Sidste udkald for bæredygtig udvikling!

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Rio de Janeiro, 19. juni 2012: De brasilianske værter ved topmødet om bæredygtig udvikling i Rio de Janeiro mener nu at have afsluttet deres arbejde, fortæller Mellemfolkeligt Samvirke.

Udenrigsminister Antonio Patriota har for få minutter siden meddelt de nationale delegationer, at de har knap fire timer til at læse den nye tekst, som han tirsdag morgen lokal tid ønsker godkendt.

EU kæmpede til det sidste for der skulle forhandles så langt som muligt, inden statsledere fra hele verden onsdag, torsdag og fredag samles for at vende tommelfingrene op eller ned til resultatet af måneders benhårde forhandlinger.

Politisk rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke, Kirsten Hjørnholm Sørensen, har det seneste halve år fulgt alle forhandlingsrunder, og hun har to klare råd til den danske regering inden de kommende dages debatter.

”Der skal sættes gang i økologien. Topmødet har på det groveste overset den syvendedel af verdens befolkning, som hver dag går sultne i seng”, siger hun.

Og fortsætter: “Rio+20 er en enestående mulighed for at sætte gang i omlægningen til et bæredygtigt landbrug, som kan brødføde den sultne milliard og sikre småbønder og kvinder deres ret til mad.”

“Konkret skal vi kæmpe for, at et tidligere fremsat forslag om at give FN mandat til at vurdere landbrugssystemers bæredygtighed, øjeblikkeligt genindsættes”, siger Kirsten Hjørnholm Sørensen.

De fattigste lande har i Rio ikke ønsket at forpligte sig til noget de ikke kan leve op til eller ikke har råd til. De vil se pengene inden de skriver under på noget, men de rige lande vil ikke til lommerne.

”Manglen på finansiering til omstilling til bæredygtig udvikling er blevet en stopklods. Det er nu Danmark skal holde op med at gemme sig bag sin fine bistandsprocent og udvise visionært lederskab”, siger Kirsten Hjørnholdm Sørensen fra Rio de Janeiro.

Og fortsætter: “Den danske regering må aktivt arbejde for at slutdokumentet nævner indførelsen af en lille skat på finansielle transaktioner og en øget beskatning af multinationale virksomheder”.