SF: Handelsaftale kan blive bombe under folkesundheden i u-landene

Forfatter billede

KOMMENTAR:

Af Trine Pertou Mach
midlertidigt medlem af Folketinget og miljøordfører for Socialistisk Folkeparti

EU og Indien er i disse uger ved at afslutte bilaterale forhandlinger om en såkaldt frihandelsaftale. Sundhedseksperter i FN-systemet og blandt NGO’er påpeger, at aftalen kan få fatale konsekvenser for verdens fattige.

Vurderingen fra eksperterne er, at aftalen kan undergrave den 10 år gamle aftale i WTO, Doha-erklæringen, der sikrede u-landene mulighed for at producere og eksportere generisk medicin, der er patentbeskyttet.

Millioner af fattige i u-landene er afhængig billig generisk medicin, dvs farmaceutiske lægemidler, som er lignende/identiske versioner af originalen (det originale produkt, fremstillet af ”opfinderen”).

(Generiske lægemidler indeholder det samme aktive stof i samme koncentration og er baseret på originale lægemidler, der ikke længere er patentbeskyttede, red.)

Vi må have garanti for, at den kommende handelsaftale ikke undermine-rer Doha-erklæringen, der sikrer mulighed for, at u-landene kan købe billig medicin og jeg vil nu tage sagen op med udenrigsminister Lene Espersen (K) – se neden for.

Danmark må gøre det klart for EU Kommissionen, at det er aldeles uacceptabelt at indgå aftaler, som fjerner adgang til medicin for verdens fattige.

Udkastet til handelsaftalen indeholder bl.a. krav om, at Indien skal beskytte testresultater og dokumentation i forbindelse med ansøgninger til myndighederne, således at disse ikke kan genanvendes af producenter, der ønsker at lave generisk medicin.

Herved forsinkes og fordyres produktion af ny medicin i lande som Indien og forsvinder uden for rækkevidde af store dele af befolknin-gerne i den fattige del af verden.

Læger uden Grænser er en af de organisationer, der advarer mod aftalen. Over 80 procent af den livsforlængende medicin mod aids, som organisa-tionen bruger til behandling i u-landene, er kopimedicin fra Indien.

Udover den såkaldte antivirale medicin mod aids, købes navnlig medicin mod tuberkulose og malaria i Indien.

Doha-erklæringen gør det stadig muligt at beskytte patentrettigheder på medicinalvirksomhedernes primære markeder i de industrialiserede lande. I 2007 stemte Europa-Parlamentet for, at u-landene skal have lov til at købe eller producere billige kopier af patenteret medicin.

——–
Spørgsmålet onsdag til udenrigsministeren:

* Kan ministeren bekræfte, at Danmark bakker fuldt op om principperne i Doha erklæringen om TRIPs-aftalen og folkesundhed, som blev vedtaget i forbindelse med Ministerrådskonferencen i Doha, 2001
* Hvis ministeren er enig i at bakke fuldt op om principperne i Doha erklæringen, vil ministeren meddele EU Kommissionen, at Danmark ikke ønsker, at der indgås handelsaftaler, som svækker muligheden for at eksportere billig kopimedicin til udviklingslandene, som principperne i Doha erklæringen lægger op til.

* Hvad vil ministeren gøre for at frihandelsaftalen mellem EU og Indien ikke underminerer muligheden for, at mennesker i udviklingslandene fortsat kan købe billig kopimedicin, sådan som Doha erklæringen lægger op til.

Motivation:
EU og Indien begyndte forhandlinger om en frihandelsaftale i 2007 og de er nu blevet genoptaget. De er i dag vidt fremskredne og indeholder blandt andet en aftale om beskyttelse af intellektuelle rettigheder (IPR). En række sundheds-ngo’er og FNs Special Rapporteur on the Right to Health, Anand Grover har advaret om, at forhandlingsteksten på IPR indeholder dele, der vil forringe mulighederne for, at fattige mennesker i udviklingslandene kan få adgang til billig medicin.

Dette vil være undergravende for Doha-erklæringen om TRIPs-aftalen og folkesundhed, samt beslutningen i WTO General Council af 30 august 2003 om muligheden for at bruge tvangslicenser i forbindelse med eksport af medicin til udviklingslande.

——–
Trine Pertou Mach har p.t. orlov fra formandsposten i Mellemfolkeligt Samvirke, som varetages af Elsebeth Krogh

Yderligere oplysninger hos:
Trine Mach, tlf. 33 37 44 21