Skuffet NGO-formand kalder VK-regeringens Bolivia-politik “flov”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Erik Jørs
Formand for U-landsforeningen Dialogos

Som u-landsarbejder for forskellige danske NGOer gennem 20 år i Bolivia er jeg skuffet over, at vores regering overvejer at stoppe dansk bistand til Bolivia. Angiveligt fordi den bolivianske regering arbejder for, at en større andel af værdierne fra den bolivianske undergrund skal gå til det bolivianske folk og en mindre del til de multinationale selskaber.

I 20 år har vi med danske bistandskroner i baglommen arbejdet for at mindske fattigdommen, især blandt befolkningsflertallet i landområderne og mineområderne.

Udover aktiviteter indenfor sundhed, undervisning, rent vand, landbrug m.m. har vi altid haft en styrkelse af civilsamfundet med i vore anstrengelser, dvs. undervisning og diskussion af de demokratiske processer, kvinders rettigheder, retten til jorden, de politiske partier, etc.

Og det har vi haft, fordi det var og er dansk politik at styrke den folkelige deltagelse i udvikling og fattigdomsbekæmpelse.

Nu har civilsamfundet, dvs. det store befolkningsflertal, overtaget regeringsmagten fra overklassen, der har styret landet og delt kagen med udenlandske selskaber i over 500 år.

Når så denne regering tager skridt til en mere retfærdig fordeling af Bolivias råstoffer bl.a. for at imødegå en børnedødelighed på 10-25 procent i landområderne, en analfabetisme på 50 pct. blandt kvinderne, en total mangel på sociale sikkerhedsnet for flertallet af befolkningen – ja så truer den danske regering med at stoppe samarbejdet med Bolivia.

Det er flovt og i mine øjne ikke i overensstemmelse med linjen i dansk bistandspolitik, hvor fattigdomsbekæmpelsen og styrkelsen af civilsamfundet er hovedhjørnestene, i hvert fald i det arbejde vi NGOer udfører med vore lokale samarbejdspartnere.

Når et civilsamfund pludselig får del i magten og styringen af deres eget land, vil fejlskud selvfølgelig forekomme; men en genforhandling af fordelingen af overskuddet fra Bolivias råstoffer står de fleste bolivianere bag, og et ønske om en retfærdig fordeling er vel ikke en gyldig grund til at stoppe dansk bistandssamarbejde med Bolivia.

Da det bl.a. er civilsamfundets deltagelse i de demokratiske processer, som dansk bistand arbejder for, så kan seriøse bistandsarbejdere kun hilse udviklingen i Bolivia velkommen.

Erik Jørs, Formand for U-landsforeningen Dialogos – www.dialogos.dk – Vester Bregninge 11, 5970 Ærøskøbing, tlf 62581431