Shiaprædikant lægger nyt pres på Iraks regering

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det sker i protest mod den lammelse, der har ramt parlamentet, hvor politiske blokke endnu en gang ikke formåede at godkende den regering, som premierminister Haider al-Abadi har indstillet.

Slog lejr

Demonstranterne, som for langt de flestes vedkommende er tilhængere af den indflydelsesrige shiamuslimske prædikant Moqtada al-Sadr, trængte ind i parlamentsbygningen, efter parlamentet endnu en gang havde udskudt afstemningen, fordi der ikke var mødt tilstrækkeligt med medlemmer frem til at kunne gennemføre en afstemning.

Efter deres indtrængen i parlamentsbygningen lørdag forlod demonstranterne bygningen igen og indtog en del af Den Grønne Zone, hvor de søndag havde slået lejr og agter at blive, til regeringen gennemfører de reformer, der er varslet af premierminister Abadi.

Krisen har simret længe

Iraks politiske krise har boblet under overfladen i mange måneder og kulminerede foreløbig lørdag, da demonstranterne klatrede over afspærringerne eller ganske enkelt rev de store betonblokke ned for at trænge ind i Den Grønne Zone.

Det er et område, der ellers er helt utilgængeligt for almindelige irakere, og da særligt for Moqtada al-Sadrs tilhængere, som overvejende består af dårligere stillede shiamuslimer fra bydelen Sadr City i Bagdad.

Demonstranterne, som har protesteret jævnligt i knap et år, er utilfredse med korruptionen i regeringen, den udbredte fattigdom i befolkningen og den usle offentlige service, som blandt andet resulterer i, at der kun er få timers elektricitet dagligt i millioner af irakiske hjem.

Den økonomiske ulighed og forringelse i levestandarden har skabt stor utilfredshed, og den irakiske regering har gennem flere måneder været mere optaget af intern splid end af at forsøge at finde en løsning på problemerne.

Iraks regering har i forvejen travlt med at håndtere en vanskelig sikkerhedssituation i landet. Islamisk Stat har indtaget store dele af Irak, og der er jævnligt bilbombeangreb rundt om i landet.

Alene søndag mistede mindst 33 mennesker livet ved et dobbelt bilbombeangreb i det sydlige Irak.

Anholdelser vil få det til at eskalere

Søndag aften begyndte demonstranterne at forlade Den Grønne Zone, men med slagord om, at de vender tilbage, skriver den irakiske journalist Mustafa Salim på sin Twitter-side https://twitter.com/Mustafa_salimb , hvor han flittigt har delt opdateringer om belejringen af Den Grønne Zone.

Sikkerhedsstyrkerne slog ikke til mod demonstranterne på noget tidspunkt, skriver flere internationale medier. Muligvis fordi Iraks regering ved, at Moqtada al-Sadr kan skabe endnu større problemer for dem, end han allerede har gjort.