Den lille nation Swaziland i det sydlige Afrika står over for et parlamentsvalg, der kan blive starten på et mere demokratisk system. Et system, hvor politiske partier er tilladt og har reel indflydelse. Måske. For vejen der til har været – og er stadig – lang og besværlig.
Landets enevældige konge har netop opløst parlamentet, og i løbet af de næste måneder skal der holdes både lokale valg og parlamentsvalg. Det store spørgsmål bliver, om politiske partier får mulighed for at være repræsenteret helt legalt og med vælgernes opbakning.
Siden maj har befolkningen kunnet registrere sig som vælgere, for det er ikke noget, der sker automatisk, når man bliver myndig. Det skal man selv sørge for. Og først derefter melder man sit kandidatur, hvis man ønsker at stille op til valg. Den 18. august går det løs med lokalvalget, som efterfølges af parlamentsvalget den 21. september.
Swaziland er Afrikas eneste enevældige kongedømme, og kongen har enorm magt. Landet har ganske vist et parlament, og politiske partier er ikke direkte forbudt, men absolut heller ikke velset.
Medlemmerne af parlamentet er enten indsat af kongen eller valgt som individuelle personer, så en af de store udfordringer er at få de folkevalgte til at ”springe ud” og organisere sig som medlemmer af et parti.
Samarbejde fra Danmark
Swaziland har i dag verdens største udbredelse af HIV/AIDS – over 25 % af den voksne befolkning er smittet – og den gennemsnitlige levealder er 49 år. Størstedelen af befolkningen lever på landet og er fuldstændig afhængige af den lokale høvding, som udpeges af kongen.
Swazi Democratic Party, SWADEPA, er Socialdemokraternes søsterparti i Swaziland, etableret i 2011. Siden 2012 har det danske Socialdemokrati haft et samarbejde med SWADEPA med fokus på at styrke partiet i sin kamp for et bedre Swaziland. Et samarbejde, der støttes via Dansk Institut for Partier og Demokrati. SWADEPA er indtil videre det eneste parti, der har parlamentsmedlemmer, der åbent vedkender sig deres medlemskab. Men det ændrer sig måske i det kommende parlament.
Lise Thorsen er frivillig i Socialdemokratiets projekt finansieret af Dansk Institut for Partier og Demokrati.