Skotsk økonom får Nobelpris for forskning i fattigdom

Forfatter billede

Den 69-årige Angus Deaton modtager den fornemme pris og otte millioner svenske kroner for det arbejde, som i Nobelpriskomitéens begrundelse har haft ”enorm betydning for menneskelig velfærd, ikke mindst i fattige lande”.

Deaton fremhæver i sin nyere forskning, hvordan målinger af husstandes individuelle forbrug kan bruges til at få øje på mekanismerne bag den økonomiske udvikling.

”Hans forskning har afdækket vigtige faldgruber, når man sammenligner omfanget af fattigdom på tværs af tid og sted. Det har også eksemplificeret, hvordan den kloge anvendelse af husholdningernes data kan kaste lys over emner som forholdet mellem indkomst og kalorieindtag, og omfanget af kønsdiskrimination i familien,” skriver Nobelkomitéen.

Fattigdom på rette vej

Deatons arbejde har ”virkelig vist andre forskere og internationale organisationer som Verdensbanken, hvordan man skal forstå fattigdom på et meget grundlæggende niveau, så det er måske det fineste og vigtigste bidrag, han har ydet,” lyder det videre fra komitéen.

Efter navnet på årets modtager af Nobelprisen i økonomi var offentliggjort, sagde Angus Deaton på en pressekonference, at han forventer, at den ekstreme fattigdom i verden fortsat vil være nedadgående.

Men han siger også, at han ikke er ”blindt optimistisk” og påpeger, at halvdelen af verdens børn stadig er fejlernærede, og at ”for mange mennesker i verden er det meget slemt”.