbanken, at den vil sætte alle nye lån til Uganda på pause på grund af landets kontroversielle anti-LGBT+-lov, der blev vedtaget i slutningen af maj i år. Homoseksualitet var allerede ulovligt i Uganda, men den nye lov gør det mulig at idømme livstid og endda dødsstraf for ”homoseksuelle handlinger”.

    ”Vi mener, at vores vision om at afskaffe fattigdom på en beboelig planet kun kan lykkes, hvis alle uanset race, køn og seksualitet bliver inkluderet. Loven underminerer disse værdier,” lyder det fra Verdensbanken. Det skriver Al Jazeera.

    Verdensbanken, der i juni fik Ajay Banga som ny leder, har siden lovens vedtagelse været under pres fra flere internationale menneskerettighedsorganisationer, der ville have banken til at reagere. Ifølge Ugandas udenrigsminister, Okello Oryem, er det dog ”de sædvanlige imperialister”, der har påvirket Verdensbanken.

    ”Der er mange mellemøstlige lande, som ikke tolererer homoseksuelle og faktisk henretter dem, og i USA har mange stater vedtaget love, der enten er imod eller indskrænker homoseksuelles aktiviteter, så hvorfor skal Uganda kritiseres?” udtaler Okello Oryem ifølge Reuters.

  • 9:37

    Kenya tilbyder at lede FN-styrke til Haiti

    Skrevet af Laurits Holdt

    I Haiti er samfundet mere eller mindre brudt sammen. Store dele af hovedstaden Port-au-Prince er fortsat ikke genopbygget efter jordskælv, og flere områder i byen styres af bevæbnede bander, som har kidnapning for løsepenge som en central del af deres forretningsmodel. Samtidig spreder sult og smitsomme sygdomme sig i befolkningen.

    Landets politikere og flere lande i regionen har længe ønsket sig at en international styrke skal rykke ind og genoprette ro og orden, men ingen lande har meldt sig frivilligt. Både Brasilien og Canada har takket nej.

    Men nu sker der måske noget. I slutningen af juli meddelte den kenyanske regering, at den muligvis vil tage opgaven og stille med 1.000 politifolk. I løbet af de kommende uger vil kenyanerne sende en mission til Haiti, for at se på forholdene, oplyser udenrigsminister Alfred Mutua på det sociale medie Twitter/X.

    Efter den kenyanske udmelding har USA meddelt, at det sammen med Ecuador vil komme med et forslag i FN’s sikkerhedsråd, som skal give tilladelse til en international styrke. En talsperson for det amerikanske udenrigsministerium siger ifølge Al-Jazeera, at USA vil hjælpe med ressourcer til den internationale styrke.

  • 1 år siden

  • 14:54

    Malaysisk musikfestival sagsøger britisk band efter kys på scenen

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Det britiske pop-rockband The 1975 fik for nyligt ørerne i maskinen, da forsanger Matty Healy under en optræden på en malaysisk musikfestival ikke bare kritiserede landets forbud mod homoseksualitet, men også understregede sin pointe ved at kysse bandets mandlige bassist, Ross MacDonald.

    Bandets optræden blev afbrudt, og næste dag måtte festivalens arrangør, Future Sound Asia, meddele, at resten af musikfestivalens program var blevet aflyst efter dekret fra Malaysias regering.

    Nu søger festivalen så erstatning for tabt indtjening, rapporterer Sky News. Ifølge Future Sound Asia resulterede aflysningen i betydelige økonomiske tab, der havde negative konsekvenser for ikke bare festivalen selv, men også lokale kunstnere og virksomheder, der er afhænge af festivalens succes.

    ”Forsanger Matty Healys brug af groft sprog, hans ødelæggelse af udstyr og uanstændige opførsel var ikke bare et brud på lokale retningslinjer og malaysiske love, det var også en plet på en ti år gammel festivals ry,” skriver Future Sound Asia i et brev, der ledsager erstatningskravet.

    Homoseksualitet kan straffes med op til 20 års fængsel i Malaysia.

  • 11:53

    Folkekirkens Nødhjælp modtog rekordhøj støtte i 2022

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Mandag fremlagde Folkekirkens Nødhjælp årsregnskab for 2022, og nødhjælpsorganisationen kunne offentliggøre en rekordhøj økonomisk omsætning på næsten én milliard kroner. Pengene kom fra Danida, internationale donorer som EU og FN, fonde og private danske donorer.

    Samtidig var der dog også et historisk stort behov for støtten. I regnskabet peger Folkekirkens Nødhjælp blandt andet på det stigende antal mennesker på flugt, krigen i Ukraine og fødevarekrisen på Afrikas Horn som sager, der krævede organisationens opmærksomhed og hjælp.

    “Den stigende støtte og opbakning til vores arbejde er helt afgørende for, at vi kan bekæmpe de mange globale kriser, der rammer verdens fattigste lande allerhårdest,” udtaler Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, i en pressemeddelelse.

    I alt hjalp Folkekirkens Nødhjælp næsten 4 millioner mennesker i nød sidste år, og på verdensplan var organisationen og dens 204 partnere med til at hjælpe omtrent 34 millioner mennesker i 20 forskellige lande.

  • 1 år siden

  • 14:46

    Søn overtager efter far som ministerpræsident i Cambodja

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    I Cambodja har Hun Sen, trukket sig som ministerpræsident for at overlade posten til sin søn, Hun Manet. Cambodjas konge udnævnte mandag Hun Manet, og den ny regeringschef skal dermed blot godkendes af det cambodjanske parlament for officielt at kunne tiltræde stillingen. Der skriver France24.

    Hun Sen har som leder af Det Cambodjanske Folkeparti (KPK) siddet ved magten siden 1985, og det er ikke uventet, at han træder tilbage til fordel for sin søn. Faktisk er der gang i et større generationsskifte, hvor flere yngre parlamentsmedlemmer forventes at overtage deres ældre familiemedlemmers ministerstillinger, skriver AP.

    Det er kun et par uger siden, der blev afholdt valg i Cambodja, hvor KPK vandt 120 ud af 125 sæder i parlamentet. Både FN, EU og USA har kritiseret valget for hverken at være ”frit eller fair”, blandt andet fordi det største oppositionsparti blev udelukket fra at deltage.

    Hun Sen har erklæret, at han ikke trækker sig fuldt tilbage fra politik før 2033. Foreløbig fortsætter han som formand for KPK og senatet.

  • 1 år siden

  • 14:18

    Nigers præsident beder Vesten om hjælp til at redde demokratiet

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Washington Post bragte onsdag et indlæg skrevet af Nigers præsident, Mohamed Bazoum, der den 26. juli blev udsat for et kupforsøg af landets militær og nu holdes fanget af juntaen.

    I indlægget opfordrer Mohamed Bazoum den amerikanske regering og det internationale samfund til at hjælpe Niger med at genoprette demokratiet. Samtidig påpeger han risikoen for, at Boko Haram og andre terrororganisationer vil udnytte Nigers ustabilitet til sin fordel.

    Ifølge juntaen er kuppet nødvendigt, fordi tilstanden i Niger er blevet forværret under Bazoum, blandt andet på grund af partnerskaber med Vesten. Det afviser præsidenten.

    ”Faktisk er Nigers sikkerhedssituation væsentligt forbedret – hjulpet på vej af netop de partnerskaber, juntaen er imod,” skriver Bazoum. Han påpeger, at Niger i de sidste par år har klaret sig væsentlig bedre end nabolandene Mali og Burkina Faso, der ledes af militærregimer.

    Tidligere på ugen skrev Globalnyt om, hvordan Danmarks engagement i Niger trues af militærkuppet.

  • 12:45

    Tyrkiet undersøger Disney+ efter aflysning af Atatürk-serie

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    RTUK, den tyrkiske styrelse for radio og TV, oplyser, at den har igangsat en undersøgelse af Disney+, efter det i sidste uge kom frem, at en planlagt serie om grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, Kemal Atatürk, er blevet aflyst.

    Serien skulle have haft præmiere 29. oktober i år, på 100-års dagen for grundlæggelsen af den tyrkirske republik. Formanden for RTUK, Ebubekir Sahin, mener, at beslutningen om ikke at sende serien på Disney+ kan skyldes armenske lobby-organisationer i USA, skriver The New Arab.

    Den amerikanske komite for Armenien (ANCA) har da også opfordret Disney+ til at aflyse serien, med henvisning til Atatürks rolle i det armenske folkedrab.

    Disney har bekræftet, at den planlagte serie i stedet vil udkomme som to film. Det er en del af selskabets nye distribueringsstrategi, lyder det ifølge Washington Post. Disney har ikke kommenteret på den politiske kontrovers.

  • 12:00

    Colombias regering indleder våbenhvile med landets sidste oprørere

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    Torsdag indledte Colombias regering en seks måneder lang våbenhvile med den colombianske oprørsgruppe National Liberation Army (ELN), skriver nyhedsbureauet AP

    Våbenhvilen skal forhindre angreb mellem det colombianske politi og militær og ELN, der ifølge AP er landets sidste tilbageværende oprørsgruppe. Aftalen om våbenhvile blev underskrevet 9. juni i Cubas hovedstad Havana og kan forlænges til januar, hvis der sker fremskridt under fredsforhandlingerne.

    FN meddelte onsdag, at organisationen vil sende et hold på 68 observatører til at overvåge våbenhvilen. Men Farhan Haq, en talsmand for FN’s generalsekretær António Guterres, var fortrøstningsfuld, da han torsdag sagde, at Colombias fredsbestræbelser “skrider frem”.

    Colombia har i mere end et halvt århundrede været plaget af væbnede konflikter mellem staten og forskellige grupperinger af venstreorienterede guerillaer, narkosmuglere og højreorienterede, paramilitære grupper.

  • 11:47

    Demonstranter stormer svensk Eritrea-festival

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Mere end 50 personer er kommet til skade, efter at demonstranter torsdag aften stormede en svensk festival for eritreisk kultur, der skulle afholdes i området Järva tæt på Stockholm. Festivalen, der har været afholdt siden 1990’erne, nåede slet ikke at begynde, før omtrent 1000 demonstranter angreb festivalpladsen og begyndte at rive telte ned og sætte ild til både boder og biler.

    Ifølge demonstranterne støtter festivalen det eritreiske regime, mens festivaldeltagerne på den anden side anklagede demonstranterne for at være ”terrorister” fra Etiopien. Ifølge lokalavisen Nyhetsbyrån Järva fortalte tilstedeværende på pladsen, at ”folk fra hele Europa er rejst hertil for at ødelægge festivalen.”

    Der har været spændinger mellem forskellige etniske grupperinger i Eritrea og Etiopien i årtier, og særligt efter de to års borgerkrig i Etiopien, der sluttede med en våbenhvile i november sidste år.

    I en skriftlig kommentar udtaler den svenske justitsminister, Gunnar Strömmer, at ”det ikke er rimeligt, at Sverige trækkes ind i andre landes indenrigskonflikter på denne måde.”

    Konflikten på det afrikanske horn er en af de 10 konflikter, Globalnyt holder øje med 2023.

  • 1 år siden

  • 14:21

    Thailandsk valgvinder udelukket fra regeringsdannelse

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Det er snart tre måneder siden, Thailand gik til stemmeurnerne og gav valgsejren til det progressive parti Move Forward, men landet har stadig ikke fået en ny regering. Thailands senat, der er udpeget af den tidligere militærregering, har nemlig afvist at godkende partileder Pita Limjaroenrat som landets nye premierminister.  

    Nu er Move Forward blevet helt udelukket fra regeringsforhandlingerne, der ledes af det næststørste parti, Pheu Thai. Ifølge Pheu Thais partileder, Chonlanan Srikaew, skyldes det Move Forwards kritiske holdning til det thailandske monarki.

    Monarkiet har stor betydning i Thailand, og ifølge AP har flere senatorer sagt, at Move Forwards forslag om at afskaffe loven mod fornærmelse af kongehuset er den direkte årsag til, at de ikke vil godkende Pita Limjaroenrat.

    Pheu Thai vil i stedet udnævne den 60-årige ejendomsmatador Srettha Thavisin til Thailands nye premierminister. Samtidig forsøger Move Forward at afskaffe senatets ret til at afvise kandidater til premierministerposten.

    Move Forward er især populær blandt de unge, og afvisningen af Pita Limjaroenrat har foranlediget adskillige protester fra partiets støtter.

  • 10:40

    Kina vil indføre to timers begrænsning for børns mobilbrug

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Kinas cyberspace administration (CAC) har fremlagt et lovforslag, der ville begrænse smartphonebrug for personer under 18 år, skriver Quartz.

    Den foreslåede lov indebærer oprettelsen af ​​en indstilling for mindreårige (minor mode) på alle smartphones, der vil begrænse, hvornår og hvor meget børn kan få adgang til internettet.

    Det vil helt konkret betyde et forbud af al smartphonebrug for børn mellem klokken 22 og 06, samt en begrænsning af skærmtiden tilpasset de forskellige aldersgrupper. Børn under otte år vil være begrænset til 40 minutters skærmtid om dagen, børn mellem otte og 16 år ville være begrænset til en time, og teenagere mellem 16 og 18 vil få tildelt to timer.

    CAC præciserer, at der vil blive givet dispensation for uddannelsesformål og nødsituationer. Loven vil åbne for offentlig høring, inden den bliver stemt om af det kinesiske kommunistparti (KKP).

    Det er seneste skridt fra den kinesiske stat for at begrænse unge menneskers internetbrug, da omkring 24 millioner unge kinesere lider af internetafhængighed. I 2021 forbød staten unge under 18 år at spille computerspil mere end tre timer om ugen.

  • 10:29

    Mexicansk delstat forbyder musikere at synge live om kvindehad

    Skrevet af Stine Uldbjerg Hansen

    Når musikere i fremtiden skal optræde på spillesteder i den mexicanske delstat Chihuahua, må de ikke synge sange med kvindehadske tekster. Det har de lokale politikere besluttet på grund af den høje andel af vold mod kvinder, skriver The Guardian.

    Hvis musikerne alligevel synger sange, som anses for at fremme vold mod kvinder, risikerer de en bøde på op til 470.000 danske kroner. Pengene vil herefter blive doneret til kommunale kvindeprogrammer og krisecentre for kvinder, som har været udsat for vold i hjemmet.

    Den nye lovgivning vil derfor komme til at få konsekvenser for flere af Mexicos store kunstnere. Blandt andre den mest streamede mexicanske musiker, rapperen Peso Pluma, da nogle af hans tekster anses for netop at være kvindehadske.

    Blandt de lokale politikere har lovgivningen også mødt modstand. Til et mexicansk medie fortæller politikeren Francisco Sánchez, at han er imod forbuddet, da han mener, den truer ens friheden og retten til at ytre sig.

  • 1 år siden

  • 13:48

    IFU investerer 200 millioner i bæredygtig energi til Mexico

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har på vegne af Verdensmålsfonden investeret 30 millioner amerikanske dollars, eller godt 200 millioner kroner, i virksomheden Bright, som opstiller solceller i Mexico. Pengene skal hjælpe Bright, der allerede har installeret solenergi til 4.700 kunder, til at vokse yderligere.

    “Bright er en meget professionel virksomhed, og vi er overbeviste om, at teamet er i stand til at tilbyde høj kvalitet og solenergiløsninger til en overkommelig pris til boligejere og virksomheder og dermed understøtte den grønne omstilling i Mexico,” siger Thomas Hougaard, der er chef for IFU’s afdeling for Green Energy & Infrastructure, i en pressemeddelelse.

    Til sidste års klimatopmøde lovede Mexico at fordoble mængden af bæredygtig energi i landet inden 2030, hvoraf 40 ud af i alt 60 gigawatt skal komme fra vind- og solenergi.

    Verdensmålsfonden er baseret på kapitalindskud fra danske pensionsselskaber og private investorer, og alle fondens investeringer skal både levere afkast og hjælpe med at realisere FN’s Verdensmål.

  • 13:47

    Beijing ramt af det værste regnvejr i 140 år

    Skrevet af Stine Uldbjerg Hansen

    Borgerne i Kinas hovedstad, Beijing, har i de seneste dage oplevet den værste regn i 140 år. Siden Kinas meteorologiske institut begyndte at måle nedbør, har de aldrig målt så store mængder, skriver The Guardian.

    Det sker samtidig med, at Kina nægter at have bremset klimaforhandlinger ved det netop overstået G20-møde i Indien.

    Her skulle verdens 20 største økonomier mødes og blive enige om en tidsplan for udfasning af fossile brændsler som olie, gas og kul. Men det lykkedes ikke ministrene at blive enige.

    Det skyldes blandt andet, at landene ikke kunne blive enige om en planlagt tredobling af vedvarende energikapacitet inden 2030. Et punkt på dagsordenen, som netop Kina er imod.

  • 11:00

    Senegals regering fængsler oppositionsleder og opløser hans parti

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Den senegalesiske regering har tvangsopløst et af landets største oppositionspartier og anklager dets populære leder, Ousmane Sonko, for at opfordre til oprør. Samtidig begrænsede regeringen borgernes adgang til internettet landet over, skriver AP.

    Sonko er især populær blandt den senegalesiske ungdom, som han i juni blev dømt for at ”korrumpere”. Det ledte til protester, der kostede mindst 16 mennesker livet.

    Senegal, der ellers er blevet betragtet som et af de mere stabile demokratier i Afrika, har været præget af spekulationer om, at den nuværende præsident, Macky Sall, ville forsøge at genopstille til næste års præsidentvalg, selvom han har siddet de maksimale to perioder. Det annoncerede han ellers i juli, at han ikke ville.

    Læs også: En tidsindstillet bombe er blevet demonteret i Senegal

    Sonkos oppositionsparti beskylder Sall for at ville holde fast i magten, mens tidligere premierminister Aminata Touré kalder beslutningen om at opløse oppositionspartiet for et ”uhørt tilbageslag” for det senegalesiske demokrati.

  • 7:00

    I dag har vi opbrugt jordens ressourcer for i år

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    I dag, 2. august, har verden opbrugt vores årlige andel af naturens ressourcer. Det viser den årlige beregning fra tænketanken Global Footprint Network.

    Det betyder, at vi på globalt plan fra og med i dag bruger flere ressourcer, end jordklodens økosystemer kan regenerere på et år. Mennesker fisker altså flere fisk og fælder flere træer, end jorden har til rådighed.

    Datoen for den såkaldte Earth Overshoot Day har de seneste fem år ligget nogenlunde stabilt. Dermed ligner det, at vi har formået at stoppe væksten i fodaftrykket fra vores forbrug.

    Men ifølge Verdensnaturfonden vil det kræve, at vi udskyder Earth Overshoot Day med 19 dage om året de næste syv år, hvis vi skal nå FN’s mål om at reducere den globale CO2-udledning med 43 procent i 2030 sammenlignet med 2010.

    ”Vores fortsatte overforbrug rydder verdens have og skove for liv, hvilket leder til hedebølger, skovbrande, tørke og oversvømmelser. Det sætter verdens fødevareproduktion i fare. Tænk bare på oversvømmelserne i Pakistan eller sommerens hedebølge i Sydeuropa, der er hele Europas madkammer,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.

    Danmark er ifølge Global Footprint Network blandt verdens allerstørste forbrugere af klodens ressourcer i forhold til befolkningens størrelse. Således ramte vi allerede vores nationale Earth Overshoot Day 28. marts.

  • 1 år siden

  • 15:00

    Røde Kors advarer om humanitær krise i Nagorno-Karabakh

    Skrevet af Anna Regine Irgens Bromann

    Røde Kors advarer om, at en humanitær krise er undervejs i Nagorno-Karabakh-regionen, hvor aserbajdsjanske soldater har blokeret adgangen til området gennem den såkaldte Latjin-korridor, der er den eneste vej ind i regionen fra Armenien.

    Ifølge Røde Kors mangler indbyggerne, der primært er kristne armeniere, adgang til livsvigtig medicin, ligesom mange madvarer heller ikke er tilgængelige længere. Derfor opfordrer nødhjælpsorganisationen Aserbajdsjan og Armenien til at opnå en ”humanitær konsensus”, så civilbefolkningen kan få hjælp.

    Aserbajdsjan og Armenien har ligget i strid om Nagorno-Karabakh i flere årtier, men konflikten blussede for alvor op i september 2020, hvor Aserbajdsjan forsøgte at indtage regionen. En våbenhvile kom i stand med Rusland som mægler, men med Rusland optaget af krigen i Ukraine er konflikten forværret.

    Den armenske udenrigsminister, Vahan Kostanyan, har bedt den internationale verden om at lægge pres på det aserbajdsjanske styre for at ophæve blokaden.

    ”Vi har hørt erklæringer fra flere af vores kolleger, men det er ikke nok,” siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

  • 14:04

    Koranafbrændinger får regeringen til at aktivere kriseberedskab

    Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

    For at sikre tilstrækkelige ressourcer til at håndtere de internationale reaktioner på den seneste tids koranafbrændinger foran udenlandske ambassader i Danmark, har regeringen aktiveret Udenrigsministeriets krisestab og den internationale operative stab. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

    Udenrigsministeriets krisestab er et tiltag, som udløber af Kabuls fald i august 2021 og er finansieret af det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik og den efterfølgende aftale om styrket diplomati fra marts 2022. Det betyder i praksis, at der er indkaldt flere medarbejdere på arbejde. Det stående kriseberedskab består af fire vagthold, som på skift står klar døgnet rundt til at møde ind i Udenrigsministeriet med to timers varsel.

    Derudover varetager Den Internationale Operative Stab (IOS) den overordnede koordinerende funktion ved en større hændelse i udlandet af relevans for Danmark.

    I alt 15 regeringer har udsendt officielle erklæringer med fordømmelse af Danmark. Og mandag mødtes 57 udenrigsministre fra Organisationen af Islamiske Lande (OIC) til et Zoom-møde om nye tiltag mod Danmark og Sverige som reaktion på koranafbrændingerne. I en efterfølgende pressemeddelse skriver OIC, at de muslimske lande fordømmer regeringerne i Danmark og Sverige for ikke at have stoppet afbrændingerne, og opfordrer dem til at indføre lovgivning, som kriminaliserer afbrændingerne.

    Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har den seneste uge haft samtaler med udenrigsministrene fra blandt andet Iran, Irak og Tyrkiet samt formanden for OIC. Og for to dage siden meddelte ministeren så, at regeringen vil afsøge de juriske muligheder for at forhindre koranafbrændinger foran udenlandske ambassader i Danmark.

  • 1 år siden

  • 16:40

    Fransk ambassade i Niger angrebet af demonstranter

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Tusindvis af mennesker, der bakker op om kuppet i Niger, marcherede søndag gennem hovedstaden Niameys gader. Demonstranterne fordømte Frankrig, landets tidligere kolonimagt, viftede med russiske flag og satte en dør ved den franske ambassade i brand, før hæren brød folkemængden op.

    Demonstranterne er forargede over Frankrigs politiske indflydelse i landet, og Rusland ses af nogle som et stærkt alternativ. Der er ingen beviser for russisk involvering i demonstrationerne, men nogle af demonstranterne bar russiske flag og skilte med teksten “Ned med Frankrig”.

    Den russiske lejesoldatergruppe Wagner opererer i nabolandet Mali, og Rusland har under Putin udvidet sin indflydelse i Vestafrika. Den nye militærjuntas ledere har ikke udtalt sig, om de har tænkt sig at skifte alliancepartner til Moskva eller om de vil holde sig til Nigers vestlige partnere.

    Militærkuppet, som midlertidigt har afsat den vestligt støttede præsident Mohammed Bazoum, begyndte onsdag at udfolde sig og er efterfølgende blevet fordømt af en lang række lande og organisationer som Frankrig, USA, Storbritannien, EU, FN og det vestafrikanske fællesskab ECOWAS

  • 15:10

    Selvmordsbomber dræber mindst 44 ved demonstration i Pakistan

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Søndag dræbte en selvmordsbomber mindst 44 mennesker under en politisk demonstration for det konservative parti Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) i det nordvestlige Pakistan, der grænser op til Afghanistan. Yderligere næsten 200 mennesker er blevet såret i angrebet.

    Bajur-distriktet nær den afghanske grænse var en højborg for det pakistanske Taliban, som var en nær allieret af Afghanistans Taliban-regering, inden den pakistanske hær drev dem ud af området.

    Det pakistanske politi udtaler ifølge The Guardian, at eksplosionen blev udført af en selvmordsbomber, der detonerede sin sprængstofvest tæt på scenen, hvor flere af partiets ledere sad.

    Ifølge politiet tyder indledende undersøgelser på, at Islamisk Stat (IS), som opererer i Afghanistan og bekæmper det afghanske Taliban, kunne stå bag angrebet. Ingen gruppe har påtaget sig ansvaret.

    Mere end 500 JUI-F-tilhængere var samlet i en hal nær et marked, da eksplosionerne skete. Demonstrationen blev afholdt forud for det pakistanske valg, der ventes afholdt senere i år.

  • 1 år siden

  • 8:39

    Iran er blevet optaget i Shanghai Cooperation Organisation

    Skrevet af Laurits Holdt

    Iran blev tirsdag budt velkommen som det niende medlem af den politiske samarbejdsorganisation Shanghai Cooperation Organisation, SCO, skriver Singaporeavisen The Straits Times. Organisationen består af Indien, Kina, Rusland, Pakistan, Kazakhstan, Uzbekistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og nu altså også Iran.

    Formålet med SCO er at styrke den gensidige tillid og de gode naborelationer mellem landene samt at styrke samarbejdet indenfor blandt andet politik, handel, økonomi, videnskab og kultur.

    SCO er præget af en del spændinger mellem flere af medlemmerne. For eksempel har Indien og Pakistan opmarcheret store militærstyrker overfor hinanden i og omkring Kashmir, og Kina og Indien kan ikke blive enige om den præcise grænsedragning mellem landene, hvilket har ført til flere sammenstød. I efteråret 2022 blev flere end 100 mennesker dræbt, da styrker fra Kirgisistan og Tadsjikistan kæmpede langs deres fælles grænse.

    SCO blev stiftet af Kina, Rusland og de fire centralasiatiske stater i 2001. I 2017 sluttede Indien og Pakistan sig til. Afghanistan, Belarus og Mongoliet har observatørstatus mens Aserbajdsjan, Armenien, Combodja, Nepal, Tyrkiet og Sri Lanka er såkaldte dialog-partnere.

  • 1 år siden

  • 14:26

    Taliban beordrer alle skønhedssaloner i Afghanistan lukket

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Taliban-administrationen har endnu engang valgt at indskrænke adgangen til offentlige steder for afghanske kvinder. Denne gang gælder det alle landets skønhedssaloner, der kræves lukket inden for en måned af det såkaldte moralministerie, skriver The Guardian.

    Udenlandske regeringer og flere FN-organisationer har fordømt de voksende restriktioner for kvinder, siden Taleban vendte tilbage til magten i 2021.

    Sidste år lukkede myndighederne de fleste pigeskoler, udelukkede kvinder fra universitetet og forhindrede kvindelige afghanere at arbejde i ngo’er. Mange offentlige steder, herunder badehuse, fitnesscentre og parker, er blevet lukket for kvinder.

    Skønhedssalonerne dukkede op i Kabul og andre afghanske byer i månederne efter, at Taliban blev drevet fra magten i slutningen af ​​2001.

    Der meldes dog også om bedre sikkerhed i Afghanistan end længe. For eksempel skrev den danske organisation dette forsigtigt optimistiske indlæg, hvor de blandt andet beskriver hvordan man også ser kvindelige ansatte i fx Kabuls lufthavn.

  • 11:06

    Tyrkiet og Egypten genoptager diplomatiske bånd efter ti år

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Tyrkiet og Egypten annoncerede tirsdag en fuld normalisering af de diplomatiske forbindelser, skriver det amerikansk-baserede Mellemøsten-medie Al-Monitor.

    Dermed afslutter de to lande næsten et årti med diplomatisk nedfrysning efter kuppet i 2013, der afsatte Egyptens afdøde præsident Mohamed Morsi fra det Muslimske Broderskab, som Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, fremstod som en af ​​de store internationale støtter af.

    I hver sin erklæring, der landede i pressen på samme tid, meddelte Tykriet og Egypten, at de har besluttet at genindsætte deres ambassadører i henholdsvis Ankara og Cairo.

    Tyrkiets nye udenrigsminister, Hakan Fidan, talte ved et fælles pressemøde med sin jordanske kollega Ayman Safadi, og sagde, at Tyrkiet og Egypten var to magtfulde lande i regionen, og at de ikke har den “luksus at holde sig adskilt” fra hinanden.

    “Vi har nu passeret en vigtig fase i vores bestræbelser mod normalisering. Fra nu af vil vores forbindelser fortsætte med at udvikle sig hurtigt på politiske, økonomiske og andre områder,” sagde han.

    Det er ikke mere end et år siden, Tyrkiet også genoptog sine dimplomatiske forbindelser til Israel

  • 9:25

    12 dræbt i israelsk angreb på flygtningelejr

    Skrevet af Laurits Holdt

    Israels to dage lange angreb på flygtningelejren i den palæstinensiske by Jenin har kostet 12 mennesker livet, herunder ifølge FN tre børn. 140 menes at være blevet såret. Dertil kommer, at infrastrukturen er blevet delvist ødelagt, så de fleste af indbyggerne ifølge FN nu ikke har adgang til rent vand og elektricitet.

    Lejren er et tæt bebygget byområde, som ligger inde i Jenin i den nordlige del af Vestbredden, som er besat af Israel. Der bor omkring 14.000 mennesker i lejren, som blev etableret i begyndelsen af 1950’erne, for at huse palæstinensere fordrevet af israelske styrker i 1948-49.

    Det israelske militær angreb mandag og tirsdag med kamphelikoptere, tanks, pansrede bulldozere og omkring 1.000 specialtropper, skriver Al-Jazeera. Flere medier beskriver angrebet som det største i 20 år fra israelsk side. De palæstinensiske myndigheder betegner det som en krigserklæring fra israelsk side.

    Israel betegner selv angrebet som en aktion rettet mod terrorister, som er en fællesbetegnelse for de grupper og personer, som kæmper mod den israelske besættelse af de palæstinensiske områder. Ifølge Israel er der alene i år kommet flere end 50 angreb fra flygtningelejren i Jenin.

    2023 har været et blodigt år i de israelskbesatte områder. Ifølge FNs kontor for koordinering af nødhjælp var der til og med 12. juni blevet dræbt 114 mennesker på Vestbredden og 31 i Gaza. Herunder mindst 21 børn. Hertil kommer så de 12 dræbte i Jenin.

  • 1 år siden

  • 14:58

    Dansk-østafrikansk universitetssamarbejde forlænges

    Skrevet af Laurits Holdt

    Siden 2011 har danske universiteter samarbejdet med universiteter i Østafrika under programmet Building Stronger Universities, som er finansieret af Danida. Programmet er netop blevet forlænget med en fjerde periode, som skal køre i fem år. Det skriver Danida Fellowship Centre, som koordinerer samarbejdet.

    Der er tre overordnede mål med samarbejdet, som handler om at styrke de medvirkende universiteter i Østafrika:

    • De skal have styrket deres forskningsbaserede undervisning og forskningskapacitet i det hele taget.
    • De skal have hjælp til at formidle deres forskning til gavn for samfundet.
    • De skal have styrket de administrative strukturer i forhold til forskning, herunder forvaltning af forskningsmidler.

    Tre universiteter i Østafrika medvirker i programmet: Gulu University i Uganda, University of Hargeisa i Somaliland og State University of Zanzibar i Tanzania.

    Fra dansk side medvirker Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddanske Universitet og Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

  • 10:12

    Første danske genopbygningspakke til Ukraine

    Skrevet af Laurits Holdt

    Siden Rusland forsøgte at invadere Ukraine i februar 2022 og den efterfølgende krig har Danmark i flere omgange givet større hjælpepakker til Ukraine i form af humanitær og militær bistand. Nu kommer den første hjælpepakke til genopbygning af landet – selv om krigen stadig raser.

    Hjælpepakken, Ukrainefondens genopbygningspakke I, består af 615 millioner kroner, som skal bruges til genopbygning af skoler, hospitaler og klinikker, beskyttelsesrum og vand-, varme- og energiforsyningen.

    Støtten skal især gå til byen Mykolaiv ved Sortehavet og regionen omkring, som Danmark har påtaget sig et særligt ansvar for at genopbygge.

    Formålet med hjælpepakken er at gøre tilværelsen mere tålelig for de ukrainere, der er blevet i landet under krigen, og samtidigt skabe mulighed for, at de mange fordrevne kan vende tilbage til deres hjem.

  • 1 år siden

  • 15:12

    Mulige krigsforbrydelser fra Myanmars militærstyre

    Skrevet af Laurits Holdt

    Når militærestyret i Myanmar forhindrer humanitær hjælp i at nå frem til visse dele af landet, kan det være en krigsforbrydelse. Sådan lyder det fra Ravina Shamdasani, der er talsperson for FN’s kontor for menneskerettigheder (OHCHR) ifølge FN’s egen nyhedsside.

    Dele af Myanmar befinder sig i borgerkrig, hvor en række oprørsbevægelser kæmper mod centralmagten. Dertil kommer en oprørsbevægelse, som voksede ud af utilfredsheden med militærets kup i februar 2021. Landets militær har gentagne gange ageret særdeles voldsomt overfor landets egen befolkning og har blandt andet fordrevet omkring 800.000 medlemmer af den muslimske rohingya-befolkning til nabolandet Bangladesh.

    FN anslår at 17,6 millioner af landets indbyggere – omkring en tredjedel af befolkningen – har behov for humanitær hjælp.

    Ifølge lederen af OCHCR’s afdeling for Myanmar har militærstyret opstillet forhindringer for den humanitære bistand i forbindelse med den tropiske storm Mocha, der ramte landet midt i juni.

    Dertil kommer, at militæret regelmæssigt afbrænder fødevarerlagre, marker og depoter for såsæd samt ødelægger sundhedsfaciliteter og angriber sundhedspersonale.

  • 14:46

    Etiopien vil være med i BRIKS

    Skrevet af Laurits Holdt

    Den etiopiske regering har sendt en officiel ansøgning om optagelse i sammenslutningen af store, ikke-vestlige lande, skriver kenyanske The East African. Sammenslutningen består i dag af Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

    Etiopien har med 120 millioner mennesker Afrikas næststørste befolkning – den største er Nigerias – og er en af verdensdelens hurtigst voksende økonomier.

    Landet er langt fra det eneste, som har vist interesse for at BRIKS. Også Egypten, Algeriet og Bangladesh har søgt om optagelse. Tidligere har Argentina, Iran, Indonesien, Saudi-Arabien og Tyrkiet udtrykt interesse, skriver avisen.

    I alt har 19 lande udvist interesse for at blive en del af sammenslutningen, lyder det fra Sydafrika, som er vært for et topmøde for BRIKS-landene i august.

  • 12:06

    FN afslutter fredsbevarende mission i Mali efter krav

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    FN’s Sikkerhedsråd afslutter den fredsbevarende mission i Mali, efter at den regerende militærjunta i juni krævede en øjeblikkelig tilbagetrækning af ​​den internationale styrke, der i 2012 blev indsat for at stabilisere landet efter Tuareg-oprøret i 2012.

    Afslutningen på operationen, kendt som MINUSMA, følger mange års spændinger og regeringsrestriktioner, der har hæmmet fredsbevarende luft- og jordoperationer, siden Mali slog sig sammen med Ruslands Wagner-lejesoldatergruppe i 2021, skriver Al-Jazeera.

    De 15 medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd vedtog fredag ​​en fransk udarbejdet resolution, der påbyder missionen at begynde “afslutningen af ​​dens operationer, overdragelsen af ​​dens opgaver samt en velordnet og sikker nedtrapning og tilbagetrækning af dets styrker, med det formål at afslutte denne proces inden den 31. december 2023”.

    Læs også: Mali-oprørere advarer FN mod at trække fredsbevarende styrker ud

    Eksperter frygter, at sikkerhedssituationen kan forværres, når missionen afsluttes, og efterlader Malis svage hær alene med omkring 1.000 Wagner-krigere til at bekæmpe oprørsgrupper, der kontrollerer dele af landet.